مسائل متفرقه شير دادن
مسأله 2639 :
مستحب است زنها مواظب باشند که هر بچه اى را شير ندهند، زيرا ممکن است فراموش شود که به چه کسانى شير داده اند و بعد دو نفر محرم با يکديگر ازدواج نمايند.
مسأله 2640 :
کسانى که بواسطه شير خوردن، خويشى پيدا مى کنند مستحب است يکديگر را احترام نمايند، ولى از يکديگر ارث نمى برند و حقوق خويشاوندى که انسان با خويشان خود دارد براى آنان نيست.
مسأله 2641 :
در صورتى که ممکن باشد، مستحب است بچه را دو سال تمام شير بدهند.
مسأله 2642 :
اگر بواسطه شير دادن، حق شوهر از بين نرود، زن مى تواند بدون اجازه شوهر، بچه کس ديگر را شير دهد، ولى جايز نيست بچه اى را شير دهد که بواسطه شير دادن به آن بچه به شوهر خود حرام شود. مثلا اگر شوهر او دختر شير خوارى را براى خود عقد کرده باشد زن نبايد آن دختر را شير دهد، چون اگر آن دختر را شير دهد خودش مادر زن شوهر مى شود و بر او حرام مى گردد.
مسأله 2643 :
اگر کسى بخواهد زن برادرش به او محرم شود، بايد دختر شير
[442]
خوارى را مثلا دو روزه براى خود صيغه کند و در آن دو روز با شرايطى که در مسأله (2619) گفته شد زن برادرش آن دختر را شير دهد. که در اين صورت عقد دختر باطل و براى او محرم و حرام ابدى مى گردد و زن برادرش به او محرم مى شود.
مسأله 2644 :
اگر مرد پيش از آن که زنى را براى خود عقد کند بگويد بواسطه شير خوردن، آن زن بر او حرام شده: مثلا بگويد شير مادر او را خورده، چنانچه تصديق او ممکن باشد، نمى تواند با آن زن ازدواج کند. و اگر بعد از عقد بگويد و خود زن هم حرف او را قبول نمايد عقد باطل است، پس اگر مرد با او نزديکى نکرده باشد، يا نزديکى کرده باشد، ولى در وقت نزديکى کردن، زن بداند بر آن مرد حرام است، مهر ندارد و اگر بعد از نزديکى بفهمد که بر آن مرد حرام بوده، شوهر بايد مهر او را مطابق زنهايى که مثل او هستند بدهد.
مسأله 2645 :
اگر زن پيش از عقد بگويد بواسطه شير خوردن بر مردى حرام شده چنانچه تصديق او ممکن باشد نمى تواند با آن مرد ازدواج کند و اگر بعد از عقد بگويد، مثل صورتى است که مرد بعد از عقد بگويد که زن بر او حرام است و حکم آن در مسأله پيش گفته شد
مسأله 2646 :
شير دادنى که علت محرم شدن است به دو چيز ثابت مى شود:
اول: خبر دادن عدّه اى که انسان از گفته آنان يقين يا اطمينان پيدا کند.
دوم: شهادت دو مرد عادل يا يک مرد و دو زن يا چهار زن که همگى عادل باشند، ولى بايد شرايط شير دادن را هم بگويند، مثلا بگويند ما ديده ايم که فلان بچه بيست و چهار ساعت از پستان فلان زن شير خورده و چيزى هم در بين آن نخورده، و همچنين ساير شرطها را که در مسأله (2619) گفته شد شرح دهند، ولى اگر معلوم باشد که شرايط را مى دانند و در عقيده با هم مخالف نيستند و با مرد و زن هم در عقيده مخالفت ندارند لازم نيست شرايط را شرح دهند.
مسأله 2647 :
اگر شک کنند بچه به مقدارى که علت محرم شدن است شير خورده يا نه، يا گمان داشته باشند که به آن مقدار شير خورده بچه به کسى محرم نمى شود ولى بهتر آن است که احتياط کنند.
[443]