نيت
مسأله 1559 :
لازم نـيست انسان نيت روزه را از قلب خود بگذراند, يا مثلا بگويد:فردا را روزه مى گيرم , بلکه همينقدر که براى انجام فرمان خداوند عالم از اذان صبح تا مغرب کارى که روزه را بـاطـل مـى کـنـد انجام ندهد کافى است وبراى آن که يقين کندتمام اين مدت را روزه بوده , بايد مـقـدارى پـيـش از اذان صبح ومقدارى هم بعد ازمغرب , از انجام کارى که روزه را باطل مى کند خوددارى نمايد.
مسأله 1560 :
انسان مى تواند در هر شب از ماه رمضان براى روزه فرداى آن , نيت کند وبهتر است که شب اول ماه هم نيت روزه همه ماه را بنمايد.
مسأله 1561 :
وقت نيت روزه ماه رمضان از اول شب است تا اذان صبح .
مسأله 1562 :
وقـت نيت روزه مستحبى از اول شب است تا موقعى که به اندازه نيت کردن , به مغرب وقت مانده باشد که اگر تا اين وقت کارى که روزه را باطل مى کند انجام نداده باشد ونيت روزه مستحبى کند روزه او صحيح است .
مسأله 1563 :
کسى که پيش از اذان صبح بدون نيت روزه خوابيده است , اگر پيش از ظهر بيدار شـود ونـيت کند, روزه او صحيح است چه روزه واجب باشد چه مستحب .
و اگر بعد از ظهر بيدار شـود, نمى تواند نيت روزه واجب نمايد.
ولى درواجب مضيق مثل روزه ماه رمضان احتياط واجب آن است که رجاا نيت روزه بنمايد وآن را تمام کند وبعد هم قضاى آن را بجا آورد.
مسأله 1564 :
اگر بخواهد غير روزه رمضان روزه ديگرى بگيرد بايد آن را معين نمايد, مثلا نيت کـنـد کـه روزه قـضا يا روزه نذر مى گيرم .
ولى در ماه رمضان لازم نيست نيت کند که روزه ماه رمـضـان مـى گـيـرم .
و همچنين در روزه مستحبى و روزه اى که زمانش معين است تعيين لازم نيست , بلکه در روزه ماه رمضان اگر نداند ماه رمضان است يا فراموش نمايد و روزه ديگرى را نيت کند, روزه ماه رمضان حساب مى شود.
مسأله 1565 :
اگـر بـداند ماه رمضان است وعمدا نيت روزه غير رمضان کند, نه روزه رمضان حساب مى شود و نه روزه اى که قصد کرده است .
مسأله 1566 :
اگـر مثلا به نيت روز اول ماه روزه بگيرد, بعد بفهمد دوم يا سوم بوده , روزه او صحيح است .
مسأله 1567 :
اگر پيش از اذان صبح نيت کند وبى هوش شود و در بين روز به هوش آيد بنا بر احتياط واجب بايد روزه آن روز را تمام نمايد و اگر تمام نکرد قضاى آن را بجا آورد.
مسأله 1568 :
اگر پيش از اذان صبح نيت کند ومست شود و در بين روز به هوش آيد احتياطا امساک کند وبايد قضاى آن را بجا آورد.
مسأله 1569 :
اگر پيش از اذان صبح نيت کند وبخوابد وبعد از مغرب بيدار شود,روزه اش صحيح است .
مسأله 1570 :
اگر نداند يا فراموش کند که ماه رمضان است وپيش از ظهر ملتفت شود, چنانچه کارى که روزه را باطل مى کند انجام نداده باشد, بايد نيت کند و روزه او صحيح است و اگر کارى کـه روزه را باطل مى کند انجام داده باشد, يا بعد از ظهرملتفت شود که ماه رمضان است , روزه او باطل مى باشد ولى بايد تا مغرب کارى که روزه را باطل مى کند انجام ندهد و بعد از رمضان هم آن روزه راقضا نمايد .
مسأله 1571 :
اگر بچه پيش از اذان صبح ماه رمضان بالغ شود, بايد روزه بگيردواحتياط واجب آن است که اگر پيش از ظهر بالغ شود و مفطرى بجا نياورده باشد آن روز را قصد روزه کند وتمام نمايد.
مسأله 1572 :
کسى که براى بجا آوردن روزه ميتى اجير شده , اگر روزه مستحبى بگيرد اشکال ندارد.
ولى کسى که روزه قضا يا روزه واجب ديگرى دارد, نمى تواندروزه مستحبى بگيرد وچنانچه فـرامـوش کـند و روزه مستحب بگيرد, در صورتى که پيش از ظهر يادش بيايد, روزه مستحبى او بهم مى خورد و مى تواند نيت خود را به روزه واجب برگرداند و اگر بعد از ظهر ملتفت شود, روزه او باطل است بلکه اگر بعداز مغرب يادش بيايد معلوم نيست روزه اش صحيح باشد.
مسأله 1573 :
اگر غير از روزه ماه رمضان روزه معين ديگرى بر انسان واجب باشد, مثلا نذر کرده بـاشـد کـه روز معينى را روزه بگيرد, چنانچه عمدا تا اذان صبح نيت نکند, روزه اش باطل است و اگـر نـدانـد که روزه آن روز بر او واجب است يافراموش کند و پيش از ظهر يادش بيايد, چنانچه کـارى کـه روزه را باطل مى کند انجام نداده باشد, و بدون تاخير نيت کند روزه او صحيح و گرنه باطل مى باشد.
مسأله 1574 :
اگر براى روزه اى که واجب است و روز آن معين نيست مثل روزه کفاره عمدا تا ظـهـر نيت نکند اشکال ندارد.
بلکه اگر پيش از نيت تصميم داشته باشدکه روزه نگيرد, يا ترديد داشته باشد که بگيرد يا نه , چنانچه کارى که روزه را باطل مى کند انجام نداده باشد وپيش از ظهر نيت کند, روزه او صحيح است .
مسأله 1575 :
اگر در ماه رمضان , پيش از ظهر کافر مسلمان شود روزه بر او واجب نيست اگر چـه از اذان صـبـح تا آن وقت کارى که روزه را باطل مى کند انجام نداده باشد.
بلى بعد از اسلام تا غروب از چيزهايى که روزه دار بايد از آنها خوددارى نمايدخوب است خوددارى کند.
مسأله 1576 :
اگر مريض پيش از ظهر ماه رمضان خوب شود واجب نيست بر اوکه نيت روزه کند اگر چه از اذان صبح تا آن وقت کارى که روزه را باطل مى کند انجام نداده باشد.
مسأله 1577 :
روزى را کـه انسان شک دارد آخر شعبان است يا اول رمضان واجب نيست روزه بگيرد.
و اگر بخواهد روزه بگيرد نمى تواند نيت روزه رمضان کند و بنابراحتياط نيت قضا و مانند آن بنمايد.
و چنانچه بعد معلوم شود رمضان بوده , ازرمضان حساب مى شود.
مسأله 1578 :
اگر روزى را که شک دارد آخر شعبان است يا اول رمضان , به نيت روزه قضا يا روزه مـسـتحبى ومانند آن روزه بگيرد و در بين روز بفهمد که ماه رمضان است , بايد نيت روزه رمضان کند.
مسأله 1579 :
اگر در روزه واجب معينى - مثل روزه رمضان - مردد شود که روزه خود را باطل کـنـد يـا نه يا قصد کند که روزه را باطل کند, روزه اش باطل مى شود اگرچه از قصدى که کرده توبه نمايد وکارى هم که روزه را باطل مى کند انجام ندهد .
مسأله 1580 :
در روزه مستحب و روزه واجبى که وقت آن معين نيست - مثل روزه کفاره - اگر قـصـد کـند کارى که روزه را باطل مى کند انجام دهد, يا مردد شود که بجا آورد يا نه چنانچه بجا نياورد و در روزه واجب پيش از ظهر و در مستحب تا پيش از مغرب دوباره نيت روزه کند, روزه او صحيح است .