3- آب جاری (آیت الله عبدالله جوادی آملی)

3- آب جاری (آیت الله عبدالله جوادی آملی)

مسأله ۲۸.:

آب جاری، آبی است که دارای ماده است و جریان دارد؛ خواه منبع طبیعی داشته باشد و از زمین بجوشد، مانند چشمه و قنات و خواه از برفهای انباشته کوهها باشد. آب لوله ها که از سد راکد گرفته میشود، جاری نیست، مگر آنکه آب سد متصل به چشمه یا قنات یا برفهای انبوه باشد.

مسأله ۲۹.:

آب جاری، هر چند کمتر از گر باشد با برخورد شیء نجس، نجس نمی شود، مگر آنکه بو یا رنگ یا مزه آن، به سبب برخورد با نجس، دگرگون شود.

مسأله ۳۰.:

اگر آب جاری با شیء نجس برخورد کند و مقداری از آن متغیر شود و سمت متصل به ماده متغير نشود، فقط همان مقدار متغیر شده نجس می شود و طرف متصل به ماده که متغير نشده، پاک است، هرچند کمتر از کر باشد. |

مسأله ۳۱.:

آب چشمه ای که جریان ندارد، ولی اگر از آن بردارند، باز میجوشد، با برخورد شیء نجس، نجس نمیشود، مگر آنکه در یکی از اوصاف بو، رنگ و مزه) متغير شود. |

مسأله ۳۲.:

آبی که کنار آب جاری بدون حرکت ایستاده است و با آب جاری اتصال دارد، آب جاری به حساب می آید و با برخورد به شیء نجس، نجاست نمی پذیرد، مگر آنکه در یکی از اوصاف سه گانه یادشده، متغیر شود.

مسأله ۳۳.:

چشمه یا برف انبوه که گاهی میجوشند یا آب می شوند و گاهی خشک میشوند و مقداری آب در محل آنها جمع شده و حرکت می کند، این مقدار از آب، حکم جاری را ندارد و اگر گر نباشد، با برخورد شیء نجس، نجاست می پذیرد.

مسأله ۳۴.:

آب استخر، حوض حمام و مانند آن، اگر متصل به جاری باشند، حکم آب جاری را دارند و اگر متصل به گر باشند، گرچه کمتر از آن، باشند حکم آب گر را دارند.

مسأله ۳۵.:

آب لوله های شهری، اگر متصل به جاری باشد، حکم جاری را دارد و اگر متصل به گر باشد، حکم گر را دارد و صرف جریان آب در لوله حمام و مانند آن، برای صدق آب جاری، کافی نیست.

مسأله ۳۶.:

آبی که روی زمین جریان دارد، ولی نه از زمین جوشید، نه به برف انبوه اتصال دارد، چنانچه کمتر از گر باشد، با برخورد شیء نجس، نجاست می پذیرد، مگر آنکه با فشار از بالا به پایین بریزد که در این صورت، اگر شیء نجس به پایین آن برخورد کند، بالای آن نجس نمی شود و اگر از پایین به بالا، همانند فواره، با فشار حرکت می کند، بخش بالای آن، با برخورد نجس نجاست می پذیرد و پایین آن پاک است

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

Powered by TayaCMS