وصیت به ثلث

وصیت به ثلث

وصيت به ثلث …

جواب :

در فرض سوال، به مضاربه دادن مبلغ مذکور جايز نيست بلکه بايد آن مبلغ را در محل امنى محفوظ بدارند و هر سال مبلغ پنجاه هزار تومان از آن را صرف روضه خوانى بنمايند تا تمام شود.

وصيت به ثلث

سوال :

کسيکه وصيّت ميکند ثلث اموال مرا خرج خيرات از قبيل خمس و نماز و روزه و غيره نمائيد آيا جميع اموال از قبيل پول نقد زمين کشاورزى ماشين بارى تريلى و لودر را شامل ميشود يا بعضى از اين اموال را؟

جواب :

بلى در فرض مذکور وصيت جميع اموال موصى را شامل ميشود.

سوال :

شخصى متولّى و وصىّ شده بر ثلث شخص که بعد از مرگ باغى را با دويست درخت خرما صرف در امور خيريه کند آيا مى شود اين باغ را فروخت و آن را جهت آن مرحوم صرف در خيرات نمود؟

جواب :

بايد چگونگى وصيت ملاحظه شود اگر موصى وصيت کرده که باغ را بعنوان ثلث صرف در خيرات بنمائيد وصى ميتواند بفروشد و صرف در خيرات نمايد و اگر وصيت کرده که باغ بماند و عوائد آن صرف خيرات شود در اين صورت باغ را نبايد بفروشند بلکه بايد عوائد آن را صرف خيرات نمايند.

سوال :

شخصى متولى ثلث کسى است در اثر جنگ درختان خرما که ثلث آن مرحوم است از بين رفت دولت خسارت نخلها را داده آلان با اين پول چه کار کند صرف در خيرات کند يا واجب است درخت بکارد؟

جواب :

بايد غرس اشجار کند.

سوال :

پدر اينجانب وصيت کرده که ثلث مالم را براى اينجانب خرج کنيد و وصى پدرم هم مى خواهد تمام ثلث را يک جا بگيرد و ما از ايشان مهلت مى خواهيم که به ما مهلت دهد ولى ايشان قبول نمى کند لطفاً بفرمائيد وظيفه ما در اين مورد چيست؟

جواب :

تأخير در عمل بوصيت بدون عذر شرعى جائز نيست شما بايد ثلث را در اختيار وصىّ قرار دهيد و تأخير نيندازيد.

سوال :

آيا ميتوان مقدارى از ثلث مال ميّتى را که وصيت کرده براى نماز و روزه و ردّ مظالم از آن استفاده شود جهت بناى مسجد جديد الاحداث استفاده نمود؟

جواب :

با فرض اينکه مصرف ثلث را در انجام نماز و روزه و ردّ مظالم تعيين نموده باشد صرف آن در موارد ديگر هرچه باشد جايز نيست.

سوال :

شخصى فوت کرده ثلث مالش را وصيت کرده چند سال نماز و روزه و مابقى را در راه خدا مصرف کنند در ضمن چند تا پسر و دختر بى سرپرست و محتاج دارد آيا مى شود از مابقى ثلث که در مورد خاصى وصيت نشده به فرزندان محتاج ايشان داده شود يا خير؟

جواب :

در فرض سوال، وصيت از اولاد خود موصى منصرف است. والله العالم

سوال :

شخصى در زمان حيات خود ثلث مال خود را محاسبه نموده و با قيمت آنروز وصيت نموده که صرف نماز و روزه و امور خيريه گردد حال که فوت نموده ثلث مال او که شامل وسيله نقليه و لوازم ديگر مى باشد، قيمتش بيشتر از قيمت زمان محاسبه مى باشد آيا کدام قيمت معتبر است؟ قيمت فعلى يا قيمت قبلى که خود محاسبه کرده؟

ثانياً اگر لوازمى که به عنوان ثلث قرار داده نماء و سودى داشته باشد آيا آن نماء و سودهم جزء ثلث محسوب مى گردد يا فقط عين همان لوازم ثلث اوست؟

جواب :

در فرض مذکور چنانچه با تعيين قيمت ثلث حين الوصية وصيت بملغ معين کرده باشد وصيت در همان مبلغ نافذ است و اگر با وجود تعيين قيمت، به ثلث اموال حين الوصية وصيت کرده اعيان متعلق وصيت است و قيمت فعلى آن بايد در آنچه موصى معين کرده صرف شود و نماء و سودى که بعد از وصيت حاصل شده نيز جزء کل ترکه است. بلى نماء و سودى که پس از فوت موصى براى عين تعيين شده براى ثلث حاصل شود تابع عين است و از ثلث محسوب مى شود.

سوال :

آيا ثلث متوفى که وصيت شده بصورت خيرات و اطعام بفقراء مصرف شود ميتوان کل يا قسمتى از آن را بصورت قرض و دين به زن و فرزندان آنمرحوم داد و اين در صورتى است که آنان احتياج فورى و خيلى شديد به اين مقدار مال دارند و پس از رفع مشکلشان به موصى اليه برگردانند؟

جواب :

ثلث ميّت بايد بدون تأخير بمصارف تعيين شده برسد و قرض دادن آن ولو مختصر هم باشد به اشخاص مذکور در سوال جايز نيست.

سوال :

احتراماً مرحوم والد در زمان حيات وصيت نموده که کل سرمايه حجره شان که در حدود سى ميليون ريال ميباشد به عنوان قسمتى از ثلث منظور گردد حدود سه هفته قبل از فوت، ايشان مبلغ بيست و چهارمليون ريال از سرمايه فوق را جهت سفارش خريد چاى در اختيار اخوى محترمشان قرار ميدهد. اينک حدود 5 ماه از فوت ايشان ميگذرد چاى مذکور وارد و فروخته شده است با توجه به متن وصيت نامه، مبنى بر اينکه سرمايه حجره تماماً بايد صرف ثلث گرد ودر واقع متعلق به ورثه نميباشد و با عنايت به اينکه اينجانب به عنوان پسر ارشد تنها وصى ايشان ميباشم خواهشمند است نظر مبارک را در مورد اينکه مبلغ مزبور در اختيار اينجانب قرار گيرد تا به مصرف خيرات برسانم مرقوم فرمائيد.

جواب :

در مورد سوال کلّ سرمايه موجود در حجره حين الفوت موصى از کالا و نقد اگر زائد بر ثلث ترکه نشده باشد جزء مال الوصايه است و بايد بوسيله وصى در مواردى که موصى معين کرده صرف شود.

سوال :

اگر در حال وصيت چيزى مشخص را براى خانمش وصيت کرده باشد و پسر بزرگ نه در حال مرگ مادرش شيىء مورد نظر را و نه بعد از فوت مادرش پرداخت نکند مديون نيست؟

جواب :

اگر آنچه براى همسر خود وصيت کرده از ثلث بيشتر نبوده يا اگر بيشتر بوده ورثه امضاء کرده باشند شىء مورد وصيت بعد از فوت موصى لها (همسر) بورثه او مى رسد و کما فرض الله بين پسر بزرگ و سائر ورثه تقسيم مى شود و پسر بزرگ اگر مخالفت کند يا اگر در اختيار اوست سهم سائر ورثه را ندهد مسئول و ضامن است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

استفاءسایر مراجع

No image

احکام وصیّت‌

جدیدترین ها در این موضوع

No image

وصى

No image

تصرف بر خلاف وصیّت

No image

وصیت به ثلث

No image

وصیت بیش از ثلث

No image

منجزات مریض

پر بازدیدترین ها

No image

وصیت بیش از ثلث

No image

دیون میّت

No image

منجزات مریض

No image

تصرف بر خلاف وصیّت

No image

وصى

Powered by TayaCMS