احکام مالى که انسان آن را پیدا مى کند (آیت الله حسین وحید خراسانی)

احکام مالى که انسان آن را پیدا مى کند (آیت الله حسین وحید خراسانی)

احکام مالى که انسان آن را پيدا مى کند

مسأله 2628 :

چنانچه انسان مال گم شده اى که حيوان نباشد پيدا کند ، در صورتى که نشانه اى نداشته باشد که به واسطهء آن صاحبش - هر چند بين چند نفر معين - معلوم شود ، و قيمت آن از يک درهم - يعنى 6 / 12 نخود نقره ء سکه دار - کمتر باشد ، جايز است آن را بردارد و تملک کند و تفحص از مالکش لازم نيست ، ولى احتياط مستحب آن است که از طرف صاحبش به فقرا صدقه بدهد .

مسأله 2629 :

اگر مالى پيدا کند که نشانه دارد و قيمت آن از يک درهم کمتر است ، چنانچه صاحب آن معلوم باشد - هر چند در بين افراد معين - تا رضايت او را نداند نمى تواند بدون اجازه ء او بردارد ، و اگر صاحب آن به هيچ وجه معلوم نباشد ، مى تواند براى خود بردارد ، و بنابر احتياط واجب هر وقت صاحبش پيدا شد در صورتى که تلف نشده خود مال را ، و در صورتى که تلف شده عوض آن را به او بدهد .

مسأله 2630 :

هرگاه چيزى که پيدا کرده نشانه اى دارد که به واسطهء آن مى تواند صاحبش را پيدا کند ، چه صاحب آن مسلمان باشد يا کافرى که مالش محترم است ، در صورتى که قيمت آن چيز به مقدار يک درهم برسد ، بايد از روزى که آن را پيدا کرده تا يک سال در محل اجتماع مردم اعلان کند .

مسأله 2631 :

اگر انسان خودش نخواهد إعلان کند ، مى تواند به کسى که اطمينان دارد بگويد که از طرف او اعلان نمايد .

مسأله 2632 :

اگر تا يک سال اعلان کند و صاحب مال پيدا نشود ، در صورتى که آن مال را در غير حرم مکه پيدا کرده باشد ، مى تواند آن را براى صاحبش نگه دارد که هر وقت پيدا شد به او بدهد ، يا از طرف صاحبش به فقرا صدقه بدهد ، يا براى خود بردارد ، ولى هرگاه صاحبش پيدا شد حق دارد بگيرد ، و اگر آن مال را در حرم پيدا کرده باشد بايد از طرف صاحبش به فقرا صدقه بدهد .

مسأله 2633 :

بعد از آن که يک سال اعلان کرد و صاحب مال پيدا نشد ، اگر مال را براى صاحبش نگهدارى کند و از بين برود ، چنانچه در نگهدارى آن کوتاهى نکرده و تعدى يعنى زياده روى هم ننموده ، ضامن نيست ، ولى اگر براى خود برداشته و از بين رفته ، در صورتى که مالک پيدا شود و مطالبه کند ضامن است ، و اگر صدقه داده باشد ، صاحب مال مخير است بين آن که به صدقه راضى شود يا عوض مالش را بگيرد و ثواب صدقه براى صدقه دهنده باشد .

مسأله 2634 :

کسى که مالى را پيدا کرده ، اگر عمدا به دستورى که گذشت اعلان نکند ، گذشته از اين که معصيت کرده ، تکليف ساقط نشده و بايد به همان دستور اعلان کند .

مسأله 2635 :

اگر ديوانه يا بچهء نابالغ چيزى که بايد اعلان شود پيدا کند ، ولى او مى تواند به دستور مذکور اعلان نمايد ، ولى اگر از آنها گرفت اعلان بر او واجب مى شود ، و پس از يک سال يا آن را براى صاحبش نگهدارى کند ، و يا براى صغير يا ديوانه تملک کند ، و يا از طرف صاحبش به فقرا صدقه بدهد ، و اگر صاحبش پيدا شد و راضى به صدقه نشد ، ولى - بنابر احتياط واجب - عوض آن را از مال خودش بپردازد .

مسأله 2636 :

اگر انسان در بين سالى که اعلان مى کند از پيدا شدن صاحب مال نااميد شود ، تملک آن اشکال دارد ، ولى مى تواند از طرف صاحبش صدقه بدهد ، و بنابر احتياط واجب از حاکم شرع اذن بگيرد .

مسأله 2637 :

اگر در بين سالى که اعلان مى کند مال از بين برود ، چنانچه در نگهدارى آن کوتاهى کرده يا تعدى يعنى زياده روى کرده باشد ضامن است ، و اگر کوتاهى نکرده و زياده روى هم ننموده ضامن نيست .

مسأله 2638 :

اگر مالى پيدا کند که قيمت آن به يک درهم مى رسد و تعريفش ممکن نيست - مثل اينکه مال نشانه دارد ولى در جايى پيدا کند که معلوم است به واسطهء اعلان ، صاحب آن پيدا نمى شود ، يا نشانه دار نباشد - مى تواند از روز اول آن را از طرف صاحبش به فقراء صدقه بدهد ، و بنابر احتياط واجب به اذن حاکم شرع باشد .

مسأله 2639 :

اگر چيزى را پيدا کند و به خيال اين که مال خود او است بردارد ، بعد بفهمد مال خودش نبوده ، احکام گمشده - که در مسائل قبل گذشت - بر آن جارى است .

مسأله 2640 :

لازم نيست موقع اعلان جنس چيزى را که پيدا کرده بگويد ، بلکه همين قدر که بگويد چيزى پيدا کرده ام کافيست ، مگر در صورتى که بدون ذکر جنس ، اعلان - از جهت تأثير در التفات کسى که مالش را گم کرده - بى فايده باشد .

مسأله 2641 :

اگر کسى چيزى را پيدا کند و ديگرى بگويد مال من است و نشانه هاى آن را بگويد ، در صورتى بايد به او بدهد که اطمينان داشته باشد مال اوست ، و لازم نيست نشانه هايى را که بيشتر اوقات صاحب مال هم ملتفت آنها نيست بگويد .

مسأله 2642 :

اگر قيمت چيزى که پيدا کرده به يک درهم برسد ، چنانچه اعلان نکند و در مسجد يا جاى ديگرى بگذارد و آن چيز از بين برود يا ديگرى آن را بردارد ، کسى که آن را پيدا کرده ضامن است .

مسأله 2643 :

هرگاه چيزى را پيدا کند که تا يک سال قابل ماندن نيست - مانند ميوه و سبزيجات - بنابر احتياط واجب تا زمانى که آسيبى به آن نرسد نگه دارد ، و چنانچه صاحبش پيدا نشد به اذن حاکم شرع يا وکيل او ، و در صورت نبودن اين دو به اذن عدول مؤمنين - در صورتى که ميسر باشد - آن را قيمت کند و بفروشد ، يا خودش بردارد و پول آن را نگه دارد ، و بنابر احتياط واجب از زمان پيدا شدن تا يک سال اعلان کند ، و در صورت پيدا نشدن صاحبش به آنچه که در مسألهء " 2632 " گذشت عمل نمايد

مسأله 2644 :

اگر چيزى را که پيدا کرده موقع وضو گرفتن و نماز خواندن همراه او باشد ، در صورتى که قصدش اين باشد که صاحب آن را پيدا کند و به او بدهد ، اشکال ندارد ، و اگر نه تصرف او هر چند به همراه داشتن باشد حرام است ، ولى وضو و نمازش به صرف اين که آن چيز همراه او باشد باطل نمى شود .

مسأله 2645 :

اگر کفش شخصى را ببرند و کفش ديگرى به جاى آن بگذارند ، چنانچه بداند يا از قرائن اطمينان کند کفشى که مانده مال کسى است که کفش او را برده ، و راضى است که کفشش را عوض کفشى که برده است بردارد ، مى تواند به جاى کفش خودش بردارد ، و همچنين است اگر بداند که کفش او را به طور ناحق و ظلم برده است ولى در اين فرض بايد قيمت آن از کفش خودش بيشتر نباشد ، و اگر نه نسبت به زيادى قيمت حکم مجهول المالک جارى است ، و در غير اين دو صورت حکم مجهول المالک بر آن کفش جارى خواهد بود .

مسأله 2646 :

اگر مالى که در دست انسان است مجهول المالک باشد - يعنى صاحب آن معلوم نباشد هر چند در بين افراد معينى - و گمشده بر آن مال صدق نکند ، لازم است صاحب آن را جستجو کند تا از پيدا شدنش نا اميد شود ، و پس از مأيوس شدن آن را به فقراء صدقه بدهد ، و بنا بر احتياط واجب به اذن حاکم شرع باشد ، و اگر بعد صاحبش پيدا شود ضامن نيست

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

Powered by TayaCMS