نجس شدن مسجد

نجس شدن مسجد

نجس شدن مسجد

سوال 77 :

اگر در بين نماز، مسجد به واسطه خود نماز گزار يا شخص ديگرى نجس شود، نمازگزار بايد خواندن بقيه نماز را مقدّم کند يا پاک کردن مسجد را از نجاست؟

جواب :

در وسعت وقت نماز، اگر در وسط نماز باشد و نجس باقى ماندن مسجد، مخلّ به فوريت عرفى رفع نجاست مسجد باشد، قطع نماز و ازاله نجاست لازم است و اگر وقت ضيق باشد، نماز را تمام کند و بعد مسجد را تطهير نمايد.

سوال 78 :

کسى که مسجد را نجس کرده، آيا تطهير آن در ابتدا برعهده اوست و در صورت کوتاهى کردن او بر عهده ديگران است يا او و ديگران در اين مسأله فرقى ندارند؟ اگر تطهير مسجد، مستلزم وقت و کار زياد و يا مستلزم هزينه مالى باشد، در اين صورت برعهده چه کسى است؟

جواب :

اگر چه وجوب کفايى تطهير مسجد بر عهده هر مکلّف است، لکن اختصاصى هم به نجس کننده دارد. بقاى نجاست، اثر کار اوست. پس بايد آن را برطرف کند، ولو مستلزم مخارج باشد و اگر به وظيفه خود عمل نکند، حاکم مى‌تواند او را الزام نمايد.

سوال 79 :

مى‌دانيم که جايى از مسجد نجس شده است، ولى مشکوک بين چند مکان از مسجد است و يا اين که قطره‌اى نجاست روى فرش مسجد افتاده، ولى نمى‌دانيم کجاى فرش است، آيا در اين صورت وظيفه‌اى داريم يا خير؟

جواب :

هر جا را که احتمال مى‌دهيم موضع نجس، آن جا باشد، لازم است تطهير شود، مگر اين که مستلزم حرج باشد که در اين صورت وجوب تطهير تا اين حد نسبت به او ساقط است و بنا بر احتياط واجب، فرش مسجد نيز از جهت لزوم تطهير، حکم مسجد را دارد.

(183)

سوال 80 :

آيا احداث محلّ تخلّى (دستشويى) در پشت بام يا طبقه دوم يا سوم مسجد، جايز است يا خير؟

جواب :

اگر طبقه دوم يا سوم آن، جزء مسجد نباشد؛ يعنى به عنوان مسجد، وقف نشده باشد و احداث محلّ تخلّى، موجب تنجيس مسجد و يا اهانت به آن و يا موجب تصرّف در مسجد نباشد، اشکال ندارد؛ ولى در پشت بام مسجد (طبقه بالاى مسجد که ساخته نشده باشد)، اين کار جايز نيست.

سوال 81 :

ورود غير مسلمان (مسيحى، يهودى، زرتشتى، بى‌دين و...) به مسجد، جهت عرض تسليت و اظهار همدردى با صاحبان مجلس ترحيم، چه حکمى دارد و آيا ممانعت از ورود او لازم است؟

جواب :

داخل شدن کافر، در مسجد اشکال دارد و اين گونه مجالس فاتحه را که در معرض شرکت غير مسلمانان است، در غير مسجد برگزار نمايند.

سوال 82 :

هنگام تعمير و بازسازى مسجدى، درب و پنجره و تعدادى آجر از ساختمان مسجد جدا شده و هنوز در اين مسجد يا مسجد ديگرى به کار نرفته است. آيا اين وسايل جدا شده از ساختمان مسجد، حکم خود مسجد را دارد و نجس کردن آنها حرام است يا اين حکم، فقط مخصوص زمين مسجد است؟

جواب :

احتياط اين است که وسايل و آجرهاى جدا شده از مسجد را تنجيس نکنند، مگر اين که بدانند واقف آن وسايل و آجرها را براى مسجد بودن، وقف نکرده است.

سوال 83 :

آيا منبر مسجد، در حرمت نجس نمودن و لزوم تطهير فورى، حکم مسجد را دارد؟

جواب :

منبر، حکم مسجد را ندارد.

سوال 84 :

آيا مشاهد مشرّفه ائمه اطهار عليهم‌السلام ، احکامش مانند احکام مسجد است؟

(184)

جواب :

بعضى از احکام مسجد، مانند حرمت تنجيس را دارند و بنا بر احتياط واجب توقّف جنب و حائض در آن اماکن جايز نيست و نيز بنا بر احتياط مستحب، تطهير آنها لازم است، مگر آن که باقى ماندن آنها بدون تطهير، موجب هتک حرمت آنها شود که در اين صورت تطهير آنها واجب است.

سوال 85 :

مشاهد مشرّفه، داراى قسمت‌هاى مختلف، مثل حياط‌ها و صحن‌ها، رواق‌ها، مکانى که ضريح مطهر در آن واقع شده و خود ضريح مطهر و داخل آن و قبور مطهره هستند. کدام يک از اين بخش‌ها مشمول احکامى هستند که نسبت به مشاهد مشرّفه بيان شده است؟

جواب :

اين احکام نسبت به قبر مطهر و ضريح و روضه مقدّسه (محوطه‌اى که قبر مطهر و ضريح در آن واقع شده است)، جارى است و در بقيه قسمت‌هاى مسقّفِ متصل به آنها نيز احتياط مراعات شود.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

پر بازدیدترین ها

No image

احکام دیگر مسجد

No image

نصب عکس در مسجد

No image

نجس شدن مسجد

No image

تزیین مسجد

Powered by TayaCMS