مسائل متفرقه نماز مسافر (آیت الله سید محمد حسینی شاهرودی)

مسائل متفرقه نماز مسافر (آیت الله سید محمد حسینی شاهرودی)

مسائل متـفرقه

مسأله 1365 :

مسافر مى تواند در مسجد الحرام، و مسجد پيغمبر صلى الله عليه و آله وسلم، و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند. ولى اگر بخواهد در جائى که اول جزء اين مساجد نبوده و بعد به اين مساجد اضافه شده نماز بخواند، احتياط واجب آنست که شکسته بخواند، و نيز مسافر مى تواند در حائر حضرت سيدالشهداء عليه السلام نماز را تمام بخواند. ولى احتياط واجب آنست که در غير حرم مطهر شکسته بخواند و مسجد پشت سر که ملحق به حرم شده خارج از حرم است و اگر دورتر از اطراف قبر مطهر به مقدار بيست و پنج ذراع نماز بخواند، شکسته بجا آورد.

مسأله 1366 :

کسى که مى داند مسافر است و بايد نماز را شکسته بخواند اگر در غير چهار مکانى که در مسأله پيش گفته شد عمداً تمام بخواند، نمازش باطل است و همچنين است اگر فراموش کند که نماز مسافر شکسته است و تمام بخواند در وقت اعاده نمايد و چنانچه بعد از گذشتن وقت متذکر شود بنا بر احتياط واجب بايد قضا نمايد.

مسأله 1367 :

کسى که مى داند مسافر است و بايد نماز را شکسته بخواند، اگر غفلتاً تمام بخواند نمازش باطل است.

مسأله 1368 :

مسافرى که نمى داند بايد نماز را شکسته بخواند اگر تمام بخواند نمازش صحيح است.

مسأله 1369 :

مسافرى که مى داند بايد نماز را شکسته بخواند اگر بعضى از خصوصيات آنرا نداند، مثلاً نداند که در سفر هشت فرسخى بايد شکسته بخواند، چنانچه تمام بخواند نمازش باطل است.

مسأله 1370 :

مسافرى که مى داند بايد نماز را شکسته بخواند، اگر به گمان اينکه سفر او کمتر از هشت فرسخ است تمام بخواند، وقتى بفهمد که سفرش هشت فرسخ بوده، نمازى را که تمام خوانده بايد دوباره شکسته بخواند و اگر وقت گذشته قضا نمايد.

مسأله 1371 :

اگر فراموش کند که مسافر است و نماز را تمام بخواند. چنانچه در وقت يادش بيايد، بايد شکسته بجا آورد، و اگر بعد از وقت يادش بيايد، قضاى آن نماز بر او واجب نيست.

مسأله 1372 :

کسى که بايد نماز را تمام بخواند، اگر شکسته بجا آورد در هر صورت نمازش باطل است.

مسأله 1373 :

اگر مشغول نماز چهار رکعتى شود و در بين نماز يادش بيايد که مسافر است، يا ملتفت شود که سفر او هشت فرسخ است، چنانچه به رکوع رکعت سوم نرفته، بايد نماز را دو رکعتى تمام کند و اگر به رکوع رکعت سوم رفته نمازش باطل است. و در صورتى که به مقدار خواندن يک رکعت هم وقت داشته باشد بايد نماز را شکسته بخواند.

مسأله 1374 :

اگر مسافر بعضى از خصوصيات نماز مسافر را نداند، مثلاً نداند که چهار فرسخ برود و همان روز يا شب آن برگردد بايد شکسته بخواند چنانچه به نيت نماز چهار رکعتى مشغول نماز شود و پيش از رکوع رکعت سوم مسأله را بفهمد بايد نماز را دو رکعتى تمام کند و اگر در رکوع ملتفت شود نمازش باطل است و در صورتى که به مقدار يک رکعت از وقت هم مانده باشد نماز را شکسته بخواند.

مسأله 1375 :

مسافرى که بايد نماز را تمام بخواند اگر به واسطه ندانستن مسأله به نيت نماز دو رکعتى مشغول نماز شود و در بين مسأله را بفهمد، بايد نماز را چهار رکعتى تمام کند و احتياط مستحب آنست که بعد از تمام شدن نماز دوباره آن نماز را چهار رکعتى بخواند.

مسأله 1376 :

مسافرى که نماز نخوانده اگر پيش از تمام شدن وقت به وطنش برسد يا به جائى برسد که مى خواهد ده روز در آنجا بماند، بايد نماز را تمام بخواند. و کسى که مسافر نيست، اگر در اول وقت نماز نخواند و مسافرت کند، در سفر بايد نماز را شکسته بخواند.

مسأله 1377 :

اگر از مسافرى که بايد نماز را شکسته بخواند نماز ظهر يا عصر يا عشا قضا شود، بايد آنرا دو رکعتى قضا نمايد اگر چه در غير سفر بخواهد قضاى آنرا بجا آورد، و اگر از کسى که مسافر نيست يکى از اين سه نماز قضا شود، بايد چهار رکعتى قضا نمايد اگر چه در سفر بخواهد آنرا قضا نمايد.

مسأله 1378 :

مستحب است مسافر بعد از هر نماز سى مرتبه بگويد، سُبْحانَ اللهِ وَ الْحَمْدُللهِ وَ لا اِلهَ اِلاّ اللهُ وَ اللهُ اَکْبَر و در تعقيب نماز ظهر و عصر و عشا بيشتر سفارش شده است. بلکه بهتر است در تعقيب اين سه نماز شصت مرتبه بگويد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

Powered by TayaCMS