مصرف زکاة فطره
مسأله 2022 :
اگـر زکـاة فطره را به يکى از هشت مصرفى که سابقا براى زکاة مال گفته شد برسانند کافى است , ولى احتياط مستحب آن است که فقط به فقراى شيعه بدهند.
مسأله 2023 :
اگـر طـفـل شيعه اى فقير باشد, انسان مى تواند فطره را به مصرف او برساند, يا بواسطه دادن به ولى , ملک طفل نمايد.
مسأله 2024 :
فقيرى که فطره به او مى دهند, لازم نيست عادل باشد, ولى احتياط واجب آن است کـه بـه شرابخوار و بى نماز و کسى که آشکارا معصيت مى کند براى امر او به معروف و نهى از منکر فطره ندهند.
مسأله 2025 :
به کسى که فطره را در معصيت مصرف مى کند نبايد فطره بدهند.
مسأله 2026 :
احتياط واجب آن است که به يک فقير کمتر از يک صاع ( که تقريبا سه کيلو است ) فطره ندهند, ولى اگر بيشتر بدهنداشکال ندارد.
مسأله 2027 :
اگـر از جنسى که قيمتش دو برابر قيمت معمولى آن است , مثلا از گندمى که قـيمت آن دو برابر قيمت گندم معمولى است , نصف صاع که معناى آن در مسأله پيش گفته شد بدهد کافى نيست , بلکه اگر آن را به قصد قيمت فطره هم بدهد اشکال دارد.
مسأله 2028 :
انسان نمى تواند نصف صاع را از يک جنس مثلا گندم و نصف ديگر آن را از جنس ديگر مثلا جو بدهد, بلکه اگر آن را به قصد قيمت فطره هم بدهد اشکال دارد.
مسأله 2029 :
مستحب است در دادن زکاة فطره , خويشان فقير خود را بر ديگران مقدم دارد و بعد هـمسايگان فقير را, بعد اهل علم فقير را,ولى اگر ديگران از جهتى برترى داشته باشند, مستحب است آنها را مقدم بدارد.
مسأله 2030 :
اگر انسان به خيال اينکه کسى فقير است به او فطره بدهد و بعد بفهمد فقير نبوده , چـنـانچه مالى را که به او داده از بين نرفته باشد, بايد پس بگيرد و به مستحق بدهد, و اگر نتواند بـگـيرد, بايد از مال خودش فطره را بدهد, و اگر از بين رفته باشد, در صورتى که گيرنده فطره مـى دانسته آنچه را که گرفته فطره است , بايد عوض آن را بدهد, و اگر نمى دانسته , دادن عوض بر او واجب نيست و انسان بايد دوباره فطره را بدهد.
مسأله 2031 :
اگر کسى بگويد فقيرم , مى شود به او فطره داد, ولى اگر بداند که قبلا غنى بوده است بنابر احتياط لازم به مجرد گفتنش نمى شودفطره به او داد مگر آنکه از گفته او اطمينان پيدا شود.
مسائل متفرقه زکاة فطره مسأله 2032 - انسان بايد زکاة فطره را به قصد قربت ( يعنى براى انجام فرمان خداوند عالم ) بدهد و موقعى که آن را مى دهد, نيت دادن فطره نمايد.
مسأله 2033 :
اگر پيش از ماه رمضان فطره را بدهد صحيح نيست , و بهتر آن است که ماه رمضان هـم فـطـره را نـدهد, ولى اگر پيش از رمضان يا در ماه رمضان به فقير قرض بدهد و بعد از آنکه فطره بر او واجب شد, طلب خود را بابت فطره حساب کند مانعى ندارد.
مسأله 2034 :
گندم يا چيز ديگرى را که براى فطره مى دهد بايد به جنس ديگر يا خاک مخلوط نـبـاشد, و چنانچه مخلوط باشد, اگر خالص آن به يک صاع که تقريبا سه کيلو است برسد, يا آنچه مخلوط شده به قدرى کم باشد که قابل اعتنا نباشد اشکال ندارد.
مسأله 2035 :
اگر فطره را از چيز معيوب بدهد, بنابر احتياط واجب کافى نيست .
مسأله 2036 :
کسى که فطره چند نفر را مى دهد, لازم نيست همه را از يک جنس بدهد, مثلا اگر فطره بعضى را گندم و فطره بعض ديگر راجو بدهد کافى است .
مسأله 2037 :
کسى که نماز عيد فطر مى خواند, بنابر احتياط واجب بايد فطره را پيش از نماز عيد بـدهـد يـا آن را عزل کند, ولى اگر نماز عيدنمى خواند, مى تواند دادن فطره يا عزل آن را تا ظهر تاخير بيندازد.
مسأله 2038 :
اگر به نيت فطره مقدارى از مال خود را کنار بگذارد و تا ظهر روز عيد به مستحق ندهد, هر وقت آن را مى دهد نيت فطره نمايد.
مسأله 2039 :
اگر موقعى که دادن زکاة فطره واجب است , فطره را ندهد و کنار هم نگذارد, بعدا بايد بدون اينکه نيت ادا و قضا کند فطره رابدهد.
مسأله 2040 :
اگر فطره را کنار بگذارد, نمى تواند آن را براى خودش بردارد و مالى ديگر را براى فطره بگذارد.
مسأله 2041 :
اگر انسان مالى داشته باشد که قيمتش از فطره بيشتر است , چنانچه فطره را ندهد و نـيـت کند که مقدارى از آن مال براى فطره باشد اشکال دارد, و نيز جايز نيست فطره را در مثل لباس و فرش که از اجناس گذشته يا پول آنها نيست تعيين کند.
مسأله 2042 :
اگر مالى را که براى فطره کنار گذاشته از بين برود, چنانچه دسترسى به فقير داشـتـه و دادن فـطـره را تاخير انداخته , بايد عوض آن را بدهد , و اگر دسترسى به فقير نداشته , ضامن نيست .
مسأله 2043 :
اگر در محل خودش مستحق پيدا شود, احتياط واجب آن است که فطره را به جاى ديگر نبرد, و اگر به جاى ديگر ببرد و تلف شود, بايد عوض آن را بدهد.