1ـ آب کر
مسأله 16 :
آب کر مقدار آبي است که اگر در ظرفي که درازا وپهنا وگودي آن هريک سه وجب ونيم است بريزند، آن ظرف را پر کند و يا آبي که وزن آن 376.740 گرم باشد.
مسأله 17 :
اگر عين نجس مانند بول وخون، به آب کر برسد چنانچه آن آب، بو يا رنگ يامزه نجاست را بگيرد، نجس ميشود. و اگر تغيير نکند نجس نميشود.
مسأله 18 :
اگر بوي آب کر به واسطه غير نجاست تغيير کند، نجس نميشود.
مسأله 19 :
اگر عين نجس مانند خون به آبي که بيشتر از کر است برسد وبو يا رنگ يامزه قسمتي از آن را تغيير دهد، چنانچه مقداري که تغيير نکرده کمتر از کر باشد تمام آب نجس ميشود. و اگر به اندازه کر يا بيشتر باشد، فقط مقداري که بو يا رنگ يامزه آن تغيير کرده نجس است.
مسأله 20 :
آب فواره اگر متصل به کر باشد، آب نجس را پاک ميکند ولي اگر قطره قطره روي آب نجس بريزد، آن را پاک نميکند، مگر آن که چيزي روي فواره بگيرند تا آب آن قبل از قطره قطره شدن به آب نجس متصل شود.
مسأله 21 :
اگر چيز نجس را زير شيري که متصل بکر است بشويند، آبي که از آن چيز ميريزد اگر متصل به کر باشد وبو يا رنگ يامزه نجاست نگرفته باشد و عين نجاست هم در آن نباشد، پاک است.
مسأله 22 :
اگر مقداري از آب کر يخ ببندد وباقي آن بقدر کر نباشد، چنانچه نجاستبهآن برسد نجسميشود،وهرقدر ازيخ همآبشودنجس است.
مسأله 23 :
آبي که به اندازه کر بوده، اگر انسان شک کند از کر کمتر شده يانه، مثل آب کر است، يعني نجاست را پاک ميکند و اگر نجاستي هم به آن برسد نجس نميشود، وآبي که کمتر از کر بوده وانسان شک دارد به مقدار کر شده يا نه حکم آب کر را ندارد.
مسأله 24 :
کر بودن آب؛ به سه راه ثابت ميشود: اوّل آن که خود انسان يقين کند، دوم آن که دو مرد عادل خبر دهند، سوم کسي که آب در اختيار اوست به کر بودن آن خبر دهد. مثلاً حمامي بگويد آب حوض حمّام کر است.