شرایط سر بریدن حیوانات (آیت الله محمد فاضل لنکرانی (ره))

شرایط سر بریدن حیوانات (آیت الله محمد فاضل لنکرانی (ره))

شرايط سر بريدن حيوان

مسأله 2743 :

سر بريدن حيوان شش شرط دارد:

اول: کسى که سر حيوان را مى برد چه مرد باشد، چه زن بايد مسلمان باشد و بچه مسلمان هم اگر مميز باشد يعنى خوب و بد را بفهمد مى تواند سر حيوان را ببرد. و اگر کسى که از کفّار يا از فرقه هائى است که در حکم کفّارند مانند غلات و خوارج و نواصب سر حيوان را ببرند، حلال نمى شود.

دوّم: سر حيوان را با آهن ببرند ولى چنانچه آهن پيدا نشود و طورى باشد که اگر سر حيوان را نبرند مى ميرد، با چيز تيزى که چهار رگ آن را جدا کند مانند شيشه و سنگ تيز، مى شود سر آن را بريد.

سوّم: در موقع سر بريدن، جلو بدن حيوان رو به قبله باشد و کسى که مى داند بايد رو به قبله سر ببرد، اگر عمداً حيوان را رو به قبله نکند حيوان حرام مى شود ولى اگر فراموش کند، يا مسأله را نداند، يا قبله را اشتباه کند، يا نداند قبله کدام طرف است و نتواند بپرسد و ناچار به ذبح باشد يا نتواند حيوان را رو به قبله کند اشکال ندارد.

چهارم: وقتى مى خواهد سر حيوان را ببرد يا کارد به گلويش بگذارد به نيت سر بريدن، نام خدا را ببرد و همين قدر که بگويد «بسم الله» کافى است و اگر بدون قصد سر بريدن نام خدا را ببرد، آن حيوان پاک نمى شود و گوشت آن هم حرام است، و

[464]

همچنين است اگر از روى جهل به مسئله نام خدا را نبرد ولى اگر از روى فراموشى نام خدا را نبرد اشکال ندارد.

پنجم: حيوان بعد از سر بريدن حرکتى بکند. اگر چه مثلا چشم يا دم خود را حرکت دهد، يا پاى خود را به زمين زند که معلوم شود زنده بوده است. و يا آنکه باندازه معمول خون از بدنش بيرون آيد و اين حکم در صورتى است که زنده بودن آن حيوان در حال ذبح مشکوک باشد و الاّ لزومى ندارد.

ششم: آنکه کشتن از مذبح باشد و بنابر احتياط وجوبى جائز نيست کارد را پشت گردن فرو نموده و به طرف جلو بياورد که گردن از پشت بريده شود.

مسأله 2744 :

استيل نوعى آهن مرغوب است بنابر اين ذبح با آن در حال اختيار مانعى ندارد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

Powered by TayaCMS