شرط اول مکان نمازگزار (آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی)

شرط اول مکان نمازگزار (آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی)

مکان نمازگزار

مکان نمازگزار نه شرط دارد:

شرط اول : آن که مباح باشد.

مسأله 875 :

نماز خواندن در ملک غصبى اگرچه روى فرش و تخت و مانند اينهاباشد, باطل اسـت ولـى نـماز خواندن در زير سقف غصبى و خيمه غصبى مانعى ندارد, اگر تصرف در سقف يا خيمه صدق ننمايد.

مسأله 876 :

نماز خواندن در ملکى که منفعت آن مال ديگرى است , بدون اجازه صاحب منفعت بـاطـل اسـت , مـثلا در خانه اجاره اى اگر صاحب خانه يا ديگرى بدون اجازه کسى که آن خانه را اجـاره کـرده نماز بخواند, باطل است و همچنين است اگر در ملکى که ديگرى در آن حقى دارد نماز بخواند, مثلا اگر ميت وصيت کرده باشد که ثلث مال او را به مصرفى برسانند, تا وقتى ثلث را جدا نکنند,نمى شود در ملک او نماز خواند.

مسأله 877 :

کسى که در مسجد نشسته و يا رحل گذاشته اگر ديگرى جاى او راغصب کند و در آن جا نماز بخواند باطل است .

مسأله 878 :

اگر در جايى که نمى داند غصبى است نماز بخواند وبعد از نمازبفهمد, يا در جايى که غصبى بودن آن را فراموش کرده نماز بخواند وبعد از نمازيادش بيايد, نماز او صحيح است ولى کسى که خودش جايى را غصب کرده , اگرفراموش کند و در آنجا نماز بخواند, نمازش باطل است بنا بر احتياط.

مسأله 879 :

اگر بداند جايى غصبى است ولى نداند که در جاى غصبى نمازباطل است و در آنجا نماز بخواند, نماز او باطل مى باشد.

مسأله 880 :

کـسى که ناچار است نماز واجب را سواره بخواند چنانچه حيوان سوارى يا زين آن غصبى باشد نماز او باطل است , و همچنين است اگر بخواهد برآن حيوان نماز مستحبى بخواند.

مسأله 881 :

کسى که در ملکى با ديگرى شريک است اگر سهم او جدا نباشدبدون اجازه شريکش نمى تواند در آن ملک تصرف کند ونماز بخواند.

مسأله 882 :

اگر با عين پولى که خمس و زکات آن را نداده ملکى بخرد, تصرف او در آن ملک حرام ونمازش هم در آن باطل است .

مسأله 883 :

اگـر صاحب ملک به زبان , اجازه نماز خواندن بدهد و انسان بداندکه قلبا راضى نـيـسـت , نـماز خواندن در ملک او باطل است و اگر اجازه ندهد و انسان يقين کند که قلبا راضى است نماز صحيح است .

مسأله 884 :

تصرف در ملک ميتى که خمس يا زکات بدهکار است , حرام و نمازدرآن باطل است , ولـى اگـر بـدهـى او را بدهند يا ضامن شوند که ادا نمايند, به نحوى که دين از عهده ميت ساق ط شـود, جـايـز اسـت و اگر عين زکات يا خمس در مال ميت موجود باشد فقط تصرف و نماز در آن عين قبل از ادا جايز نيست ولى تصرف ونمازدر غير آن اشکال ندارد.

مسأله 885 :

تصرف در ملک ميتى که به مردم بدهکار است , حرام و نماز در آن باطل است ولى اگـر ضامن شوند که قرضهاى او را بپردازند, يا اين که طلبکار و وصى ميت , اجازه بدهند, تصرف ونـمـاز در ملک او مانعى ندارد و اگر ميت بدهکار افرادى است که حاکم شرع بر آنها ولايت دارد, اذن حاکم معتبر است .

مسأله 886 :

اگـر ميت قرض نداشته باشد ولى بعضى از ورثه او صغير يا ديوانه ياغايب باشند, تصرف در ملک او بدون اذن ولى شرعى حرام و نماز درآن باطل است .

مسأله 887 :

نماز خواندن در مسافرخانه و حمام و مانند اينها که براى واردين آماده است اشکال ندارد, ولى در غير اين قبيل جاها در صورتى مى شود نمازخواند, که مالک آن اجازه بدهد, ياحرفى بـزنـدکـه معلوم شود, يااطمينان حاصل شود که براى نماز خواندن اذن داده است , مثل اين که به کسى اجازه دهد در ملک او بنشيند وبخوابد, که از اينها فهميده مى شود براى نماز خواندن هم اذن داده است .

مسأله 888 :

در زمين بسيار وسيعى که براى بيشتر مردم مشکل است موقع نمازاز آنجا بجاى ديـگر بروند, بى اجازه مالک مى شود نماز خواند ولى اگر بداند که مالک زمين راضى نيست احوط آن است که در آنجا نماز نخواند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

Powered by TayaCMS