مخارج وصول دین

مخارج وصول دین

مخارج وصول دين

سوال 1188 :

هرگاه شخصى حقى به عهده اش باشد و نسبت به اداى آن اقدام نکند و طلبکار به دادگاه مراجعه و هزينه هايى (چون ابطال تمبر و هزينه کارشناسى و...) پرداخت کند، آيا مى تواند علاوه بر گرفتن حق خود، اين هزينه ها را از بدهکار طلب کند؟

جواب :

در فرض سوال، گرچه من عليه الحق معصيت کرده است. امّا ضامن هزينه ها نيست و جايز نيست من له الحق از او هزينه ها را بگيرد. مگر اينکه در ضمن عقد لازمى با او شرط کرده باشد.

سوال 1189 :

شخصى از فردى طلبکار است، بدهکار با داشتن قدرت پرداخت، از دادن بدهى خوددارى مى کند، طلبکار به دادگاه مراجعه مى کند و اين کار مخارجى (از قبيل: تمبر، پوشه و هزينه دادرسى) برمى دارد، آيا اين مخارج به عهده بدهکار است؟

جواب :

اين قبيل مخارج بر عهده بدهکار نيست.

سوال 1190 :

خسارتى که محکوم براى گرفتن حق خود، از قبيل: هزينه دادرسى و حقّ کارشناسى و حقّ الوکاله و غير آن متحمّل شده، در صورتى که محکوم عليه با علم و عمد آن حق را انکار کرده، آيا مى تواند از محکوم عليه بگيرد؟

جواب :

وجهى براى گرفتن خسارت از محکوم عليه نيست، و انکار محکوم

(صفحه308)

عليه از روى علم و عمد موجب تضمين نمى شود. چون تسبيبى و تغريرى در کار نيست و او با اختيار خود براى اخذ حق خود خرج کرده. مثلا اگر کسى شخصى را در آب بيندازد و ثالثى براى انجام وظيفه شرعى خود و نجات دادن غريق، مخارجى را متحمل شود، نمى تواند از سبب اصلى مطالبه کند. و تسبيب در جايى موجب ضمان است که مباشر فاعل غير ذى شعور باشد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

معنى دین و سبب آن

No image

وجوب پرداخت دین

No image

شرط زیاده در قرض

No image

شرط قرض در ضمن عقد

No image

فروش دین

پر بازدیدترین ها

No image

خسارت تأخیر اداى دین

No image

معنى دین و سبب آن

No image

فروش دین

No image

شرط قرض در ضمن عقد

No image

مستثنیات دین

Powered by TayaCMS