احکام قبله (آیت الله جعفر سبحانی)

احکام قبله (آیت الله جعفر سبحانی)

احکام قبله

مسأله 660 :

خانه کعبه که در مکه معظمه مى باشد قبله است، و بايد روبروى آن نماز خواند، ولى کسى که دور است اگر طورى بايستد که بگويند رو به قبله نماز مى خواند کافى است. و همچنين است کارهاى ديگرى که بايد رو به قبله انجام گيرد. مانند سربريدن حيوانات.

مسأله 661 :

کسى که نمى تواند نشسته نماز بخواند، بايد در حال نماز به پهلوى راست طورى بخوابد که جلوى بدن او رو به قبله باشد و اگر ممکن نيست بايد به پهلوى چپ طورى بخوابد که جلوى بدن او رو به قبله باشد و اگر اين را هم نتواند بايد به پشت بخوابد به طورى که کف پاى او رو به قبله باشد.

مسأله 662 :

نماز احتياط و سجده و تشهد فراموش شده و سجده سهو را بايد رو به قبله به جا آورد.

مسأله 663 :

نماز مستحبى را مى شود در حال راه رفتن و سوارى خواند و اگر انسان در اين دو حال، نماز مستحبى بخواند، لازم نيست رو به قبله باشد.

مسأله 664 :

کسى که مى خواهد نماز بخواند، بايد براى پيداکردن قبله کوشش نمايد، تا اطمينان پيدا کند که قبله کدام طرف است، و مى تواند به گفته يک شاهد عادل که از روى نشانه هاى حسّى شهادت مى دهد يا به قول کسى که از روى قاعده علمى قبله را مى شناسد و محل اطمينان است عمل کند و اگر اينها ممکن نشد بايد به گمانى که از محراب مسجد مسلمانان يا قبرهاى آنان يا از راه هاى ديگر پيدا مى شود عمل نمايد حتى اگر از گفته فاسق يا کافرى که به واسطه قواعد علمى قبله را مى شناسد گمان به قبله پيدا کند، کافى است.

مسأله 665 :

اگر براى پيداکردن قبله وسيله اى ندارد، يا با اينکه کوشش کرده، گمانش به طرفى نمى رود، چنانچه وقت نماز وسعت دارد بايد چهار نماز به چهار طرف بخواند و اگر به اندازه چهار نماز وقت ندارد، بايد به اندازه اى که وقت دارد، نماز بخواند مثلا اگر فقط به اندازه يک نماز وقت دارد; بايد يک نماز به هر طرفى که مى خواهد بخواند و اگر در حال ابهام بماند

صفحه 223

پس از خروج وقت به سه طرف ديگر احتياطاً نماز بخواند. و بايد نمازها را طورى بخواند که يقين کند يکى از آنها رو به قبله بوده يا اگر از قبله کج بوده به طرف دست راست و دست چپ قبله نرسيده است.

مسأله 666 :

کسى که يقين به قبله ندارد; اگر بخواهد غير از نماز، کارى کند که بايد رو به قبله انجام داد، مثلا بخواهد سر حيوانى را ببرد، بايد به گمان عمل نمايد و اگر گمان ممکن نيست در صورت ضرورت به ذبح حيوان و خوف از فوت آن به هر طرف که انجام دهد صحيح است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

No image

احکام قبله

No image

احکام قبله

Powered by TayaCMS