طلا فروشى و صرافى‌

طلا فروشى و صرافى‌

طلا فروشى و صرافى‌

سوال 171 :

- آيا خريد و فروش طلاى متفرقه يعنى النگو و گوشواره و گردن بند مستعمل و شکسته در بين همکاران جايز است يا نه؟

جواب:

- اشکال ندارد.

استفتاءات، ج‌2، ص: 146

سوال 172 :

- بعضى از افراد مقدارى طلاى شکسته و يا سالم در منزل دارند که از آن استفاده مى‌کنند يا به صورت ذخيره مالى، اندوخته دارند و نيز آن را در بازار خريد و فروش مى‌کنند، لطفا نظر شريف را نسبت به اين نوع معاملات اعلام بفرماييد!

جواب:

- اشکال ندارد ولى فروش طلا به طلا اگر تفاوت در وزن داشته باشند جايز نيست.

سوال 173 :

- کارگرى طلا ساز، طلايى که از آن خودش بوده مى‌سازد و طلايى را که ساخته به بازار مى‌آورد و به طلا فروشى برده و معامله فقط روى مزد دست و اجرت کار انجام مى‌شود چون در بازار اينطور مرسوم است که کارگر مى‌داند به جاى طلاى ساخته‌اى که مى‌دهد به همان وزن و همان عيار، دقيقا طلاى نساخته مى‌گيرد که به همين جهت معامله فقط روى اجرت طلاهاى ساخته انجام مى‌گيرد، البته با رضايت طرفين، معامله پايان مى‌پذيرد و کارگر به وزن و عيار طلاى ساخته‌اش طلاى نساخته و براى اجرت کار هم پول مى‌گيرد. اين معامله از نظر شرع چه صورتى دارد؟

جواب:

- معامله مزبوره اشکال ندارد.

سوال 174 :

- آيا کلا مى‌شود طلاى مستعمل و شکسته را خريد و فروش کرد يا نه؟

جواب:

- صحيح است.

سوال 175 :

- آيا طلاى آماده و ساخته شده را با طلاى شکسته و مستعمل پاياپاى يعنى يک کيلو در مقابل يک کيلو به اضافه پول ساخت آن مى‌شود

استفتاءات، ج‌2، ص: 147

معامله کرد يا نه؟

جواب:

- اگر معامله بين يک کيلو در مقابل يک کيلو باشد و اجرتى در مقابل ساخت قرار داده شود مانع ندارد.

سوال 176 :

- آيا طلاى ساخته شده را به وعده دو ماه يا سه ماه به بيشتر از قيمت نقد مى‌شود معامله کرد يا نه؟ مثلا اگر طلاى نقد مثقالى هزار و پانصد تومان است به وعده دو يا سه ماه هزار و ششصد تومان معامله کرد؟

جواب:

- مانع ندارد.

سوال 177 :

- اگر شخصى 5/ 2 مثقال طلا براى عوض کردن بياورد و قيمتش بر فرض پنج هزار تومان باشد و در عوض 2 مثقال طلا بگيرد به قيمت پنج هزار تومان در اين صورت قيمت يکى است ولى وزن تفاوت مى‌کند آيا اشکال دارد يا نه؟

جواب:

- در فرض مرقوم اگر طلا را به قيمتى که توافق کردند بفروشد و با پول آن دوباره طلاى ديگرى به وزن مساوى يا بيشتر يا کمتر بخرد اشکال ندارد.

سوال 178 :

- لطفا به سوالات ذيل پاسخ بفرماييد: 1- اگر يک نفر بخواهد يک باب مغازه طلا فروشى داير کند مکروه است يا نه؟ 2- اگر شخصى يک کسب دارد ولى جهت توسعه به کسب خودش و تأمين معاش مى‌خواهد طلا فروشى را هم ضميمه کسب خودش کند مکروه است يا نه؟

استفتاءات، ج‌2، ص: 148

3- شخصى که فقط کارش ساختن انگشتر و گوشواره و دستبند و سايرآلات طلا است آيا [کسب او] مکروه است يا نه؟

4- شخصى طلا فروش با شخصى که طلا را تعويض مى‌کند و طلا را با طلا مقابل مى‌گذارد، اگر کالاى تعويض کننده اضافه شد پولش را مى‌دهد و اگر کالاى طلا فروش اضافه شد پولش را مى‌گيرد ولى نسبت به مقدار مساوى به طرف مى‌گويد که من مبلغى دستمزد داده‌ام و تقريبا مقدارى هم منافع بر مى‌دارم مثلا بر هر يک تومان يک شاهى يا يک ريال، آيا جايز است يا خير؟

جواب:

- شغل طلا سازى و طلا فروشى مانع ندارد ولى چنانچه دولت اسلامى مقرراتى دارد بايد مراعات شود و تبديل طلا به طلاى هم وزن مانع ندارد و تبديل زياده آن با پول يا قرار دادن زياده در مقابل ساخت با معلوم بودن عوض و معوّض مانع ندارد.

سوال 179 :

- آيا اسکناس با قيمت ارزانتر يا گرانتر از ارزشش خريد و فروش مى‌شود يا نه؟

جواب:

- فروش اسکناس به گرانتر که نتيجه ربا را دارد محکوم به حکم ربا و باطل است. ولى در صورتى که واقعا خريد و فروش باشد مثل فروش اسکناس درشت به ريز يا به عکس که نقد انجام مى‌شود مانع ندارد.

استفتاءات، ج‌2، ص: 149

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

 

پر بازدیدترین ها

No image

مصرف خمس (آیت الله عبدالله جوادی آملی)

مال خمسی، به شش سهم تقسیم می شود: سه سهم (نصف خمس آن، برای خدا و پیامبر و امام تلاافته است که به امام می رسد، و در دوران غیبت باید آن را به فقیه جامع شرایط فتوا پرداخت کنند....
Powered by TayaCMS