احکام قبله (آیت الله سید محمد علوی گرگانی)

احکام قبله (آیت الله سید محمد علوی گرگانی)

احکام قبله

مسأله 784 :

خانه کعبه که در مکّه معظّمه مي‌باشد قبله است، و بايد روبروي آن نماز خواند ولي کسي که دور است اگر طوري بايستد که بگويند رو به قبله نماز مي‌خواند کافيست، و همچنين است کارهاي ديگري که مانند سر بريدن حيوانات، بايد رو به قبله انجام گيرد.

مسأله 785 :

کسي که نماز واجب را ايستاده مي‌خواند، بايد صورت وسينه وشکم وجلوي پاهاي او رو به قبله باشد ولازم نيست که انگشتان پاي او هم رو به قبله باشد ولي مستحبّ است.

مسأله 786 :

کسي که بايد نشسته نماز بخواند، اگر نمي‌تواند بطور معمول بنشيند و در موقع نشستن، کف پاها را به زمين مي‌گذارد، بايد در موقع نماز صورت وسينه وشکم او رو به قبله باشد.

مسأله 787 :

کسي نمي‌تواند نشسته نماز بخواند، بايد در حال نماز به پهلوي راست طوري بخوابد که جلوي بدن او رو به قبله باشد و اگر ممکن نيست بايد به پهلوي چپ طوري بخوابد که جلوي بدن او رو به قبله باشد و اگر اين را هم نتواند بايد به پشت بخوابد به طوري که کف پاهاي او رو به قبله باشد.

مسأله 788 :

نماز احتياط وسجده وتشهّد فراموش شده وسجده سهو را بايد رو به قبله بجا آورد، و بنابر احتياط وجوبي سجده سهو را هم رو به قبله بجا‌آورد.

مسأله 789 :

نماز مستحبّي را مي‌شود در حال راه رفتن وسواري خواند و اگر انسان در اين دو حال نماز مستحبّي بخواند، لازم نيست رو به قبله باشد.

مسأله 790 :

کسي که مي‌خواهد نماز بخواند، بايد براي پيدا کردن قبله کوشش نمايد، تا يقين کند که قبله کدام طرف است و يا بگماني که ازمحراب مسجد مسلمانان يا قبرهاي آنان يا از راه‌هاي ديگر پيدا مي‌شود عمل نمايد، حتّي اگر از گفته فاسق يا کافري که به واسطه قواعد علمي قبله را مي‌شناسد گمان به قبله پيدا کند کافي است.

مسأله 791 :

کسي که گمان به قبله دارد، اگر بتواند گمان قويتري پيدا کند نمي‌تواند به گمان خود عمل نمايد، مثلاً اگر مي‌همان از گفته صاحب خانه گمان به قبله پيدا کند، ولي بتواند از راه ديگر گمان قويتري پيدا کند، نبايد به حرف او عمل نمايد.

مسأله 792 :

اگر براي پيدا کردن قبله وسيله‌اي ندارد، يا با اين که کوشش کرده، گمانش به طرفي نمي‌رود، چنانچه وقت نماز وسعت دارد، بنابر احتياط واجب چهار نماز به چهار طرف بخواند و اگر به اندازه چهار نماز وقت ندارد، بايد به اندازه‌اي که وقت دارد نماز بخواند مثلاً اگر فقط به اندازه يک نماز وقت دارد بايد يک نماز ظهر به هر طرفي که مي‌خواهد بخواند و بايد نمازها را طوري بخواند که يقين کند يکي از آنها رو به قبله بوده، يا اگر از قبله کج بوده، به طرف دست راست و چپ قبله نرسيده است.

مسأله 793 :

اگر يقين کند که قبله در يکي ازدو طرف است، بايد به هر دو طرف نماز بخواند، ولي احتياط واجب آن است که در صورت گمان که قبله در يکي از دو طرف است به چهار طرف نماز بخواند.

مسأله 794 :

کسي که بايد به چند طرف نماز بخواند، اگر بخواهد دو نماز بخواند که مثل نماز ظهر وعصر بايد يکي بعد از ديگري خوانده شود، احتياط مستحبّ آن است که نماز اوّل را به هر چند طرف که واجب است بخواند، بعد نماز دوم را شروع کند.

مسأله 795 :

کسي که يقين به قبله ندارد، اگر بخواهد غير ازنماز کاري کند که بايد رو به قبله انجام داد، مثلاً بخواهد حيواني را سر ببرد، بايد به گمان عمل نمايد و اگر گمان ممکن نيست و اضطرار به کشتن حيوان داشته باشد اگرچه خوف مردن او باشد به هر طرف که انجام دهد، صحيح است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

No image

احکام قبله

No image

احکام قبله

جدیدترین ها در این موضوع

استفتائات نذر

استفتائات نذر

یائِسِه

یائِسِه

وثیقه

وثیقه

نفقه

نفقه

No image

نری

Powered by TayaCMS