1 - خوردن وآشاميدن
مسأله 1574 :
اگر روزه دار عمدا چيزى بخورد يا بياشامد ، روزه او باطل مى شود چه خوردن وآشاميدن آن چيز معمول باشد مثل نان وآب ، چه معمول نباشد خاک وشيره درخت وچه کم باشد يا زياد ، حتى اگر مسواک را از دهان بيرون آورد ودوباره به دهان ببرد ورطوبت آن را فروبرد ، روزه او باطل مى شود مگر آنکه رطوبت مسواک در آب دهان بطورى از بين برود که رطوبت خارج به آن گفته نشود .
مسأله 1575 :
اگر موقعى که مشغول غذا خوردن است بفهمد صبح شده ، بايد لقمه را از دهان بيرون آورد وچنانچه عمدا فروبرد روزه اش باطل است وبه دستورى که بعدا گفته خواهد شد کفاره بر او واجب مى شود .
مسأله 1576 :
اگر روزه دار سهوا چيزى بخورد يا بياشامد روزه اش باطل نمى شود .
مسأله 1577 :
احتياط واجب آن است که روزه دار از استعمال آمپولى که به جاى غذا بکار مى رود خوددارى کند ، ولى تزريق آمپولى که عضور را بى حس مى کند ويا دواء را داخل عضله يا وريد مى کند اشکال ندارد .
مسأله 1578 :
اگر روزه دار چيزى را که ذى دندان مانده است عمدا فروببرد روزه اش باطل مى شود .
مسأله 1579 :
کسى که مى خواهد روزه بگيرد ، لازم نيست پيش از اذان دندانهايش را خلال کند ، ولى اگر بداند غذايى که لاى داندن مانده در روز فرو
/ صفحة 274 /
مى رود ، چنانچه خلال نکند وچيزى از آن فرو رود ، روزه اش باطل مى شود .
مسأله 1580 :
فرو بردن آب دهان ، اگر چه به واسطه خيال کردن ترشى ومانند آن در دهان جمع شده باشد ، روزه را باطل نمى کند .
مسأله 1581 :
فروبردن اخلاط سر وسينه ، تا از دهان خارج نشده اشکال ندارد ، ولو داخل فضاى دهان شده باشد .
مسأله 1582 :
اگر روزه دار بقدرى تشنه شود که بترسد از تشنگى بميرد مى تواند به اندازه اى که از مردن نجات پيدا کند آب بياشامد ولى روزه او باطل مى شود واگر ماه رمضان باشد ، بايد در بقيه روز از بجا آوردن کارى که روزه را باطل مى کند خوددارى نمايد .
مسأله 1583 :
جويدن غذا براى بچه يا پرنده وچشيدن غذا ومانند اينها که معمولا به حلق نمى رسد ، اگر چه اتفاقا به حلق برسد روزه را باطل نمى کند . ولى اگر انسان از اول بداند که به حلق مى رسد ، روزه اش باطل مى شود وبايد قضاى آن را بگيرد وکفاره هم بر او واجب است .
مسأله 1584 :
انسان نمى تواند براى ضعف ، روزه را بخورد ولى اگر ضعف او بقدرى است که معمولا نمى شود آن را تحمل کرد خوردن روزه اشکال ندارد .