عده طلاق (آیت الله محمد تقی بهجت (ره))

عده طلاق (آیت الله محمد تقی بهجت (ره))

عِـدّه طـلاق

مسأله 2660 :

زني که نُه سالش تمام نشده و زن يائسه(1) عده ندارد، يعني اگر چه شوهرش با او نزديکي کرده باشد، بعد از طلاق مي تواند فوراً شوهر کند.

مسأله 2661 :

زني که نُه سالش تمام شده و يائسه نيست اگر شوهرش با او نزديکي کند و طلاقش دهد، بعد از طلاق بايد عدّه نگهدارد يعني بعد از آن که در پاکي طلاقش داد و مقداري (هر چند کم باشد) بعد از طلاق پاک بود، بقدري صبر کند که دوبار حيض ببيند و پاک شود، و همين که حيض سوم را ديد عدّه او تمام مي شود و مي تواند شوهر کند. ولي اگر پيش از نزديکي کردن با او طلاقش بدهد عدّه ندارد، يعني مي تواند بعد از طلاق فوراً شوهر کند.

مسأله 2662 :

زني که حيض نمي بيند اگر در سن زنهايي باشد که حيض مي بينند چنانچه شوهرش بعد از نزديکي کردن او را طلاق دهد، بايد بعد از طلاق تا سه ماه عدّه نگهدارد.

مسأله 2663 :

زني که عدّه او سه ماه است، اگر اول ماه طلاقش بدهند بايد سه ماه هلالي يعني از موقعي که ماه ديده مي شود تا سه ماه عدّه نگهدارد. و اگر در بين ماه طلاقش بدهند، بايد باقي ماه را با دو ماه بعد از آن و نيز کسري ماه اول را از ماه چهارم عدّه نگهدارد تا سه ماه تمام شود، مثلا اگر غروب روز بيستم ماه طلاقش بدهند و آن ماه بيست و نه روز باشد بايد نه روز باقي ماه را با دو ماه بعد از آن و بيست روز از ماه چهارم عدّه نگهدارد، و احتياط مستحب آن است که از ماه چهارم بيست و يک روز عدّه نگهدارد تا با مقداري که از ماه اوّل عدّه نگهداشته سي روز شود.

مسأله 2664 :

اگر زن آبستن را طلاق دهند، بايد تا دنيا آمدن يا سقط شدن بچّه عده نگهدارد، بنابر اين اگر مثلا يک ساعت بعد از طلاق بچّه او به دنيا آيد، عدّه اش تمام مي شود.

مسأله 2665 :

زني که نُه سالش تمام شده و يائسه نيست اگر صيغه شود مثلا

ـ معناي يائسه در مسأله 436 گفته شد.

يک ماهه، يا يک ساله چنانچه شوهرش با او نزديکي نمايد و مدت آن زن تمام شود يا شوهر مدت را به او ببخشد در صورتي که حيض مي بيند بنابر احتياط واجب بايد به مقدار دو حيض يا به مقدار دو پاکي هر کدام که بيشتر است عدّه نگهدارد و شوهر نکند و اگر حيض نمي بيند، چهل و پنج روز بايد از شوهر کردن خود داري نمايد. و در صورتيکه آبستن باشد احتياط واجب آنستکه به هر کدام از زائيدن يا چهل و پنج روز که بيشتر است عدّه نگهدارد.

مسأله 2666 :

ابتداي عدّه طلاق از موقعي است که خواندن صيغه طلاق تمام مي شود، چه زن بداند طلاقش داده اند يا نداند، پس اگر بعد از تمام شدن عدّه بفهمد که او را طلاق داده اند، لازم نيست دوباره عدّه نگهدارد.

عدّه زني که شوهرش مرده

مسأله 2667 :

زني که شوهرش مرده اگر آبستن نباشد، بايد تا چهار ماه و ده روز عدّه نگهدارد يعني از شوهر کردن خود داري نمايد اگر چه يائسه يا صغيره يا صيغه باشد، يا شوهرش با او نزديکي نکرده باشد و اگر آبستن باشد، بايد تا موقع زاييدن عدّه نگهدارد، ولي اگر پيش از گذشتن چهار ماه و ده روز، بچه اش به دنيا آيد بايد تا چهار ماه و ده روز از مرگ شوهرش صبر کند و اين عدّه را عدّه وفات مي گويند.

مسأله 2668 :

زني که در عدّه وفات مي باشد، حرام است لباس هاي زينتي بپوشد و سرمه بکشد و همچنين کارهاي ديگري که زينت حساب شود بر او حرام مي باشد.

مسأله 2669 :

اگر زن يقين کند که شوهرش مرده و بعد از تمام شدن عدّه وفات، شوهر کند، چنانچه معلوم شود شوهر او بعداً مرده است، بايد از شوهر دوّم جدا شود و در صورتي که آبستن باشد، به مقداري که در عدّه طلاق گفته شد، براي شوهر دوّم عدّه طلاق و بعد براي شوهر اوّل عدّه وفات نگهدارد و اگر آبستن نباشد، براي شوهر اوّل عدّه وفات و بعد براي شوهر دوّم عدّه طلاق نگهدارد و ابتداي عدّه وفات را از موقعي که خبر صحيح وفات شوهر به او رسيده قرار دهد.

مسأله 2670 :

ابتداي عده وفات در صورتيکه شوهر زن غائب يا در حکم غائب باشد از موقعي است که زن از مرگ شوهر مطلع شود.

مسأله 2671 :

اگر زن بگويد عدّه ام تمام شده، با دو شرط از او قبول مي شود: اوّل: آن که بنابر احتياط مورد تهمت نباشد. دوّم: از طلاق يا مردن شوهرش بقدري گذشته باشد که در آن مدت تمام شدن عدّه ممکن باشد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

Powered by TayaCMS