قصاص

قصاص

قصاص:

سوال 894 :

اگر شخصي دو جوان بالغ را در حال لواط ببيند و هر دو را بکشد غافل از اينکه بايد به اذن حاکم شرع باشد آيا قصاص ثابت است؟ اگر قصاص ثابت باشد حکم ديه ثابت است يا خير؟

جواب :

اگر عمداً بکشد قصاص ثابت است.

سوال 895 :

اگر مردي دو زن يا بيشتر را کشته باشد و اولياء آنان خواهان قصاص باشند، بفرماييد:

الف: آيا اولياء خواهان قصاص بايد چيزي به عنوان فاضل ديه بپردازند يا خير؟

ب: در صورت لزوم پرداخت، آيا بايد هر يک از اولياء خواهان قصاص، مستقلاً و جداگانه نصف ديه يک مرد را بدهند يا اينکه نصف ديه يک مرد، به نسبت اولياء خواهان قصاص تقسيم مي‌شود؟ (مثلاً اگر مردي دو زن را کشته است و اولياء هر دو خواهان قصاص هستند، آيا بايد هر يک از اولياء نصف ديه يک مرد را بدهند يا يک چهارم ديه يک مرد؟

جواب :

اگر مردي دو زن را کشته باشد و اولياي آنها خواهان قصاص باشند و به عنوان قصاص آن مرد را بکشند نبايد چيزي به عنوان فاضل ديه بپردازند. و در صورتي که سه زن را کشته و اولياي آنها خواهان قصاص باشند مي‌توانند آن مرد را به عنوان قصاص بکشند و از آن پس ديه يک زن از ترکه قاتل را برداشته ميان اولياي مقتولات اثلاثاً تقسيم کنند که به هر يک از آن ولياء يک سوم ديه زن مي‌رسد.

سوال 896 :

اگر بگوئيم اکراه در قتل نفس مجوز قتل نيست و شخص مرتکب قصاص مي‌شود شامل اکراه بر مادون نفس (کمتر از کشتن) نيز مي‌شود؟

جواب :

اکراه در مادون نفس مجوز نيست و موجب قصاص است.

سوال 897 :

اگر راننده در اثر عدم رعايت مقررات راهنمايي سبب وقوع قتلي شود حکمش چيست؟ و اگر رعايت مقررات را نمود ولي نقص فني اتومبيل که قابل پيش بيني و پيشگيري بود سبب اين قتل شده تکلليف چيست؟ حال اگر رعايت مقررات را کرده و نقص فني اتومبيل هم اصلاً قابل پيش بيني نبود و يا سبب ديگري که اصلاً ربطب به تقصير راننده ندارد باعث اين قتل شده چه حکمي خواهد داشت؟

جواب :

با علم و قصد راننده قتل عمديست و حکم آن قصاص است و هم چنين است حکم با عدم قصد اگر اين نحو عدم رعايت غالباً کشنده باشد و در صورت عدم غلبه که گاهي منجر به قتل بشود شبه عمد است و ديه از مال قاتل بايد پرداخت گردد و با جهل راننده به مقررات و عدم قصد قتل، قتل خطاء است و ديه بر عاقله است. و همين تفصيل در موردي که رعايت مقررات نمود و نقص فني قابل پيش بيني و پيشگيري بوده نيز جاري است. و در مورد بند سوم هم اگر نقص فني داشته تفصيل اول در آن جاريست و اگر نداشته و راننده هم هيچ تقصيري ننموده و مستند به اثري نبوده که مربوط به راننده نبوده ضامن نيست.

سوال 898 :

دو نفر به طور همزمان با سلاح گرم به سوي يک فرد آتش گشوده و شخص به قتل رسيده است، در حالي که معلوم نيست فرد، به خاطر تير کدام يک کشته شده، چون تير زيادي به وي اصابت نموده، حال دقيقاً معلوم نيست که آيا اصلاً تير هر دو نفر به وي خورده است، يا اينکه تيرهاي شليک شده از سوي يکي از دو نفر فقط به وي اصابت نموده است و خود متهمان نيز اظهار مي‌دارند نمي‌دانيم تير هر دوي ما خورده يا تير يکي از ما دو نفر، حال تکليف دادگاه در اين رابطه چيست؟ آيا مي‌توان به قرعه قايل شد؟ يا قصاص را بايد از هر دو نفر ساقط دانسته، به ديه متوسل گرديد؟ يا اين که راه ديگري وجود دارد ضمناً اولياي مقتول از هر دو نفر شاکي هستند.

جواب :

قصاص از هر يک ساقط است و از هر يک نصف ديه به عنوان تصالح قهري گرفته شود

سوال 899 :

چند نفر سارق به محلي رفته و بعضي از آن‌ها مسلح بوده و اموالي را به سرقت برده‌اند و چند نفر آنها را تعقيب نموده که اموال مسروقه را مسترد بدارند در اين بين يک نفر از تعقيب کنندگان کشته مي‌شود آيا حکم قتل عمدي را دارد يا خير؟

جواب :

در مفروض سوال که يکي از سارقين به قصد زدن به او گلوله را انداخته حکم قتل عمدي را دارد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

No image

اجاره

No image

قصاص

No image

قصاص

No image

قصاص

No image

قصـاص

پر بازدیدترین ها

No image

خمس مغازه ‌ها

No image

احکام غسل جنابت

No image

روزه

Powered by TayaCMS