وصیت بیش از ثلث

وصیت بیش از ثلث

وصيت بيش از ثلث

سوال :

در باب ارث که پسر 2 برابر دختر مى برد آيا براى پدر و مادر جائز است که وصيت کنند که وارث ذکور و اناث مساوى ارث ببرند يا نه؟

وصيت/ وصيت بيش از ثلث …

جواب :

وصيت تا مقدار ثلث نافذ است و زائد بر آن موقوف بامضاء و اجازه ورثه است بنابر اين انسان ميتواند وصيت کند از ثلث مالم فلان مبلغ به فلان دخترم مثلاً علاوه بر سهم الارث بدهيد و اما وصيت به اينکه پسر و دختر بعنوان ارث مساوى باشند نفوذ ندارد.

سوال :

انسان ميتواند وصيت کند تا همسرم زنده است منزل مسکونى بايد در اختيار او باشد و هيچکدام از ورثه حق دخالت و تصرف ندارند آيا در اين مورد رضايت و عدم رضايت وراث اثر دارد يا ندارد؟

جواب :

بلى ميتواند و رضايت ورثه شرط نيست ولى بايد توجه داشت که در اين وصيت هم بايد ملاحظه ثلث بشود يعنى مجموع وصيتهاى مالى او که وصيت به ثلث نموده و از جمله همين وصيت از ثلث ترکه بيشتر نشود.

سوال :

شخصى وصيت نمود که وضع خانه مسکونى او واملاک صحرا به همان وضع که هست باقى بماند و ورثه بهم نزنند و در اختيار همسر باشد تا چندى که حيات دارد و بعد از فوت همسرش ورثه سهم خود را ببرند و ضمناً ثلث اموال منقول و غير منقول را به مصرف نماز روزه و مخارج بعد از مرگ و خيرات مبرات برسانند و اگر قبل از فوت همسر ورثه خواستند تقسيم کنند بايد با اجازه مشاراليها باشد آيا وصيت نافذ است يا نه و آيا تقسيم موقوف به اجازه مشاراليها مى باشد يا نه؟

جواب :

در مورد سوال اگر موصى اوّل ثلث مال خود را جهت صرف در استيجار نماز و روزه و مخارج بعد از مرگ و خيرات معين نموده وصيت او نسبت به اينکه خانه و غيره مادام الحيوة در اختيار همسرش باشد وصيّت زائد بر ثلث است و نفوذ آن موقوف بر اجازه ورثه است و اگر اوّل درباره همسرش وصيت نموده و بعد نسبت به ثلث وصيت کرده حکم ديگرى دارد در صورت حاجت مرقوم داريد تا جواب داده شود. والله العالم

سوال :

شوهر اينجانبه فوت نموده است وصيت کرده و صريحاً نوشته است فرزندانم هيچ گونه حقى ندارند که مادرشان را از عمارت وخانه بيرون نمايند آيا اين وصيت نافذ است يا خير؟

جواب :

در فرض سوال، چنانچه وصاياى مالى متوفى مانند مخارج ايام ثلثه واجرة المثل تصرفات همسرانش در خانه واثاث البيت تا چندى که زنده هستند وشوهر نکرده اند مجموعاً از ثلث ترکه، تجاوز نکند نافذ است ونسبت به زائد بر ثلث منوط بامضاء کبار ورثه است و در سهم صغار، نفوذ ندارد و اگر مجموع وصايا از ثلث تجاوز کند وورثه مازاد بر ثلث را اجازه نکنند بايد بمقدارى که ثلث وافى باشد عمل کنند با رعايت ترتيبى که در وصيت نامه ذکر شده است توضيحاً بدهى مالى ميّت مانند مهريه وخمس ومظالم وغيرها اگر متوفى وصيت نکرده باشد که از ثلث پرداخته شود از اصل ترکه خارج ميگردد وبعد ملاحظه ثلث مى شود.

سوال :

شخصى از دنيا رفته است و وصيّت نموده که کليّه اموال او را صرف راه خير کنند، و اين شخص فرزند ندارد ووارثين او يک همسر وپنج برادر ويک خواهر ميباشد يکى از برادرانش را وصّى خود قرار داده وفقط گفته طبقه بالاى ساختمان ومغازه هاى جنب خيابان مال همسرم باشد، حال نظريه مبارک را راجع به اين وصيّت بيان فرمائيد، چنانچه يکى از ورّاث بخواهد سهيمه خود را بگيرد وصى مسئوليتى دارد ياخير؟

جواب :

در فرض سوال، پس ازاداء ديون واجبه وپرداخت خمس، وصيت نسبت به ثلث بقيه ماترک او نافذ و زائد برثلث محتاج به امضاء ورثه هر کدام نسبت به سهم خود است و اگر امضاء نکنند هر وارثى ميتواند سهم الارث خود را از دو ثلث ترکه مطالبه نمايد و در اينصورت بايد وصى سهم الارث مطالبه کننده رابدهد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

استفاءسایر مراجع

No image

احکام وصیّت‌

جدیدترین ها در این موضوع

No image

وصى

No image

تصرف بر خلاف وصیّت

No image

وصیت به ثلث

No image

وصیت بیش از ثلث

No image

منجزات مریض

پر بازدیدترین ها

No image

وصیت بیش از ثلث

No image

دیون میّت

No image

تصرف بر خلاف وصیّت

No image

منجزات مریض

No image

وصى

Powered by TayaCMS