حقوق پدر و مادر

حقوق پدر و مادر

حقوق پدر و مادر

سوال :

نيکى به پدر و مادر تا چه حد لازم است؟

جواب :

پدر و مادر در صورتى که عاجز از اراده امور زندگى خود باشند واجب النفقه فرزند هستند و اما حدود احسان به آنها را مى توان از اين دو آيه کريمه به ضميمه رواياتى که در شرح آنها وارد شده فهميد: (وقضى ربک الاّ تعبد و االايّاه و باوالدين احسانا امّا يبلغنّ عند الکبر احدهما اوکلاهما فلاتقل لهما افّ و لاتنهرهما و قل لهما قولاً کريماً و اخفض لهما جناح الذلّ من الرحمة و قل ربّ ارحمهما کما ربّيانى صغيراً ـ آيات 23 و 24 از سوره بنى اسرائيل) خلاصه معنى آيات و شرح آن بضميمه روايات اين است ـ اى انسان اگر پدر و مادر نزد تو زندگى کردند تا پير شدند يا يکى از آنها زندگى کرد و پير شد يعنى بجائى رسيدند در پيرى که مانند بچه احتياج به کسى دارند که از آنها تعهّد نمايد و به آنها برسد، به آنها (افّ) نگو يعنى کلامى که انزجار از آن فهميده شود نگو در حديث وارد شده اگر در مقام چيزى آسان تر از (افّ) و کمتر از آن بود خداوند آن را مى فرمود حاصل اين که والدين را به هيچ قليل و کثيرى آزار نکن و بعضى فرموده اند يعنى اگر خود را به بول و غائط آلوده کردند، استقذار نکن و آنها را پاکيزه کن همانطور که آنها تو را در حالى که طفل بودى از قذارات پاکيزه مى کردند و نيز آنها را با غلظت و فرياد زدن ناراحت نکن و اگر چيزى خواستند مضايقه منما و با آنها به گفتار نرم و لطيف و خوب که متضمّن کرامت و عزت آنها باشد تکلم کن و در تواضع و کوچکى قولى و عملى و محبّت به آنها مبالغه کن همانطور که در زمان کودکى تو، آنها با تو اينگونه رفتار مى کردند و صداى خود را بلند نکن و از آنها تقدّم نگير و در حقشان چه در حال حيات و چه بعد از مرگشان به طلب رحمت و مغفرت دعا کن در مقابل زحماتى که براى تربيت تو در زمان کودکيت تحمل نموده اند و خداوند در اين آيات فرزندان را به احسان به والدين سفارش نموده ولى سفارش فرزندان را به والدين نکرده چون محبّت والدين به فرزند زياد است و محتاج به سفارش نيست ولى محبّت فرزند به والدين کمتر و محتاج به سفارش است و توصيه نسبت بخصوص حال پيرى والدين براى اين است که در دوران پيرى به خاطر ضعفى که دارند و تحميل به فرزند هستند احتياجاتشان بيشتر است والاّ در همه احوال(پيرى و قبل از پيرى) بايد مورد محبّت فرزندان قرار گيرند در امور مباحه خواست آنها را بر خواست خود مقدّم بدار و تمام آنچه بيان شد مصداق احسان و برّ به والدين است، و در ضمن حديثى قريب باين مضمون وارد شده که شخصى به خدمت رسول اکرم صلّى اللّه عليه و آله مشرف شد و عرض کرد يا آيا بعد از اين که پدر و مادرم از دنيا رفتند آيا باز هم من وظيفه اى که در رابطه با آنها بر عهده ام باشد دارم فرمود بلى براى آنها استغفار کن و دوست آنها را اکرام کن. واللّه العالم

سوال :

اطاعت از والدين تا کى واجب است؟

جواب :

هميشه واجب است يعنى اگر فرزند پير هم شده باشد بايد از پدر و مادر اطاعت کند.

سوال :

حق پدر و مادر در مقابل فرزند چه چيزهايى است؟

جواب :

بر فرزند واجب است پدر و مادر را در غير آنچه معصيت است اطاعت کند و اگر فرزند هم متمکن است و آنها فقيرند مخارج آنها را بدهد و کارى که موجب اذيّت آنها است هر چند آن کار، فى نفسه جايز باشد انجام ندهد و بعد از مرگ آنها هم فراموششان نکند. والله العالم

سوال :

حق يک فرزند به گردن پدر و مادر چه چيزهايى است؟

جواب :

پدر و مادر بايد بچه را به آداب دينى تربيت کنند و نام خوب برايش انتخاب کنند و اگر احتياجات لازم در زندگى براى خوراک و پوشاک و مسکن دارد در حدّ توانايى تأمين کنند. والله العالم

سوال :

پدر و مادرم از نماز شب خواندن من اظهار نارضايتى مى کند زيرا بمجرد کوچکترين صدايى از خواب بيدار ميشوند و من نمى توانم رضايت آنها را جلب کنم، تکليف من چيست؟

جواب :

نماز شب عمل بسيار مطلوبى است لکن اگر مستلزم مزاحمت براى پدر و مادر باشد مطلوب نيست، بلى اگر بتوانيد طورى عمل کنيد که اسباب زحمت آنها نباشد مثلاً محل خواب و وضو گرفتن و انجام نماز را تغيير دهيد حتى المقدور نماز شب را ترک نکنيد. والله العالم.

سوال :

آيا اطاعت امر و حکم پدر شوهر و مادر شوهر مثل حکم شوهر براى عروس، لازم است؟ يا خير؟

جواب :

اطاعت پدر و مادر شوهر بر عروس لازم نيست. والله العالم

سوال :

دخترى که کارمند است و زحمت خانه دارى را هم دارد نمى تواند زود به زود به منزل پدرش برود و پدر هم از اين وضع ناراضى است آيا شرعاً معصيتى مرتکب شده است؟

جواب :

چنانچه دختر کوتاهى و مسامحه در رفتن پيش پدر نکند معصيتى نکرده ولى بايد سعى کند که بواسطه عذرهاى بى مورد و سرگرمى به امور مادّى خود را از خدمت به پدر و ترضيه خاطر او محروم نکند و در معرض عاق پدر شدن قرار ندهد.

سوال :

رفتن به کلاس قرآن براى قرائت صحيح لازم تر است يا اطاعت والدين؟

جواب :

در صورتى که همزمان باشد اطاعت والدين مقدم است بلى اطاعت والدين در ترک واجب يا فعل حرام جائز نيست.

سوال :

براى محصلى که نمى تواند در کنار پدر و مادر ادامه تحصيل بدهد و بايد نظير طلاب خارجى از پدر و مادر دور باشد تحصيل بدون رضايت پدر و مادر جايز است يا نه؟

جواب :

اگر تحصيل علوم دينى براى آنها واجب عينى نباشد و پدر و مادر از مسافرت براى تحصيل منع مى کنند و مخالفت آنها موجب اذيت و آزار پدر و مادر مى شود رضايت آنها را تحصيل نمايند. والله العالم.

سوال :

آيا رضايت والدين براى شرکت در کلاسهاى ورزشى لازم است؟

جواب :

اگر والدين منع کنند و شرکت واجب نباشد و مخالفت موجب عقوق و اذيت آنها شود شرکت جايز نيست.

سوال :

اگر پدر يا مادر به فرزند بگويد که من راضى نيستم که نمازهايت را در خانه بخوانى و بايد نمازهايت را در مسجد بخوانى، آيا برفرزند واجب مى شود که در مسجد نماز بخواند؟ اگر در منزل نماز خواند حکم نماز او چيست؟

جواب :

در فرض سوال، اگر پدر ومادر از مخالفت در موردى که امر مى کنند جدّاً اذيت بشوند، نبايد مخالفت کرد. والله العالم

سوال :

اگر پدر يا مادر بر فرزند امر کنند که کار مستحبّى را انجام بدهد مثلاً صدقه بدهد يا روزه بگيرد و يا ... آيا اين فرزند بايد اين فرمان را اطاعت کند؟ اگر تمکّن انجام اين کار مستحبّ را نداشته باشد وظيفه او چيست؟

جواب :

اگر متمکن نباشد واجب نيست. والله العالم

سوال :

اگر پدر و مادر به قصد توهين و تحقير به فرزندشان ناسزا و فحش بگويند يا اينکه او را کتک بزنند در اينصورت وظيفه فرزند چيست؟ آيا اجازه جواب دادن دارد يا نه؟

جواب :

نبايد به پدر و مادر توهين کرد و البته سزاوار نيست پدر و مادر هم بدون دليل شرعى موجب نارضايتى فرزند را فراهم نمايند و اگر ضرب و شتم به حدى باشد که سرخ يا سياه يا مجروح شود موجب ديه نيز مى گردد. والله العالم

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

عاقله

No image

حکم دیه اعضاء میت

No image

احکام قصاص

پر بازدیدترین ها

No image

احکام دیه

No image

وصیت بیش از ثلث

No image

کارمزد

No image

تقسیم ارث

Powered by TayaCMS