احکام مجهول‌المالک و حیوان و انسان گم شده (آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی)

احکام مجهول‌المالک و حیوان و انسان گم شده (آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی)

احکام مجهول‌المالک و حيوان و انسان گم شده

«مجهول‌المالک» به مالى مى‌گويند که صاحب آن مشخص نيست.

مسأله 3142 :

اگر حيوانى مثل گوسفند يا مرغ وارد خانه انسان شود و صاحب آن معلوم نباشد، حکم لُقَطه را ندارد بلکه «مجهول‌المالک» مى‌باشد، پس بايد براى پيدا کردن صاحب آن جستجو کند و چنانچه از يافتن او مأيوس شد، حيوان يا بهاى آن را صدقه بدهد و بنابر احتياط از حاکم شرع براى صدقه دادن اجازه بگيرد. همچنين است اگر کبوترى که بال آن بريده شده است وارد منزل انسان شود، ولى اگر بال کبوتر بريده نباشد و انسان نداند صاحب دارد يا نه، مى‌تواند آن را به قصد تملّک براى خود بردارد و اگر بداند صاحب دارد، بايد آن را به صاحب آن برگرداند و اگر صاحب آن را نشناسد و از پيدا کردن او مأيوس باشد، بايد آن را صدقه دهد.

مسأله 3143 :

اگر در جايى که عمران و آبادى است حيوانى را پيدا کند، يکى از دو صورت را دارد:

اوّل: اگر حيوان سالم بوده و در معرض تلف نباشد، جايز نيست آن را بگيرد و اگر گرفت بايد آن را حفظ کند و علوفه آن را نيز تأمين کند و حق ندارد از صاحب آن عوض آن را مطالبه نمايد و در صورتى که آن حيوان گوسفند باشد و صاحب آن پيدا نشود، مى‌تواند آن را براى صاحب آن نگهدارد و يا اين که پس از سه روز آن را بفروشد و پول آن را از طرف صاحب آن صدقه بدهد و چنانچه صاحب آن پيدا شود و صدقه را قبول نکند، بايد پول آن را به صاحب آن بدهد.

دوم: اگر حيوان در اثر بيمارى يا غير آن در معرض تلف باشد، جايز است آن را

(594)

بگيرد و در اين صورت واجب است علوفه آن را تأمين کند و در صورتى که قصد رايگان نداشته باشد، مى‌تواند پس از پيدا شدنِ صاحب آن عوض آن را مطالبه نمايد و يا اين که از شير يا پشم يا سوارى آن به طور معمول استفاده کند و از مخارج آن کم کند و اگر حيوان تلف شود، ضامن آن نيست، مگر اين که در حفظ آن کوتاهى کرده باشد.

مسأله 3144 :

اگر حيوانى را در جايى که عمران و آبادى نيست، مانند بيابان‌ها، جنگل‌ها، کوه‌ها و راه‌هاى بيابانى پيدا کند و صاحب آن معلوم نباشد، دو صورت دارد:

اوّل: اگر در آن محل آب و گياه وجود داشته باشد و حيوان از لحاظ جسمى و قدرت دويدن بتواند خود را از درندگان حفظ کند، جايز نيست آن را بگيرد.

دوم: اگر در آن محل آب و گياه وجود نداشته باشد و يا حيوان در معرض خطر باشد، مانند گوسفند و بچّه شتر، جايز است آن را بگيرد و به مقدار ممکن معرّفى کند و چنانچه از پيدا کردن صاحب آن مأيوس شود، مى‌تواند آن را تملّک کند و يا اين که براى صاحب آن حفظ نمايد، ولى در صورت تملّک اگر صاحب آن پيدا شود، بايد عوض آن را به او بدهد.

مسأله 3145 :

اگر بچّه‌اى گم شود و ولىّ او پيدا نشود و يا او را سرِ راه گذاشته باشند، جايز است بلکه اگر در معرض تلف شدن باشد واجب است که انسان او را بردارد و حفظ کند و مخارج او را تأمين نمايد تا به حدّ بلوغ برسد و يا پدر يا مادر يا جدّ پدرى او پيدا شود و چنانچه بچّه مالى همراه خود داشته باشد، جايز است با اجازه حاکم شرع آن مال را به مصرف او برساند و اگر مال نداشته باشد، از بيت المال يا زکوات يا مردم خيّر براى مخارج او کمک بگيرد و اگر ممکن نشد، خودش مخارج او را بدهد و در اين صورت مى‌تواند مخارجى را که متحمّل مى‌شود، يادداشت کند تا پس از بزرگ شدن و تمکّن بچّه، از او مطالبه نمايد.

مسأله 3146 :

مالى که صاحب آن مشخّص است ولى به هيچ وجه به او دسترسى نيست، در حکم مجهول‌المالک مى‌باشد.

(595)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

 

جدیدترین ها در این موضوع

No image

مصرف خمس (آیت الله عبدالله جوادی آملی)

مال خمسی، به شش سهم تقسیم می شود: سه سهم (نصف خمس آن، برای خدا و پیامبر و امام تلاافته است که به امام می رسد، و در دوران غیبت باید آن را به فقیه جامع شرایط فتوا پرداخت کنند....
No image

احکام خرید و فروش (آیت الله عبدالله جوادی آملی)

بر هر بالغ و عاقل، لازم است احکام معاملات را برابر فتوای فقيهان جامع شرایط یاد بگیرد تا به حرام آلوده نشود و معامله باطلی انجام ندهد....
No image

شرایط فروشنده و خریدار (آیت الله عبدالله جوادی آملی)

فروشنده و خریدار باید دارای اوصاف زیر باشند: ۱. بالغ باشند. ۲- عاقل باشند، نه دیوانه. ۳. رشید باشند، نه سفيه. ۴. قصد جدی نسبت به معامله داشته باشند، نه شوخی. ۵. مجبور دیگری نباشند، بلکه مختار باشند.....

پر بازدیدترین ها

No image

مصرف خمس (آیت الله عبدالله جوادی آملی)

مال خمسی، به شش سهم تقسیم می شود: سه سهم (نصف خمس آن، برای خدا و پیامبر و امام تلاافته است که به امام می رسد، و در دوران غیبت باید آن را به فقیه جامع شرایط فتوا پرداخت کنند....
Powered by TayaCMS