احکام مسجد (آیت الله سید محمد علوی گرگانی)

احکام مسجد (آیت الله سید محمد علوی گرگانی)

احکام مسجد

مسأله 909 :

نجس کردن زمين وسقف وبام وطرف داخل ديوار مسجد، حرام است و هر کس بفهمد که نجس شده است بايد فوراً نجاست آن را برطرف کند، و همچنين طرف بيرون ديوار مسجد را هم بنابر احتياط، نجس نکنند و اگر نجس شود نجاستش را برطرف نمايند.

مسأله 910 :

اگر نتواند مسجد را تطهير نمايد، يا کمک لازم داشته باشد وپيدا نکند، تطهير مسجد بر او واجب نيست و اگر احتمال مي‌دهد که ديگري مشغول به تطهير مي‌شود، واجب است اطلاع دهد.

مسأله 911 :

اگر جايي از مسجد نجس شود که تطهير آن بدون کندن مختصري از آن يا خراب کردن جزئي از آن ممکن نيست، بايد آنجا را بکنند يا خراب نمايند وپر کردن جايي که کنده‌اند وساختن جايي که خراب کرده‌اند، واجب نيست ولي اگر چيزي مانند آجر مسجد نجس شود، در صورتي که ممکن باشد بنابر احتياط واجب بايد بعد از آب کشيدن، به جاي اوّلش بگذارند.

مسأله 912 :

اگر مسجدي را غصب کنند و به جاي آن خانه ومانند آن بسازند، يا به طوري خراب شود که نماز خواندن در آن ممکن نباشد، باز هم نجس کردن آن حرام ولي تطهير آن لازم نيست.

مسأله 913 :

نجس کردن حرم امامان حرام است و اگر يکي از آنها نجس شود، چنانچه نجس ماندن آن بي احترامي باشد، تطهير آن واجب است بلکه احتياط مستحبّ آن است که اگر بي احترامي هم نباشد آن را تطهير کنند.

مسأله 914 :

اگر حصير مسجد نجس شود، بايد آن را آب بکشند بنابر احتياط در صورتي که موجب تنجّس نشود، ولي چنانچه به واسطه آب کشيدن، خراب مي‌شود وبريدن جاي نجس بهتر است، بايد آن را ببرند.

مسأله 915 :

بردن عين نجس مانند خون در مسجد اگر بي‌احترامي به مسجد باشد، حرام است بلکه احتياط واجب آن است که اگر بي‌احترامي هم نباشد، عين نجس را در مسجد نبرند، در صورتي که نجاست از توابع شخصي که بمسجد وارد مي‌شود، نباشد والاّ مانعي ندارد ولي چيزي که نجس شده، در صورتي حرام است که بي احترامي به مسجد باشد.

مسأله 916 :

اگر مسجد را براي روضه خواني چادر بزنند وفرش کنند وسياهي بکوبند واسباب چاي در آن ببرند در صورتي که اين کارها به مسجد ضرر نرساند ومانع نماز خواندن نشود، اشکال ندارد.

مسأله 917 :

بنابر احتياط واجب زينت کردن مسجد به طلا حرام و همچنين بنابر احتياط واجب، نبايد صورت چيزيهايي که مثل انسان وحيوان روح دارد، در مسجد نقش کنند ونقاشي چيزهائي که روح ندارد مثل گل وبوته مکروه است.

مسأله 918 :

اگر مسجد خراب هم شود نمي‌توانند آن را بفروشند، يا داخل ملک وجادّه نمايند.

مسأله 919 :

فروختن در وپنجره وچيزهاي ديگر مسجد حرام است و اگر مسجد خراب شود، بايد اينها را صرف تعمير همان مسجد کنند و چنانچه بدرد آن مسجد نخورد، در مسجد ديگر مصرف شود، ولي اگر بدرد مسجدهاي ديگر هم نخورد، مي‌توانند آن را بفروشند وپول آن را اگر ممکن است صرف تعمير همان مسجد وگرنه صرف تعمير مسجد ديگر نمايند.

مسأله 920 :

ساختن مسجد وتعمير مسجدي که نزديک به خرابي مي‌باشد، مستحبّ است و اگر مسجد به قدري خراب شود که تعمير آن ممکن نباشد، مي‌توانند آن را خراب کنند ودوباره بسازند بلکه مي‌توانند مسجدي را که خراب نشده، براي احتياج مردم خراب کنند وبزرگتر بسازند.

مسأله 921 :

تميز کردن مسجد وروشن کردن چراغ آن مستحبّ است و کسي که مي‌خواهد مسجد برود، مستحبّ است خود را خوشبو کند ولباس پاکيزه وقيمتي بپوشد وته کفش خود را وارسي کند که نجاستي به آن نباشد وموقع داخل شدن به مسجد، اوّل پاي راست وموقع بيرون آمدن، اوّل پاي چپ را بگذارد و همچنين مستحبّ است از همه زودتر به مسجد آيد و از همه ديرتر از مسجد بيرون رود.

مسأله 922 :

وقتي انسان وارد مسجد مي‌شود، مستحبّ است دو رکعت نماز به قصد تحيّت واحترام مسجد بخواند و اگر نماز واجب يا مستحب ديگري هم بخواند کافي ا ست.

مسأله 923 :

خوابيدن در مسجد، اگر انسان ناچار نباشد وصحبت کردن راجع به کارهاي دنيا ومشغول صنعت شدن وخواندن شعري که نصيحت ومانند آن نباشد مکروه است و نيز مکروه است آب دهان وبيني واخلاط سينه را در مسجد بيندازد وگم شده‌اي را طلب کند وصداي خود را بلند کند ولي بلند کردن صدا براي اذان مانعي ندارد.

مسأله 924 :

راه دادن بچه وديوانه به مسجد مکروه است و کسي که پياز وسير ومانند اينها خورده که بوي دهانش، مردم را اذيّت مي‌کند، مکروه است به مسجد برود.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

No image

احکام مسجد

No image

احکام مسجد

No image

احکام مسجد

No image

احکام مسجد

No image

احکام مسجد

Powered by TayaCMS