احکام خوردنی ها و آشامیدنی ها (آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی)

احکام خوردنی ها و آشامیدنی ها (آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی)

احکام خوردنی ها و آشامیدنی ها

مسأله 2633 :

خوردن گوشت مرغ خانگى و کبوتر و اقسام گنجشک حلال است وشب پره و طاووس و بنابر احتياط واجب جميع انواع کلاغ حرام است و همچنين هر پرنده اى که مثل شاهين و عقاب و باز چنگال دارد يا هنگام پرواز بال زدنش کمتراز صاف نگهداشتن بالش باشد و نيز مرغى که چينه دان و سنگ دان و خار پشت پاندارد حرام است و گوشت پرستوک و هدهد مکروه است .

مسأله 2634 :

اگر چيزى را که روح دارد از حيوان زنده جدا نمايند, مثلا دنبه يامقدارى گوشت از گوسفند زنده ببرند, نجس وحرام مى باشد.

مسأله 2635 :

چند چيز از اجزا حيوان حلال گوشت بى اشکال حرام است و چندچيز بنابر احتياط واجب حرام است و مجموع چهارده چيز است : 1 - خون .

2 - فضله .

3 - نرى .

4 - فرج .

5 - بچه دان .

6 - غدد که آن را دشول مى گويند

7 - تخم که آن را دنبلان مى گويند.

8 - چيزى که در مغز کله است , و به شکل نخود مى باشد.

9 - مغز حرام که در مـيـان تـيـره پـشـت است .

10 - پى که در دوطرف تيره پشت است .

11 - زهره دان .

12 - سپرز (طحال ).

13 - بول دان (مثانه ).

14 - حدقه چشم (مردمک ).

و نيز بنابر احتياط مستحب از چيزى که در ميان سم است , و به آن ذات الاشاجع مى گويند اجتناب شود.

مسأله 2636 :

خوردن بول شتر حلال است ولى از بول سائر حيوانات حلال گوشت و چيزهايى که طبيعت انسان از آن متنفر است بنابر احتياط اجتناب شود.

مسأله 2637 :

خوردن خاک حرام است , ولى خوردن کمى از تربت حضرت سيدالشهدا (ع ) براى شفا اشکال ندارد.

مسأله 2638 :

فرو بردن آب بينى , و خلط سينه که در فضاى دهن نيامده باشد, حرام نيست ولى اخـلاط بـيـنـى و سـينه که در فضاى دهن وارد شده , احتياط ترک فرو بردن آن است , وفروبردن غذايى که موقع خلال کردن , از لاى دندان بيرون مى آيداشکال ندارد.

مسأله 2639 :

خوردن چيزى که براى عقل انسان يا سلامتى او ضرر دارد حرام است , ولى اگر ضرر موقت يا کم باشد که عقلا اعتنا نکنند, حرام نيست .

مسأله 2640 :

خـوردن گوشت اسب و قاطر و الاغ مکروه است , و اگر کسى با آنهاوطى کند, يعنى : نزديکى نمايد, خود و نسلشان حرام مى شوند, و بول و سرگين آنهانجس مى شود, و

مسأله 2641 :

اگر با حيوان حلال گوشتى که مرسوم است گوشت آن رامى خورند, مانند گاو و گـوسـفـنـد نـزديکى کند, بول و سرگين خود آنها و نسل متجددآنها نجس مى شود, و خوردن گوشت و آشاميدن شير آنها, و همين طور خوردن گوشت وآشاميدن شير نسل متجدد آنها حرام اسـت , چـه وطى در قبل باشد و چه دردبر, و وطى کننده صغير باشد يا کبير, عالم باشد يا جاهل , مختار باشد يا مکره , وموطو نر باشد يا ماده و بايد فورى آن حيوان را بکشند و بسوزانند, و کسى که با آن وطى کرده , پول آن را به صاحبش بدهد.

مسأله 2642 :

آشاميدن شراب حرام , و در بعضى از اخبار بزرگترين گناه شمرده شده است , و اگـر کـسـى آن را حـلال بـدانـد کافر است .

از حضرت امام جعفر صادق (ع ) روايت شده است که فرمودند: شراب ريشه بديها ومنشا گناهان است , و کسى که شراب مى خورد, عقل خود را از دست مـى دهـد, و در آن موقع خدا رانمى شناسد, و از هيچ گناهى باک ندارد, واحترام هيچکس را نگه نـمـى دارد, حـق خـويـشـان نـزديـک را رعايت نمى کند, و از زشتيهاى آشکار رو نمى گرداند, و روح ايـمان و خدا شناسى از بدن او بيرون مى رود, و روح ناقص خبيثى که از رحمت خدادور است در او مـى مـانـد, وخدا و فرشتگان و پيغمبران و مومنين او را لعنت مى کنند, وتا چهل روز نماز او قبول نمى شود, و روز قيامت روى او سياه است , و زبان او ازدهانش بيرون مى آيد, وآب دهان او به سينه اش مى ريزد وفرياد تشنگى او بلنداست .

مسأله 2643 :

نشستن سر سفره اى که در آن شراب مى خورند, اگر انسان يکى ازآنان حساب شود حرام و چيز خوردن از آن سفره نيز حرام است .

مسأله 2644 :

گـوشـتـهايى که از بلاد کفار مى آورند, و تذکيه آنها شرعا ثابت نشده ,نجس و خـوردن آن حـرام اسـت , و خريد و فروش آنها نيز جايز نيست , و نوشته وگفته اشخاص غير موثق ومجهول الحال شرعا اعتبار ندارد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

Powered by TayaCMS