احکام رؤيت هلال
سوال 444 :
اگر هلال ماه شوّال ديده شود و هنوز مغرب نشده باشد، آيا مى شود روزه را افطار کرد؟ اگر عمداً روزه را افطار کنند حکم آن چيست؟ اگر کسى دستور دهد که روزه را افطار کنيد و هنوز وقت افطار نباشد، آيا بر او کفّاره خود و مردم واجب است؟
جواب :
ديدن ماه شوّال به تنهايى براى افطار کافى نيست; بلکه بايد روز تمام شود. و اگر کسى جاهل به مسأله بوده بايد قضا کند، امّا کفّاره ندارد و بر کسى که دستور افطار داده کفّاره اى نيست; هرچند نبايد بدون تحقيق مسأله بگويد.
سوال 445 :
در کشور پاکستان دو نفر از علماى شيعه و دو تن از اهلِ سنّت و چهار نفر از اهل حديث (وهّابى ها) را براى رؤيت هلال انتخاب نموده اند. اين کميته از طرف دولت وقت انتخاب شده است، نه از طرف مجتهد جامع الشّرايط; در اواخر هر ماه، کميته مذکور در شهر لاهور پاکستان تشکيل مى شود و رؤيت هلال از زبان رييس کميته (که از اهل تسنّن است) به وسيله راديو و تلويزيون، به اطّلاع مردم مى رسد، آيا به مجرّد اطّلاع و اعلام رييس اين کميته، روزه را مى توان افطار کرد؟
جواب :
هرگاه در ميان آنها دو شيعه عادل بوده باشد که شهادت به رؤيت هلال ماه بدهند، شهادت آنها قبول است; همچنين اگر از مجموع شهادت آنها اطمينان به رؤيت هلال حاصل شود کافى است