کسانی که روزه بر آن ها واجب نیست (آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی)

کسانی که روزه بر آن ها واجب نیست (آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی)

کسانى که روزه بر آنها واجب نيست

مسأله 1806 :

کسى که به واسطه پيرى نمى‌تواند روزه بگيرد يا روزه گرفتن براى او مشقّت دارد، واجب نيست روزه بگيرد، ولى بايد براى هر روز يک مُدّ طعام به فقير بدهد.

مسأله 1807 :

اگر کسى که به واسطه پيرى روزه نگرفته، بعد از ماه رمضان بتواند روزه بگيرد، بنابر احتياط واجب بايد قضاى روزه‌هايى را که نگرفته بجا آورد.

مسأله 1808 :

اگر انسان به سبب بيمارى، زياد تشنه شود و نتواند تشنگى را تحمّل کند يا براى او مشقّت داشته باشد، روزه بر او واجب نيست، ولى بايد براى هر روز يک مُدّ طعام به فقير بدهد و احتياط واجب آن است که بيشتر از مقدارى که ناچار است، آب نياشامد و چنانچه بعد بتواند روزه بگيرد، بنابر احتياط واجب بايد روزه‌هايى را که نگرفته قضا نمايد.

مسأله 1809 :

روزه بر زنى که زايمان او نزديک است و روزه براى حمل او ضرر دارد، واجب نيست و بايد براى هر روز يک مُدّ طعام به فقير بدهد و نيز اگر روزه براى خود او ضرر داشته باشد، روزه بر او واجب نيست و بنابر احتياط واجب بايد براى هر روز يک مُدّ طعام به فقير بدهد و در هر دو صورت، روزه‌هايى را که نگرفته بايد قضا نمايد.

مسأله 1810 :

زنى که بچّه شير مى‌دهد و شير او کم است، چه مادر بچّه باشد و چه دايه او، با اجرت شير بدهد يا بدون اجرت، اگر روزه گرفتن براى بچّه‌اى که شير مى‌دهد ضرر داشته باشد، روزه بر او واجب نيست و بايد براى هر روز يک مُدّ طعام به فقير بدهد و نيز اگر روزه براى خود او ضرر داشته باشد، بر او واجب نيست و بنابر احتياط واجب بايد براى هر روز يک مُد طعام به فقير بدهد و در هر دو صورت، روزه‌هايى را که نگرفته بايد قضا نمايد؛ ولى اگر زنى که شير مى‌دهد، دايه بچه باشد نه مادر او، چنانچه کسى پيدا شود که بدون اجرت بچّه را شير دهد يا براى شير دادنِ بچّه، از پدر يا مادر يا از کس ديگرى که اجرت او را مى‌دهد اجرت بگيرد، بايد بچّه را به او بدهد و خود روزه بگيرد، بلکه اگر مادر بچّه باشد نيز بنابر احتياط همين حکم را دارد.

مسأله 1811 :

دخترى که از نظر سن، بالغ فرض مى‌شود، ولى از لحاظ جسمى

(321)

به گونه‌اى است که روزه گرفتن براى او مقدور نيست يا سختى و حرج دارد و يا موجب زيان و ضرر قابل توجّه براى اوست، واجب نيست روزه بگيرد؛ ولى چنانچه بتواند يک روز در ميان يا دو روز در ميان يا با فاصله بيشتر بعضى از روزها را روزه بگيرد، بايد به همين ترتيب عمل نمايد و در هر حال هر وقت توانست، بايد روزه‌هايى را که نگرفته قضا نمايد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

Powered by TayaCMS