ارث دسته سوم (آیت الله سید علی محمد دستغیب)

ارث دسته سوم (آیت الله سید علی محمد دستغیب)

ارث طبقه سوم‌

مسأله 2852 :

طبقه سوم عمو و عمّه و دايى و خاله و اولاد آنان است به تفصيلى که گفته شد، که اگر از طبقه اوّل و دوم کسى نباشد اينها ارث مى‌برند.

مسأله 2853 :

اگر وارث ميّت فقط يک عمو يا يک عمّه است، چه پدر و مادرى باشد، يعنى با پدر ميّت از يک پدر و مادر باشد، يا پدرى باشد يا مادرى، همه مال به او مى‌سد و اگر چند عمو يا چند عمّه باشند و همه پدر و مادرى، يا همه پدرى باشند، مال به طور مساوى بين آنان قسمت مى‌شود و اگر عمو و عمّه هر دو باشند و همه پدر و مادرى يا همه پدرى باشند عمو دو برابر عمّه مى‌برد مثلاً اگر وارث ميّت دو عمو و يک عمّه باشد، مال را پنج قسمت مى‌کنند يک قسمت را به عمّه مى‌دهند و چهار قسمت را عموها به طور مساوى بين خودشان قسمت مى‌کنند.

مسأله 2854 :

اگر وارث ميّت فقط چند عموى مادرى يا چند عمّه مادرى باشد مال بطور مساوى بين آنان قسمت مى‌شود، همچنين است اگر فقط چند عمو و عمّه مادرى داشته باشد.

مسأله 2855 :

اگر وارث ميّت عمو و عمّه باشد و بعضى پدرى و بعضى مادرى و بعضى پدر و مادرى باشند، عمو و عمّه پدرى ارث نمى‌برند، پس اگر ميّت يک عمو يا يک عمّه مادرى دارد، مال را شش قسمت مى‌کنند؛ يک قسمت را به عمو يا عمّه مادرى و بقيه را به عمو و عمّه پدر و مادرى مى‌دهند و عموى پدر و مادرى دو برابر عمّه پدر و مادرى مى‌برد و اگر هم عمو و عمّه مادرى دارد، مال را سه قسمت مى‌کنند؛ دو قسمت را به عمو و عمّه پدر و مادرى مى‌دهند و عمو دو برابر عمّه مى‌برد و يک قسمت را به عمو و عمّه مادرى مى‌دهند و مال بطور مساوى بين آنها قسمت مى‌شود.

مسأله 2856 :

اگر وارث ميّت فقط يک دايى يا يک خاله باشد، همه مال به او مى‌رسد و اگر هم دايى و هم خاله باشد و همه پدر و مادرى، يا پدرى، يا مادرى باشند، مال به طور مساوى بين آنان قسمت مى‌شود و احتياط آن است که در تقسيم با يکديگر صلح کنند.

مسأله 2857 :

اگر وارث ميّت فقط يک دايى، يا يک خاله مادرى و دايى و خاله پدر و مادرى و دايى و خاله پدرى باشد، دايى و خاله پدرى ارث نمى‌برند و مال را شش قسمت مى‌کنند، يک قسمت را به دايى يا خاله مادرى و بقيه را به دايى و خاله پدر و مادرى مى‌دهند که به طور مساوى بين خودشان قسمت کنند.

مسأله 2858 :

اگر وارث ميّت فقط دايى و خاله پدرى و دايى و خاله مادرى و دايى و خاله پدر و مادرى باشد، دايى و خاله پدرى ارث نمى‌برند و بايد مال را سه قسمت کنند، يک قسمت آن را دايى و خاله مادرى به طور مساوى بين خودشان قسمت نمايند و بقيه را به دايى و خاله پدر و مادرى بدهند که به طور مساوى بين خودشان قسمت کنند.

مسأله 2859 :

اگر وارث ميّت يک دايى يا يک خاله و يک عمو يا يک عمّه باشد مال را سه قسمت مى‌کنند، يک قسمت را دايى يا خاله و بقيه را عمو يا عمّه مى‌برد.

مسأله 2860 :

اگر وارث ميّت يک دايى يا يک خاله و عمو و عمّه باشد چنانچه عمو و عمّه پدر و مادرى يا پدرى باشند، مال را سه قسمت مى‌کنند، يک قسمت را دايى يا خاله مى‌برد و از بقيه، دو قسمت به عمو و يک قسمت به عمّه مى‌دهند، بنابراين اگر مال را نُه قسمت کنند سه قسمت را به دايى يا خاله و چهار قسمت را به عمو و دو قسمت را به عمّه مى‌دهند.

مسأله 2861 :

اگر وارث ميّت يک دايى يا يک خاله و يک عمو يا يک عمّه مادرى و عمو و عمّه پدر و مادرى يا پدرى باشد، مال را سه قسمت مى‌کنند، يک قسمت آن را به دايى يا خاله مى‌دهند و دو قسمت باقيمانده را شش قسمت مى‌کنند، يک قسمت را به عمو يا عمّه مادرى و بقيه را به عمو و عمّه پدر و مادرى يا پدرى مى‌دهند و عمو دو برابر عمّه مى‌برد. بنابراين اگر مال را نُه قسمت کنند، سه قسمت را به دايى يا خاله و يک قسمت را به عمو يا عمّه مادرى و پنج قسمت ديگر را به عمو و عمّه پدر و مادرى يا پدرى مى‌دهند.

مسأله 2862 :

اگر وارث ميّت يک دايى يا يک خاله و عمو و عمّه مادرى و عمو و عمّه پدر و مادرى يا پدرى باشد، مال را سه قسمت مى‌کنند يک قسمت را دايى يا خاله مى‌برد و دو قسمت باقيمانده را سه سهم مى‌کنند: يک سهم آن را به عمو و عمّه مادرى مى‌دهند که بطور مساوى بين خودشان تقسيم کنند و دو سهم ديگر را بين عمو و عمّه پدر و مادرى يا پدرى قسمت مى‌نمايند و عمو دو برابر عمّه مى‌برد بنابراين مال را نُه قسمت کنند؛ سه قسمت آن، سهم خاله يا دايى و دو قسمت سهم عمو و عمّه مادرى و چهار قسمت سهم عمو و عمّه پدر و مادرى يا پدرى مى‌باشد.

مسأله 2863 :

اگر وارث ميّت چند دايى و چند خاله باشد که همه پدر و مادرى يا پدرى يا مادرى باشند و عمو و عمّه هم داشته باشد، مال سه سهم مى‌شود؛ دو سهم آن به دستورى که در مسأله پيش گفته شد، عمو و عمّه بين خودشان قسمت مى‌کنند و يک سهم آن را دايى‌ها و خاله‌ها به طور مساوى بين خودشان تقسيم مى‌نمايند.

مسأله 2864 :

اگر وارث ميّت دايى يا خاله مادرى و چند دايى و خاله پدر و مادرى يا پدرى و عمو و عمّه باشد، مال سه سهم مى‌شود دو سهم آن را به دستورى که سابقاً گفته شد عمو و عمّه بين خودشان قسمت مى‌کنند، پس اگر ميّت يک دايى يا يک خاله مادرى دارد، يک سهم ديگر آن را شش قسمت مى‌کنند، يک قسمت را به دايى يا خاله مادرى مى‌دهند و بقيه را به دايى و خاله پدر و مادرى يا پدرى مى‌دهند و به طور تساوى قسمت مى‌کنند، و اگر چند دايى مادرى يا چند خاله مادرى يا هم دايى مادرى و هم خاله مادرى دارد آن يک سهم را سه قسمت مى‌کنند، يک قسمت را دايى‌ها و خاله‌هاى مادرى به طور مساوى بين خودشان قسمت مى‌کنند و بقيه را به دايى و خاله پدر و مادرى يا پدرى مى‌دهند که به طور مساوى قسمت کنند.

مسأله 2865 :

اگر ميّت عمو و عمّه و دايى و خاله نداشته باشد، مقدارى که به عمو و عمّه مى‌رسد، به اولاد آنان، و مقدارى که به دايى و خاله مى‌رسد، به اولاد آنان داده مى‌شود.

مسأله 2866 :

اگر عمو و عمّه و دايى و خاله خود ميّت و اولاد آنان و اولاد اولاد آنان نباشند عمو و عمّه و دايى و خاله پدر و مادر ميّت ارث مى‌برند، و اگر اينها نباشند اولادشان ارث مى‌برند و اگر اينها هم نباشند عمو و عمّه و دايى و خاله جدّ و جدّه ميّت و اگر اينها هم نباشند اولادشان ارث مى‌برند.

مسأله 2867 :

اگر وارث ميّت عمو و عمّه و دايى و خاله پدر و عمو و عمّه و دايى و خاله مادر او باشند، مال سه سهم مى‌شود يک سهم آن مال عمو و عمّه و دايى و خاله مادر ميّت است به طور مساوى ولى احتياط واجب در عمو و عمّه مادريِ مادرِ ميّت آن است که با هم صلح کنند و دو سهم ديگر آن را سه قسمت مى‌کنند يک قسمت را دايى و خاله پدر ميّت به طور مساوى بين خودشان قسمت مى‌نمايند و دو قسمت ديگر آن را به عمو و عمّه پدر ميّت مى‌دهند و عمو دو برابر عمّه مى‌برد.

مسأله 2868 :

کسى که دو نسبت با ميّت دارد از هر دو طرف ارث مى‌برد، مثل اينکه کسى هم شوهر ميّت باشد و هم پسرعموى او، يا کسى هم پسرعموى پدرى باشد و هم پسردايى مادرى، مگر آن که دو نسبت در دو طبقه باشد، مثل اينکه هم برادر مادرى ميّت باشد و هم پسرعمو، که فقط ارث برادر بودن را مى‌برد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

Powered by TayaCMS