نماز عید فطر و عید قربان (آیت الله محمد فاضل لنکرانی (ره))

نماز عید فطر و عید قربان (آیت الله محمد فاضل لنکرانی (ره))

نماز عيد فطر و قربان

مسأله 1597 :

نماز عيد فطر و قربان در زمان حضور امام عليه السلام واجب است و بايد بجماعت خوانده شود و در زمان ما که امام عليه السلام غائب است، مستحب مى باشد. و مى شود آنرا بجماعت يا فرادى خواند.

[260]

مسأله 1598 :

وقت نماز عيد فطر و قربان از اول آفتاب روز عيد است تا ظهر.

مسأله 1599 :

مستحب است نماز عيد قربان را بعد از بلند شدن آفتاب بخوانند، و در عيد فطر مستحب است بعد از بلند شدن آفتاب افطار کنند و زکات فطره را هم بدهند، بعد نماز عيد را بخوانند.

مسأله 1600 :

نماز عيد فطر و قربان دو رکعت است که در رکعت اول بعد از خواندن حمد و سوره بايد پنج تکبير بگويد، و بعد از هر تکبير يک قنوت بخواند و بعد از قنوت پنجم تکبير ديگرى بگويد و برکوع رود و دو سجده بجا آورد و برخيزد و در رکعت دوم چهار تکبير بگويد و بعد از هر تکبير قنوت بخواند وتکبير پنجم را بگويد و برکوع رود و بعد از رکوع دو سجده کند و تشهد بخواند و نماز را سلام دهد.

مسأله 1601 :

در قنوت نماز عيد فطر و قربان هر دعا و ذکرى بخوانند کافى است ولى بهتر است اين دعا را بخوانند: «اَلّلهُمَّ اَهْلَ الْکِبْرياءِ وَالْعَظَمَةِ وَ اَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ اَهْلَ الْعَفوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوى وَ الْمَغْفِرَةِ اَسْألُکَ بِحَقِّ هذاَ الْيَومِ الَّذى جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمينَ عيداً وَ لِمُحَمَّد صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ کَرامَةً وَ مَزيداً اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّدِ وَ اَنْ تُدْخِلَنى فى کُلِّ خَيْر اَدْخَلْتَ فيهِ مُحَمَّداً وَ آلَ محمّد و اَنْ تُخْرِجَنى مِنْ کُلِّ سُوء اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمّداً و آلَ مُحَمَّد صَلَواتُکَ عَلَيْهِ وَ عَلَيْهِمْ اَلّلهُمَّ اِنّى اَسْألُکَ خَيْرَ ما سَألَکَ بِهِ عِبادُکَ الصَّالِحوُنَ وَ اَعُوذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُکَ الْمُخْلَصُونَ».

مسأله 1602 :

مستحب است در نماز عيد فطر و قربان قرائت را بلند بخوانند.

مسأله 1603 :

نماز عيد سوره مخصوصى ندارد ولى بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشيه (سوره 88) را بخوانند يا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.

مسأله 1604 :

مستحب است روز عيد فطر قبل از نماز عيد، به خرما افطار کند و در عيد قربان بعد از نماز از گوشت قربانى بخورد.

مسأله 1605 :

مستحب است پيش از نماز عيد غسل کند و پياده و پابرهنه و با وقار به نماز عيد برود و عمامه سفيد بر سر بگذارد.

مسأله 1606 :

مستحب است در نماز عيد بر زمين سجده کنند و در حال گفتن تکبيرها دستها را بلند کنند و نماز را بلند بخوانند.

مسأله 1607 :

مستحب است نماز عيد را در صحرا بخوانند ولى در مکه

[261]

مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.

مسأله 1608 :

بعد از نماز مغرب و عشاءِ شبِ عيد فطر و بعد از نمازِ صبح و ظهر و عصرِ روز عيد و نيز بعد از نمازِ عيد فطر مستحب است اين تکبيرها را بگويد: «اَللّهُ اَکْبَرُ اَللّهُ اَکْبَرُ لا اِلَهَ اِلاّ اللّهُ وَ اللّهُ اَکْبَرُ وَ لِلّهِ الْحَمْدُ اَللّهُ اَکْبَرُ عَلى ما هَدانَا».

مسأله 1609 :

مستحب است انسان در عيد قربان بعد از ده نماز که اول آنها نماز ظهر روز عيد و آخر آنها نماز صبح روز دوازدهم است تکبيرهائى را که در مسأله پيش گفته شد بگويد و بعد از آن بگويد: «اَللّهُ اَکْبَرُ عَلَى ما رَزَقَنا مِنْ بَهيمَةِ الأنْعامِ وَ الْحَمْدُ للّهِ عَلَى ما اَبْلانا». ولى اگر عيد قربان را در منى باشد مستحب است بعد از پانزده نماز که اول آنها نماز ظهر روز عيد و آخر آنها نماز صبح روز سيزدهم ذى حجه است، اين تکبيرها را بگويد.

مسأله 1610 :

کراهت دارد نماز عيد را زير سقف بخوانند.

مسأله 1611 :

اگر شک کند در تکبيرهاى نماز و قنوت هاى آن، چنانچه از محل آن تجاوز کرده بشک خود اعتنا نکند، ولى اگر از محل آن تجاوز نکرده است بنابر اقل بگذارد و اگر بعد معلوم شد که گفته بوده اشکال ندارد.

مسأله 1612 :

اگر قرائت يا تکبيرات يا قنوتها را فراموش کند و نياورد و بعد از رفتن برکوع يادش بيايد نمازش صحيح است.

مسأله 1613 :

اگر رکوع يا دو سجده يا تکبيرة الاحرام را فراموش کند نمازش باطل مى شود.

مسأله 1614 :

اگر در نماز عيد يک سجده يا تشهد را فراموش کند احتياط مستحب آن است که بعد از نماز آنرا رجاءً بجا آورد. و اگر کارى کند که براى آن سجده سهو در نمازهاى يوميه لازم است، احتياط مستحب آن است که بعد از نماز رجاءً دو سجده سهو براى آن بنمايد.

[262]

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

Powered by TayaCMS