موقوفات

موقوفات

موقوفات

56-اگر چيزى را بر مسجد وقف کنند و مصرفى‌براى آن مشخص نکرده باشند،منافع آن در تعمير،نور،فرش و اجرت خادم مصرف مى‌شود و اگر چيزى‌اضافه آمد به امام جماعت مسجد داده مى‌شود (1) .

57-س:زمينى است وقف مسجد که متصل به آن‌است،آيا با نظر متولى شرعى مى‌توانيم مقدارى اززمين موقوفه را به همان مسجد اضافه و جزو آن قراردهيم؟

ج-اگر وقف مسجد است که بايد عوائد آن‌صرف مسجد شود،اضافه کردن آن به‌مسجد جايز نيست (2) .

بر فرض عدم جواز آيا با نظر متولى جايز است‌مقدارى از همان زمين براى دستشويى و يا کتابخانه‌استفاده شود.

ج-حکم مسأله قبل را دارد (3) .

58-س:در کنار يک مسجد کوچک،به فاصله 8مترى زمينى به مساحت 1200 متر براى مسجد وقف‌گرديده است،آيا مى‌شود در اين زمين سالن سخنرانى‌و منزل خادم و وضوخانه و حجراتى براى تحصيل وچند مغازه براى هزينه مسجد درست کرد يا نه؟

ج-تابع نحوه وقف است.اگر زمين،وقف‌شده که از عوائد آن صرف احتياجات‌مسجد شود، تصرفات مزبوره جايز نيست،مگر آنکه زمين را با صلاحديد وقف از متولى شرعى براى تصرفات مزبوره اجاره‌کنند (4) .

59-س:مسجدى است که داراى موقوفاتى‌مى‌باشد،اما نمى‌دانيم و روشن نيست که اين موقوفات‌براى شخص امام جماعت مسجد است‌يا اين که براى‌مخارج مسجد؟در صورتى که مردم مخارج مسجد راتامين کنند و مسجد از اين نظر کمبودى نداشته باشد،آيا امام جماعت مى‌تواند از اين موقوفه استفاده کرده ومصرف نمايد؟

ج-اگر معلوم نيست که وقف بر خصوص‌امام جماعت‌شده يا وقف بر چيزى شده که‌شامل امام جماعت هم باشد،نمى‌تواندبگيرد (5) .

60-س:منزلى را وقف کرده براى مسجد،درضمن وقف شرط کرده که مادام العمر خود در آن سکونت کند،آيا صحيح است؟

ج-اگر مدت معين ذکر کند تا از جهل‌خارج شود مانعى ندارد و عدم ترتب‌احکام مسجد در مدت مذکور مانع ندارد،چون احکام مربوط به مسجدى است که‌مسلوب المنفعه(از بين رفتن منفعت)نباشد (6) .

آيت‌الله اراکى قدس‌سره

61-س:مسجدى بوده در خيابان واقع شده وموقوفات براى مسجد هست که منافعش صرف مسجدبشود آيا متعذر المصرف است و منافع موقوفه را درجاى اقرب فالاقرب بايد مصرف شود؟

ج-با فرض عدم امکان اعاده مسجد حکم‌متعذر المصرف را دارد که بايد در مسجدنزديکتر،از باب‌«الاقرب فالاقرب‌»صرف‌شود (7) .

آيت‌الله اراکى قدس‌سره

62-س:مسجدى در اثر زلزله خراب شده و اهالى آن به دو کيلومترى نقل مکان کرده‌اند و مسجدجديدى ساخته‌اند.مسجد اول موقوفاتى دارد که بايدصرف تعميراتش شود،آيا در مسجد ديگر مى‌توان‌استفاده کرد؟

ج-لازم است که همان مسجد مخروبه راتعمير و مرمت کنند و در بعض مواقع‌مناسب جلسات عزادارى و اقامه جماعت‌را در آن مسجد برپا کنند تا مسجد متروک‌نشود (8) .

Powered by TayaCMS