مسايل متفرقه
مسأله 1365 :
مـسـافر مى تواند در مسجد الحرام و مسجد پيغمبر صلى اللّه عليه وآله و مسجد کوفه بلکه در تمام شـهـر مـکه و مدينه و کوفه نمازش را تمام بخواند و نيز مسافر مى تواند در حرم حضرت سيد الشهداء عليه السلام تا مقدار بيست و پنج ذراع دورتر از قبر مقدس نمازش را تمام بخواند.
مسأله 1366 :
کـسـى که مى داند مسافر است و بايد نماز را شکسته بخواند , اگر در غير چهار جايى که در مسأله پـيش گفته شد عمدا تمام بخواند نمازش باطل است , و همچنين است اگر فراموش کند که نماز مسافر شکسته است و تمام بخواند , ولى در صورت فراموشى اگر بعد از وقت يادش بيايد قضا لازم نيست .
مسأله 1367 :
کسى که مى داند مسافر است و بايد نماز را شکسته بخواند , اگر سهوا تمام بخواند چنانچه در اثناء وقـت مـلـتفت شود , بايد نماز را اعاده کند و اگر پس از گذشت وقت ملتفت شود بايد بنابر احتياط قضا نمايد.
مسأله 1368 :
مسافرى که نمى داند بايد نماز را شکسته بخواند , اگر تمام بخواند نمازش صحيح است .
مسأله 1369 :
مـسـافرى که مى داند بايد نماز را شکسته بخواند اگر بعضى از خصوصيات آن را نداند , مثلا نداند کـه در سـفر هشت فرسخى بايد شکسته بخواند , چنانچه تمام بخواند و در وقت بفهمد , بنابر احتياط لازم بايد اعاده نمايد و چنانچه اعاده نکرد قضا نمايد , ولى اگر در خارج وقت بفهمد قضا ندارد.
مسأله 1370 :
مـسافرى که مى داند بايد نماز را شکسته بخواند , اگر به گمان اينکه سفر او کمتر از هشت فرسخ اسـت تـمـام بـخـوانـد , وقتى که بفهمد سفرش هشت فرسخ بوده , نمازى را که تمام خوانده , بايد دوباره شکسته بخواند و اگر بعد از اينکه وقت گذشته بفهمد قضا لازم نيست .
مسأله 1371 :
اگر فراموش کند که مسافر است و نماز را تمام بخواند , چنانچه در وقت يادش بيايد , بايد شکسته بجا آورد و اگر بعد از وقت يادش بيايد قضاء آن نماز بر او واجب نيست .
مسأله 1372 :
کسى که بايد نماز تمام بخواند , اگر شکسته بجا آورد در هر صورت نمازش باطل است , هرچند - بنابر احتياط - مسافرى باشد که قصد ماندن ده روز در جايى داشته و به جهت ندانستن حکم مسأله نماز را شکسته خوانده است .
مسأله 1373 :
اگـر مشغول نماز چهار رکعتى شود , و در بين نماز يادش بيايد که مسافر است يا ملتفت شود که سـفـر او هشت فرسخ است , چنانچه به رکوع رکعت سوم نرفته , بايد نماز را دو رکعتى تمام کند و اگر به رکـوع رکـعت سوم رفته نمازش بنابر احتياط باطل است و در صورتى که به مقدار خواندن يک رکعت هم وقت داشته باشد , بايد نماز را دوباره شکسته بخواند.
مسأله 1374 :
اگـر مسافر بعضى از خصوصيات نماز مسافر را نداند , مثلا نداند که اگر چهار فرسخ برود و چهار فـرسـخ بـرگردد بايد شکسته بخواند چنانچه به نيت نماز چهار رکعتى مشغول نماز شود و پيش از رکوع رکـعـت سـوم مسأله را بفهمد بايد نماز را دو رکعتى تمام کند و اگر در رکوع ملتفت شود نمازش بنابر احـتـياط باطل است و در صورتى که به مقدار يک رکعت هم از وقت مانده باشد بايد نماز را از سر شکسته بخواند.
مسأله 1375 :
مـسـافـرى کـه بـايـد نماز را تمام بخواند , اگر به واسطه ندانستن مسأله به نيت نماز دو رکعتى مـشغول نماز شود و در بين نماز مسأله را بفهمد , بايد نماز را چهار رکعتى تمام کند و احتياط مستحب آن است که بعد از تمام شدن نماز دوباره آن نماز را چهار رکعتى بخواند.
مسأله 1376 :
مـسـافـرى کـه نـمـاز نخوانده , اگر پيش از تمام شدن وقت به وطنش برسد يا به جايى برسد که مـى خـواهـد ده روز در آنـجـا بماند , بايد نماز را تمام بخواند و کسى که مسافر نيست , اگر در وقت نماز نخواند و مسافرت کند , در سفر بايد نماز را شکسته بخواند.
مسأله 1377 :
اگر مسافرى که بايد نماز را شکسته بخواند , نماز ظهر يا عصر يا عشاى او قضا شود , بايد آن را دو رکعتى قضا نمايد اگر چه در غير سفر بخواهد قضاى آن را بجا آورد.
و اگر از کسى که مسافر نيست يکى از اين سه نماز قضا شود , بايد چهار رکعتى قضا نمايد اگر چه در سفر بخواهد آن را قضا نمايد.
مسأله 1378 :
مستحب است مسافر بعد از هر نماز شکسته سى مرتبه بگويد : سبحان اللّه والحمد للّه ولا اله الا اللّه واللّه اکبر و در تعقيب نماز ظهر و عصر و عشا بيشتر سفارش شده است .
بلکه بهتر است در تعقيب اين سه نماز شصت مرتبه بگويد.