همسایه‌

همسایه‌

همسايه‌

سوال 93 :

- اگر کسى بخواهد در منطقه مسکونى و در زمين خود مغازه آهنگرى يا درب و پنجره سازى و يا امثال آنها را برقرار کند (دولت اسلامى هم در آنجا مقرّرات خاصّى ندارد) آيا صاحبان منازل مسکونى ديگر حقّ جلوگيرى دارند؟

جواب:

- در جائى که دولت اسلامى مقرّرات خاصّى ندارد نمى‌توانند از ساختمان کردن مالک در ملک خود جلوگيرى کنند، ولى مالک بايد از کارى که موجب أذيّت يا ضرر همسايگان باشد احتراز کند.

سوال 94 :

- مالک زمينى مى‌خواهد در محلّه مسکونى مغازه آهنگرى بسازد، همسايه‌ها اعتراض کرده‌اند، ولى مالک توجّه نمى‌کند، هر چند آنان حاضر

استفتاءات، ج‌3، ص: 600

هستند در مسافتى دورتر براى اين کار زمينى به او بدهند أمّا او نمى‌پذيرد. لطفا تکليف شرعى را بيان فرمائيد؟

جواب:

- حقّ ندارند از ساختمان کردن مالک در ملک خودش جلوگيرى کنند، ولى مالک بايد از کارى که موجب أذيّت يا ضرر همسايه باشد احتراز کند.

سوال 95 :

- فاضلاب چاه خانه من در ده مترى چاه آب آشاميدنى همسايه‌ام قرار دارد، آيا از نظر شرع إسلام صحيح است؟

جواب:

- در صورتى که چاه فاضلاب بعد از چاه آب همسايه حفر شده و به چاه آب ضرر مى‌زند حفر آن جائز نبوده و بايد جلوگيرى شود. و در غير اين صورت مانع ندارد.

سوال 96 :

- در شهر ما رانندگانى هستند که أغلب داراى ماشينهاى سنگين بوده و غالبا ماشينهاى خود را در جلو خانه‌هاى خويش پارک مى‌کنند، و هر موقع از شب دلشان بخواهد ماشين را روشن کرده و يا احيانا مشغول شستشوى آن مى‌شوند، و خيابان و کوچه را کثيف مى‌کنند، آيا شرعا عمل آنها مجاز است يا خير؟

جواب:

- مزاحمت عابرين و همسايگان نبايد بکنند.

سوال 97 :

- آب ناودان کسى به باغ شخصى ديگر مى‌ريزد (صاحب ناودان هيچ حقّى از آن باغ ندارد، ولى مدّت زيادى است که آب ناودان به باغ مزبور مى‌ريزد) صاحب باغ مى‌گويد تا به حال براى رضاى خدا إجازه داده بودم و فعلا به خاطر ضرر آب ناودان راضى نيستم. در اين صورت تکليف چيست؟

استفتاءات، ج‌3، ص: 601

جواب:

: اگر صاحب ناودان حقّى بر ريخته شدن آب در باغ ندارد و فقط با إجازه مالک باغ بوده مالک باغ مى‌تواند إجازه خود را لغو و از ريختن آب ناودان در باغ جلوگيرى کند.

سوال 98 :

- اگر درخت "شخصى" فضاى ملک "ديگرى" را اشغال نمايد آيا صاحب ملک مجاز است همان مقدار از درخت همسايه را که به فضاى ملک او وارد شده قطع نمايد؟

جواب:

- مى‌تواند از صاحب درخت مطالبه رفع مزاحمت کند، و اگر نکرد با مراجعه به محاکم صالحه مقدار مزاحم را که داخل ملک او شده قطع نمايد.

سوال 99 :

- شاخه‌هاى درخت شخصى در ملک ديگرى وارد شده و خسارات زيادى به بار آورده است، لطفا وظيفه را روشن فرمائيد.

جواب:

- اگر بدون حقّ بوده مى‌تواند مطالبه از مالک درخت نمايد که شاخه‌ها را قطع يا به طرف ديگر ميل دهد، و اگر امتناع کرد خودش رفع ضرر نمايد.*

استفتاءات، ج‌3، ص: 602

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

پر بازدیدترین ها

Powered by TayaCMS