احکام آبها
سوال 1 :
آب چاهى که با پمپ کشيده و در جوى آب جارى مىشود، در حکم آب چاه است يا آب جارى؟
جواب :
آب چاه با آب جارى، يک حکم دارند.
سوال 2 :
اگر در ظرفى آب قليل باشد و بعد با آب بسيار باريکى که از شير مىريزد به آب کر وصل شود، آيا اين مقدار اتصال، کافى است تا حکم کر را پيدا کند يا خير؟
جواب :
به هر صورتى که اتصال صدق کند، کافى است و حکم آب کر را پيدا مىکند.
سوال 3 :
گاهى آبى که از شير منازل خارج مىشود، به سبب اضافه کردن کُلُر براى ضدّ عفونى نمودن، رنگ آن کاملاً تغيير مىکند؛ ولى با مختصرى مکث کردن به رنگ طبيعى بر مىگردد. آيا تطهير، وضو و غسل با اين آب (در حالت اول) صحيح است؟
جواب :
آب به واسطه اضافه کردن کُلُر از مطلق بودن خارج نمىشود و وضو و غسل و تطهير با آن صحيح است، مگر آن که به حدّى اضافه شده باشد که به مخلوط آن دو (به نحو مطلق و بدون قيد) آب گفته نشود.
سوال 4 :
آب کر يا قليلى که به سبب نجاست، بو يا رنگ يا مزه آن تغيير کرده است، اگر به خودى خود، بو و رنگ و مزه آن به حالت سابق برگردد، پاک مىشود يا نه؟
(37)
جواب :
پاک نمىشود.
سوال 5 :
آيا با آبى که شک در مضاف يا غصبى بودن آن داريم، مىتوانيم رفع حَدَث يا خَبَث کنيم؟
جواب :
اگر شک در مضاف و مطلق بودن آب وجود داشته باشد، نمىشود با آن رفع حَدَث و خَبَث نمود، مگر آن که آب، قبلاً مطلق باشد؛ اما نسبت به غصبى بودن، اگر آب، صاحب داشته باشد، بايد احراز رضايت شود، مگر در نهرهاى بزرگ که در صورت شک هم تصرّف جايز است و اگر معلوم نباشد آب، صاحب دارد يا نه و صرفا احتمال غصبى بودن و مباح بودن وجود داشته باشد، مىتوان از آن استفاده کرد. البته روشن است که منع استفاده از آب غصبى براى رفع نجاست، صرفا تکليفى است، والاّ نجاست رفع مىشود.
سوال 6 :
در نجاست آب پاکى که در اختيار ما بوده است، شک کردهايم. آيا مىتوانيم با آن آب، غسل و وضو به جا آوريم يا ازاله نجاست کنيم؟
جواب :
بلى، مىتوانيد.
سوال 7 :
در بعضى از کشورهاى خارجى، آب فاضلاب را تصفيه نموده، دوباره مورد استفاده قرار مىدهند. آيا خوردن اين آب جايز است؟ وضو و غسل با آن و استفادههاى ديگر چه حکمى دارد؟
جواب :
اگر آبِ نجس شده را تصفيه کنند و به کُر و يا آب لوله کشىِ جارى متصل نمايند، پاک مىشود و وضو و غسل و آشاميدن مانعى ندارد و اگر يقين به نجاست آن ندارند، محکوم به طهارت است.
سوال 8 :
اگر بعد از تطهير بدن، با آب قليل غسل جنابت کنيم، حکم آبى که به سبب غسل کردن از بدن جدا مىشود، از نظر نجاست و پاکى و از جهت استعمال دوباره چيست؟
(38)
جواب :
نجس نيست و استعمال دوباره آن در غسل و يا وضو اشکال ندارد، مگر اين که پس از غسل، مضاف شود.
سوال 9 :
آيا با آب استنجاء، مىتوان وضو و غسل به جا آورد يا نجاستى را برطرف نمود؟
جواب :
با آب استنجاء، وضو گرفتن و غسل کردن صحيح نيست. رفع نجاست هم با آب استنجاء، خالى از اشکال نيست.