احکام عقیقه (آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی)

احکام عقیقه (آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی)

احکام عَقيقه

مسأله 2982 :

عقيقه کردن براى نوزاد، عملِ مستحبّى است که درباره آن بسيار سفارش شده، بلکه ظاهر بعضى از اخبار و فتاوى وجوب آن است و در سلامت و بقاى فرزند تأثير به سزايى دارد و اگر از روز هفتم تأخير افتد، ساقط نمى‌شود بلکه اگر عقيقه را تا وقت بلوغ کودک تأخير اندازند، مستحبّ است خود او هرگاه توان داشته باشد عقيقه کند، بلکه اگر شک داشته باشد که براى او عقيقه کرده‌اند يا نه، باز هم مستحب است عقيقه نمايد، هرچند سنّ او زياد باشد.

مسأله 2983 :

حيوانى که براى عقيقه انتخاب مى‌شود، بايد شتر يا گاو يا گوسفند باشد و بهتر است شرايط قربانى در آن رعايت شود، يعنى حيوان سالم و بدون عيب باشد و «شتر» حدّاقل پنج ساله و «گاو» دو ساله و «بز» بنابر احتياط دو ساله و «ميش» يک ساله باشد، ولى رعايت اين شرايط لازم نيست، بلکه چنانچه حيوان چاق و پرگوشت باشد، کفايت مى‌کند.

مسأله 2984 :

عقيقه در نوزاد پسر و دختر فرقى نمى‌کند، ولى بهتر است عقيقه براى پسر، حيوان نر و براى دختر، حيوان مادّه باشد.

مسأله 2985 :

بهتر است گوشت عقيقه را به نحو ساده و با آب و نمک بپزند و حدّ اقل ده نفر از مؤمنان را براى خوردن آن دعوت کنند تا از آن بخورند و براى نوزاد دعا کنند و مى‌توانند گوشت عقيقه را ميان مؤمنان تقسيم نمايند و از آنان بخواهند تا براى نوزاد دعا کنند. همچنين مستحب است در تقسيم کردن، استخوان‌هاى عقيقه را نشکنند و مستحب است يک چهارم آن را براى قابله بفرستند.

مسأله 2986 :

براى پدر و مادر نوزاد و عائله پدر مکروه است از عقيقه نوزادشان بخورند و اين کراهت براى مادر نوزاد بيشتر است.

مسأله 2987 :

اگر به جاى کُشتن عقيقه، پول آن را به فقرا بدهند، کفايت نمى‌کند، ولى اگر پول آن را به فرد يا مؤسسه خيريه‌اى بدهند تا از آن پول عقيقه‌اى تهيّه کرده و آن را بکشند و بين فقرا تقسيم نمايند، کافى است.

(562)

مسأله 2988 :

کسى که مى‌خواهد در عيد قربان قربانى مستحبّى کند، اگر نيّت عقيقه نيز بنمايد، کفايت مى‌کند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

Powered by TayaCMS