صید و ذبیحه بلاد کفر

صید و ذبیحه بلاد کفر

صيد و ذبيحه بلاد کفر

سوال 15 :

- آيا ماهيهائى که از خارج وارد مى‌شود از نظر شرعى چه حکمى دارد و آيا در تذکيه ماهى لازم است، صيد کننده مسلمان باشد؟

استفتاءات، ج‌2، ص: 499

جواب:

- اگر معلوم نيست که ماهى از کجا وارد شده و همچنين اگر معلوم باشد که از بلاد اسلامى وارد شده است حلال است، ولى اگر معلوم است که از بلاد کفر آورده‌اند در صورتى حلال است که احتمال بدهند وارد کننده مسلمان تذکيه آن را احراز کرده، و در دسترس مسلمين قرار داده است. و صيد کننده ماهى لازم نيست مسلمان باشد. و کافى است که ماهى زنده از آب اخراج و در خارج آب بميرد.

سوال 16 :

- همانطور که اطلاع داريد، برادران اهل سنّت، مرغهايى را که ذبيحه کشورهاى غير مسلمان است، مصرف مى‌کنند به دليل آنکه چنانچه ذابح اهل کتاب باشد کافى مى‌دانند و روى پاکت اين مرغها جمله "ذبح على حسب شريعة الاسلاميّه" نيز نوشته شده، آيا استفاده کردن يک فرد شيعه از اين مرغها جايز است يا خير؟

جواب:

- تا احراز نشود تذکيه- ولو به اين که احتمال داده شود که وارد کننده مسلمان رعايت تذکيه شرعى را نموده و در اختيار مردم مسلمان براى استفاده گذاشته- حرام است.

سوال 17 :

- در جامعه‌اى که اکثريّت غير مسلمان هستند، خوردن ماهى که از دست غير مسلمان يا کسى که نمى‌دانى مسلمان است يا نه خريدارى شود، اشکال دارد يا خير؟

استفتاءات، ج‌2، ص: 500

جواب:

- اگر يقين به تذکيه نداشته باشيد محکوم به حرمت است.

سوال 18 :

- هل يجوزا کل المعلبات المستوردة من بلاد الکفر؟

جواب:

- اللّحوم المستوردة منها، محکومة بعدم التّذکية، الّا اذا احتمل انّ المستورد المسلم، قد احرز التّذکية و جعلها فى مورد ابتلاء المسلمين، و ساير المعلبات محکوم بالطّهارة و الحلّيّة الّا اذا علم بنجاستها و حرمتها.

سوال 19 :

- مرغهاى کشته و منجمدى که در عربستان سعودى مصرف مى‌شود خوردنشان جايز است يا خير؟ و آيا بايد به ذبح شرعى اطمينان حاصل شود يا خير؟

جواب:

- اگر از بلاد کفر مى‌آورند بايد تذکيه احراز شود.

سوال 20 :

- در يکى از شهرهاى آمريکا برادران ايرانى از عربهاى مسلمان گوشت به اصطلاح ذبح اسلامى مى‌خريدند ولى بعدا معلوم شده که خود عربها از گوشت ذبح شده يهوديها استفاده مى‌کنند و با استفاده به آيه‌اى از قرآن (سوره مائده، آيه 4) مى‌گويند که ما مى‌توانيم از ذبح اهل کتاب استفاده کنيم لطفا:

1- در مورد اين آيه توضيح بفرماييد و در اين صورت رابطه ما با کسانى که از اين گوشتها استفاده مى‌کنند از نظر پاکى و نجسى چگونه است؟

2- آيا از کنسروهاى ماهى در آمريکا در صورتى که نمى‌دانيم‌

استفتاءات، ج‌2، ص: 501

که آيا ماهى فلس دار است يا نه و همچنين صد در صد نمى‌دانيم که ماهى را زنده از آب گرفته‌اند يا نه اگر چه به احتمال بسيار زيادى مى‌توان گفت که ماهى زنده از آب گرفته شده است مى‌توان استفاده نمود يا خير؟

3- بعضى از دانشجويان مثلا پول شهريه يا پول تلفن يا پول بيمارستان و يا پولهايى از اين قبيل را به خارجيها پرداخت نمى‌کنند و حتى گاهى مثلا پول اتوبوس را هم نمى‌دهند و مى‌گويند که اينها از کشور ما خورده‌اند اين پول متعلق به خود ماها است، آيا از جهت شرعى بايد کليه بدهى‌ها را به خارجيها (مسيحيان، يهوديان و غيره) پرداخت؟

4- هنگام وضو در منازل و دستشوئى‌هايى که قبلا خارجيها از آنها استفاده نموده‌اند معمولا ترشحاتى به بدن و يا مثلا از زمين به پاهاى انسان مى‌رسد با توجه به اينکه معمولا هر روز سطح زمينها و دستشوئيها را با مواد مايعى فقط يک بار تميز مى‌کنند آيا اين ترشحات نجس است؟

جواب:

- 1- ذابح بايد مسلمان باشد و منظور از طعام در آيه شريفه حبوب به خصوص گندم است و گوشتى که ذابح آن غير مسلمان است در حکم ميّته است و نجس و نجس کننده است.

2- اگر يقين نداريد که از اب، زنده اخراج شده يا در خارج آب زنده اخذ شده بايد از آن اجتناب کنيد.

3- بدهى را بايد اداء کرد.

4- اگر يقين به نجاست محلى که از آنجا ترشح مى‌شود داشته باشيد بايد از آن اجتناب شود مگر آنکه ترشح از آب لوله باشد.

استفتاءات، ج‌2، ص: 502

ستفتاءات ج‌2 510 س 16 ..... ص : 509

سوال 21 :

- ماهيهايى که طبخ شده و بنام کنسرو از کشورهاى غير مسلمان وارد مى‌کنند محکوم به حليّت است يا حرمت؟

جواب:

- در صورت شک در اين که از قسم ماهى حلال گوشت است يا از قسم حرام محکوم به حليّت است به شرط آنکه با فرض وارد کردن از بلاد کفر محرز باشد که آن را زنده از آب بيرون آوردند و در خارج آب مرده است. و اگر در اين باره شک داشته باشند محکوم به حرمت است.

سوال 22 :

- طيور منجمد که در بلاد مسلمين از دست مسلمان خريده مى‌شود ولى از بلاد کفر وارد شده است و در روى کارتن نوشته شده:

"مذبوح بذبح اسلامى" آيا مى‌توان خورد يا نه؟

جواب:

- اگر احتمال داده شود که وارد کننده مسلمان احراز تذکيه حيوان را کرده و آن را در دسترس مسلمين قرار داده محکوم به حليّت است.

سوال 23 :

- استدعا دارد نظر مبارک را درباره خريد و فروش و خوردن گوشتهايى که از بلاد کفر و کشورهاى خارجى وارد مى‌شود مشروحا بيان فرماييد؟

جواب:

- گوشتهايى که از بلاد کفر مى‌آورند اگر شخص احتمال بدهد که وارد کننده مسلمان احراز ذبح شرعى آن را کرده و در دسترس مسلمانان قرار داده محکوم به حليّت است و تشخيص موضوع با خود مقلّد است.

استفتاءات، ج‌2، ص: 503

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

پر بازدیدترین ها

No image

تذکیه ماهى‌

No image

صید و ذبیحه بلاد کفر

No image

ذبح حیوانات‌

Powered by TayaCMS