نقد ونسيه
مسأله 2100 :
اگر جنسى را نقد بروشند ، خريدار وفروشنده بعد از معامله مى توانند جنس وپول را از يکديگر مطالبه نموده وتحويل بگيرند ، وتحويل دادن خانه وزمين ومانند اينها به اين است که آن را در اختيار خريدار بگذارند که بتواند در آن تصرف کنند ، وتحويل دادن فرش ولباس ومانند اينها به اين است که آن را طورى در اختيار خريدار بگذارند که اگر بخواهد آن را به جاى ديگر ببرد فروشنده جلو گيرى نکند .
مسأله 2101 :
در معامله نسيه بايد مدت کاملا معلوم باشد ، پس اگر حنسى را بفروشد که سر خرمن پول آن را بگيرد ، چون مدت کاملا معين نشده معامله باطل است .
مسأله 2102 :
اگر جنسى را نسيه بفروشد ، پيش از تمام شدن مدتى که قرار گذاشته اند ، نمى تواند عوض آن را از خريدار مطالبه نمايد ، ولى اگر خريدار بميرد واز خودش مال داشته باشد ، فروشنده مى تواند پس از تمام شدن مدت ، طلبى را که دراد از ورثه او مطالبه نمايد .
مسأله 2103 :
اگر جنسى را نسيه بفروشد ، بعد از تمام شدن مدتى که قرار گذاشته اند ، مى تواند عوض آنر ا از خريدار مطالبه نمايد ، ولى اگر خريدار نتواند بپردازد بايد او را مهلت دهد . / صفحة 360 /
مسأله 2140 :
اگر به کسى که قيمت جنس را نمى داند ، مقدارى نسيه بدهد وقيمت آن را به او نگويد معامله باطل است . ولى اگر کسى که قيمت نقدى جنس را مى دانسته بدهد وگرانتر حساب کند ، مثلا بگويد جنسى را که به تو نسيه مى دهم تومانى يک ريال از قيمتى که نقد مى فروشم گرانتر حساب مى کند واو قبول کند اشکال ندارد .
مسأله 2105 :
کسى که جنسى را نسيه فروخته وبراى گرفتن پول آن مدتى قرار داده ، اگر مثلا بعد از گذشتن نصف مدت ، مقدارى از طلب خود راکم کند وبقيه را نقد بگيرد اشکال ندارد