حجّ نذرى
سوال 54 :
آيا در حجّ نذرى هم لازم است نذر کننده، استطاعت شرعى داشته باشد تا عمل به نذر بر او واجب شود؟
جواب :
اگر حَجّة الاسلام را نذر کرده، بايد استطاعتى را که شرط وجوب حَجّة الاسلام است، داشته باشد و چنانچه فاقد استطاعت باشد، بايد جهت تحصيل آن کوشش نمايد، مگر اين که نذر او مقيد به حصول استطاعت باشد و اگر غير از حَجّة الاسلام را نذر کرده، استطاعت، شرط وجوب وفاى به نذر نيست؛ولى بايد حرجى نباشد.
سوال 55 :
در تزاحم بين حجّ نذرى و حَجّة الاسلام، کدام يک مقدّم است و بايد زودتر انجام شود؟ اگر در همان سالى که نذر کرده، مستطيع شود چه بايد بکند؟
جواب :
در فرض مذکور، چنانچه قصد نذر کننده به هنگام انشاى نذر اين بوده که حجّ مستقلّى جداى از حَجّة الاسلام به جا آورد، حَجّة الاسلام مقدّم است، و چنانچه قصد او اعم از حَجّة الاسلام و غير آن بوده، مىتواند با انجام يک حج، هر دو را قصد کند.
سوال 56 :
شخصى نذر کرده تا عمره به جا آورد و پس از نذر کردن، مستطيع شده است. آيا عمره تمتّع او کفايت از نذر هم مىکند؟
جواب :
اگر در قصد نذر کننده، عمره به صورت مطلق نذر شده و مقيّد به مفرده بودن نشده است، مىتواند با انجام دادن عمره تمتّع، قصد وفاى به نذر هم بنمايد.
سوال 57 :
شخصى دو نذر کرده است، يک نذر براى انجام دادن حجّ تمتّع و نذر ديگر
(506)
براى به جا آوردن عمره مفرده در ماه رجب؛ ولى اکنون توانايى مالى براى انجام دادن هر دو را ندارد. در اين صورت کدام يک را بايد مقدّم کند؟ و آيا نسبت به نذر ديگر که توانايى انجام دادنش را ندارد، تکليفى دارد يا نه؟
جواب :
در فرض مذکور، چنانچه مستطيع نبوده، هر يک از دو نذر را که زمان به جا آوردن مورد آن جلوتر است، بايد مقدّم بدارد و به نذر ديگر پس از تمکّن عمل کند.
سوال 58 :
اگر کسى نذر کند که امسال يک عمره مفرده در ماه رمضان به جا آورد و همچنين به جا آوردن حجّ تمتّع در همين سال را نيز نذر کرده باشد و قدرت مالى براى انجام دادن هر دو را در امسال نداشته باشد، وظيفهاش چيست؟ اگر يکى را مطلق و ديگرى را مقيّد به امسال نذر کرده باشد، حکمش چيست؟
جواب :
در فرض اول، بايد عمره مفرده در ماه رمضان را انجام دهد و در فرض دوم، نذرى که مقيد به امسال است، بايد به جا آورده شود و نذر ديگر را بعدا انجام دهد.