دیه شکستن استخوان

دیه شکستن استخوان

ديه شکستن استخوان

سوال 1942 :

در ساق پا و ساعد دست دو استخوان به نام هاى درشت نى و نازک نى وجود دارد، چنانچه با يک ضربه، هردو استخوان شکسته شود. آيا براى هردو يک ديه واجب است يا براى هرکدام يک ديه لازم است؟

جواب :

نمى توان بطور قطع و يقين نظر داد که کسر ساعد و ساق پا ديه مقدره دارد و (چون مدرک عمده، معتبره ظريف است و آن علاوه بر اضطراب در متن، با نسخ متفاوت نقل شده و در عين حال به لحاظ اعتبار آن با توجه به نسخ فقيه و تهذيب و بعضى از نسخ کافى) احتياط آن است که در خصوص کسر ساعد (هر دو استخوان) چنانچه بدون عيب بهبود حاصل شد31333 دينار به عنوان ديه پرداخت شود و اگر يکى از دو استخوان بشکند و بدون عيب بهبود حاصل شود صد دينار پرداخت شود و چنانچه از چند ناحيه بشکند براى هر شکستگى ديه

(صفحه514)

جداگانه منظور شود و فرقى نيست که در اثر ضربه واحده يا متعدد حادث شده باشد چون مقتضاى تعدد جنايت تعدد ديه و اصل عدم تداخل است و چنانچه استخوانها معيوب بمانند علاوه بر ديه ذکر شده ديه عيب موجود باارش تعيين شود و احتياط بيشتر آن است که در تمام صور مذکوره مسأله را با مصالحه خاتمه دهند و اگر ساق پا بشکند و بدون عيب خود شود 200 دينار پرداخت شود و اگر معيوب بماند 31333 دينار پرداخت شود و چنانچه از چند ناحيه بشکند ديه متعدد مى شود، همانگونه که در کسر ساعد گفته شد و احتياط بيشتر در تمام صور سابق نيز مصالحه و تراضى است.

سوال 1943 :

اگر دو استخوان در دو مرتبه شکسته شوند، حکم ديه آنها چگونه است؟

جواب :

در اين فرض ظاهراً دو شکستگى محسوب مى شود، و هريک ديه مستقل دارد که اگر کاملا خوب شوند، ديه هريک 100 دينار است. که در اين مورد هم مصالحه بهتر است.

سوال 1944 :

اگر با يک ضربه يا تصادف چند جاىِ پا، يا دست شکسته شود; حکم ديه چيست؟

جواب :

در فرض سوال، ظاهراً چند شکستگى محسوب مى شود. و لازم است براى هريک، يک ديه پرداخت شود ولى در اين مورد هم مصالحه بهتر است.

سوال 1945 :

آيا استخوان بازو مثل استخوان پا يا ساعد دست است؟ يا از لحاظ ديه فرق مى کند؟

جواب :

مشهور اين است که فرقى بين دست و پا، از لحاظ ديه نيست. لذا حکم در استخوان بازو مثل پا مى باشد. هرچند احتياط در اين مورد بسيار بهتر است. يعنى با مصالحه و تراضى مسأله، خاتمه يابد.

Powered by TayaCMS