مسائل تلقیح

مسائل تلقیح

مسائل تلقيح

سوال 1527 :

آيا جايز است نطفه مرد بيگانه اى را به زن شوهردارى تلقيح کرد؟ نطفه شوهرش چطور؟

جواب :

تلقيح نطفه مرد بيگانه به آن زن جايز نيست و تلقيح نطفه شوهر اگر مستلزم نگاه و لمس نامحرم باشد تنها در موقع ضرورت جايز است.

سوال 1528 :

منى مرد تا 72 ساعت بعد از مرگ از نظر علمى داراى حيات کامل است. اگر زوجه درخواست تلقيح مصنوعى از شوهر متوفاى خود بکند آيا اطبا مجاز به اين کار هستند و حکم ولد چيست؟ لازم به ذکر است که اين عمل بعضاً در خارج اعمال مى گردد و عمدتاً در مواردى است که زوجه از زوج فرزندى نداشته باشد و در همان اوايل ازدواج به هر دليلى زوج متوفى گردد.

جواب :

اشکال دارد.

سوال 1529 :

رحم بانويى به هر علّت قادر به نگاهدارى جنين نيست و سقط مى کند. با آميزش نطفه وى و شوهرش در آزمايشگاه و انتقال جنين به رحم زن ديگرى که شوهر ندارد به اصطلاح مادر جانشين و يا مادر قائم مقام ناميده مى شود بچه رشد مى کند و به موقع، متولّد مى شود و برابر قرارداد مزد معيّنى به مادر جانشين داده مى شود تا کودک تحويل زن و شوهر گردد. آيا اين امر مى تواند جايز باشد؟

جواب :

اين کار ذاتاً مانع شرعى ندارد ولى مسائل جنبى حرامى از قبيل لمس کردن ونظر کردن در آن موجود است. هرگاه به وسيله محرمى مانند شوهرانجام شود به اين صورت که نطفه خود و يکى از دو همسرش را بگيرد وترکيب و در رحم همسر ديگر ( هرچند عقد موقّتى با او خوانده باشد)کشت کند، مرتکب حرامى نشده و در غير اين صورت براى مجاز بودن اين محرمات جنبى بايد ملاحظه کرد که آيا اين کار ضرورتى پيدا کرده است يا نه؟

سوال 1530 :

در مفروض سوال قبل اگر اين عمل چه جايز باشد و يا نه به هر حال انجام بگيرد، با وجود اين که اين کودک در رحم مادر جانشين بزرگ شده است امّا داراى صفات ارثى زن اوّل مى باشد. با توجّه به آيه دوّم سوره مبارکه مجادله به کدام يک از اين دو زن تعلّق دارد و وارث کدام يک از آنهاست؟

جواب :

اين فرزند متعلّق به صاحبان نطفه و با آنها محرم است و از آنها ارث مى برد و در مورد مادر جانشين به منزله فرزند رضاعى است بلکه از آن در بعضى جهات اولويّت دارد چرا که تمام گوشت و استخوان او از وى روييده است بنابراين حرام است که بعداً با آن زن و فرزندان او ازدواج کند امّا ارث نمى برد.

سوال 1531 :

شوهر نطفه ندارد و همسرش سالم و نطفه دار است. آيا مى شود نطفه مرد اجنبى را با نطفه اين زن شوهردار مخلوط کرد و به رحم اين زن تزريق نمود؟

جواب :

جايز نيست.

سوال 1532 :

مرد نطفه ندارد و از همسرش جدا شده است، اگر اين زن به صيغه مردى درآيد، نطفه اين مرد جديد و نطفه زن را ترکيب مى کنند، زن بعد از پايان صيغه و عدّه به عقد شوهر اوّل درمى آيد و بعداً آن نطفه را به داخل رحم زن تزريق مى کنند در اين صورت پدر و مادر، ارث و محرميّت به چه صورت است و حکم شرعى آن چيست؟

جواب :

اگر ضرورتى ايجاب کند جايز است ولى فرزند به صاحبان اصلى نطفه تعلّق دارد.

سوال 1533 :

آيا پيوند تخمدان زن اجنبى (مانند پيوند کليه) به زوجه براى باردار شدن جايز است و اگر جايز است آيا: الف) ديه دارد؟ ب) تخمدان را مى توان فروخت؟ ج) حکم اولاد زوجه چگونه است؟ د) زن اجنبى حقّى مانند مادر بودن پيدا مى کند يا خير؟

جواب :

چنانچه ضرورتى براى اين کار نباشد از آن صرف نظر کنيد و اگرضرورتى وجود دارد، بعد از پيوند اين عضو جزء بدن آن زن مى شود و فرزند مال خود اوست و در فرض فوق ديه ندارد و خريد و فروش آن جايز است، هرچند بهتر اين است که پول را در مقابل اجازه برداشتن عضو مزبور بگيرد نه در مقابل خود آن.

سوال 1534 :

بعضى از مؤمنين و مؤمنات که براى اولاددار شدن به مراکز نابارورى مراجعه مى کنند و از حيث نطفه نقايصى دارند، آيا مى توانند از نطفه هايى که در بانک نطفه نگهدارى مى شود در لقاح مصنوعى با منى خود آنها ممزوج و شرايط لقاح را فراهم و با دستگاه در رحم همسران آنها قرار دهند يا خير؟ در صورتى که به طور کلّى در منى آنها اسپرم و تخمک وجود نداشته باشد آيا مى توانند از اسپرمها و تخمکهاى مجهول الهويه موجود در بانک نطفه استفاده نمايند و چنانچه در دو فرض فوق فرزندى به وجود آيد ولد متعلّق به چه کسى خواهد بود؟

جواب :

استفاده از نطفه بيگانه براى صاحب فرزند شدن جايز نيست و تولّد فرزند بايد مستند به ازدواج صحيح شرعى باشد ولى اگر چنين عملى انجام شود، فرزند متعلّق به صاحبان نطفه است و نسبت به مادرى که در رحم او کشت شده نيز محرم مى باشد، بى آن که از او ارث ببرد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

پر بازدیدترین ها

No image

سقط جنین

No image

جلوگیرى از انعقاد نطفه

No image

ضمان طبیب

No image

مسائل مربوط به تشریح

Powered by TayaCMS