نصاب گوسفند‌‌ (آیت الله محمد تقی بهجت (ره))

نصاب گوسفند‌‌ (آیت الله محمد تقی بهجت (ره))

نصاب گوسفند

مسأله 1986 :

گوسفند پنج نصاب دارد:

اوّل: چهل گوسفند است، و زکات آن يک گوسفند است و تا گوسفند به چهل نرسد زکات ندارد.

دوّم: صد و بيست و يک گوسفند است، و زکات آن دو گوسفند است.

سوّم: دويست و يک گوسفند است، و زکات آن سه گوسفند است.

چهارم: سيصد و يک گوسفند است، و زکات آن چهار گوسفند است.

پنجم: چهار صد و بالاتر از آن است که بايد آنها را صدتا صدتا حساب کند و براي هر صدتاي آنها يک گوسفند بدهد. و لازم نيست زکات را از خود گوسفندها بدهد، بلکه اگر گوسفند ديگري بدهد، يا مطابق قيمت گوسفند پول بدهد کافي است، امّا چيز ديگري غير از اين دو را بدهد اشکال دارد.

مسأله 1987 :

زکات ما بين دو نصاب واجب نيست، پس اگر شماره گوسفندهاي کسي از نصاب اوّل که چهل است بيشتر باشد تا به نصاب دوّم که صد و بيست و يک گوسفند است نرسيده، فقط بايد زکات چهل تاي آن را بدهد و زيادي آن زکات ندارد و همچنين است در نصابهاي بعد.

مسأله 1988 :

زکات شتر و گاو و گوسفندي که بمقدار نصاب برسد واجب است چه همه آنها نر باشند يا ماده، يا بعضي نر باشند و بعضي ماده.

مسأله 1989 :

در زکات، گاو و گاوميش يک جنس حساب مي شود و شتر عربي و غير عربي يک جنس است، و همچنين بز و ميش و شيشک در زکات با هم فرق ندارند.

مسأله 1990 :

اگر براي زکات گوسفند بدهد، بنابر احتياط واجب بايد داخل سال دوّم شده باشد و اگر بُز بدهد احتياطاً بايد داخل سال سوّم شده باشد.

مسأله 1991 :

گوسفندي را که بابت زکات مي دهد، اگر قيمتش مختصري از گوسفندهاي ديگر او کمتر باشد اشکال ندارد. ولي بهتر است گوسفندي را که قيمت آن از تمام گوسفندهايش بيشتر است بدهد، و همچنين است در گاو و شتر.

مسأله 1992 :

اگر چند نفر با هم شريک باشند هر کدام آنان که سهمش به نصاب اوّل رسيده بايد زکات بدهد و بر کسي که سهم او کمتر از نصاب اول است زکات واجب نيست.

مسأله 1993 :

اگر يک نفر در چند جا گاو يا شتر يا گوسفند داشته باشد و روي هم باندازه نصاب باشند، بايد زکات آنها را بدهد.

مسأله 1994 :

اگر گاو و گوسفند و شتري که دارد مريض و معيوب هم باشند، بايد زکات آنها را بدهد.

مسأله 1995 :

اگر گاو و گوسفند و شتري که دارد همه مريض يا معيوب يا پير باشند، مي تواند زکات را از خود آنها بدهد. ولي اگر همه سالم و بي عيب و جوان باشند نمي تواند زکات آنها را مريض، يا معيوب يا پير بدهد. بلکه اگر بعضي از آنها سالم و بعضي مريض و دسته اي معيوب و دسته ديگري بي عيب و مقداري پير و مقداري جوان باشند، احتياط واجب آن است که براي زکات آنها سالم و بي عيب و جوان بدهد.

مسأله 1996 :

اگر پيش از تمام شدن ماه يازدهم، گاو و گوسفند و شتري را که دارد با چيز ديگر عوض کند، يا نصابي را که دارد با مقدار نصاب از همان جنس عوض نمايد، مثلا چهل گوسفند بدهد و چهل گوسفند ديگر بگيرد، زکات بر او واجب نيست.

مسأله 1997 :

کسي که بايد زکات گاو و گوسفند و شتر را بدهد، اگر زکات آنها را از مال ديگرش بدهد، تا وقتي شماره آنها از نصاب کم نشده، همه ساله بايد زکات را بدهد، و اگر از خود آنها بدهد و از نصاب اوّل کمتر شوند، زکات بر او واجب نيست مثلا کسي که چهل گوسفند دارد، اگر از مال ديگرش زکات آنها را بدهد تا وقتي که گوسفندهاي او از چهل کم نشده، همه ساله بايد يک گوسفند بدهد و اگر از خود آنها بدهد تا وقتي به چهل نرسيده، زکات بر او واجب نيست.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

Powered by TayaCMS