احکام بعد از مرگ
مسأله :
بعد از مرگ مستحب است دهان ميّت را هم بگذارند که باز نماند و چشمهاى او را ببندند و دست و پاى او را دراز کنند و پارچهاى روى او بيندازند و اگر شب مرده است در جايى که مرده، چراغ روشن کنند، و براى تشييع جنازه او مؤمنين را خبر کنند، و در دفن او عجله نمايند، ولى اگر يقين به مردن او ندارند، بايد صبر کنند تا معلوم شود و نيز اگر ميّت حامله باشد و بچّه در شکم او زنده باشد، بايد به قدرى دفن را عقب بيندازند که پهلوى چپ او را بشکافند و طفل را بيرون آورند و پهلو را بدوزند.
مسأله :
غسل و کفن و نماز و دفن مسلمان چه دوازده امامى باشد يا نباشد، بر هر مکلّفى واجب است و اگر بعضى انجام دهند از ديگران ساقط مىشود و چنانچه هيچ کس انجام ندهد همه معصيت کردهاند.
مسأله :
اگر کسى مشغول کارهاى ميّت شود بر ديگران واجب نيست اقدام نمايند، ولى اگر او عمل را نيمهکاره بگذارد بايد ديگران تمام کنند.
مسأله :
اگر انسان يقين کند که ديگرى مشغول کارهاى ميّت شده، واجب نيست به کارهاى ميّت اقدام کند، ولى اگر شک يا گمان دارد، بايد اقدام نمايد.
مسأله :
اگر کسى بداند غسل يا کفن يا نماز يا دفن ميّت را باطل انجام دادهاند بايد دوباره انجام دهد ولى اگر گمان دارد که باطل بوده يا شک دارد که درست بوده يا نه، لازم نيست اقدام نمايد.
مسأله :
براى غسل و کفن و نماز و دفن ميّت، بايد از ولىّ او اجازه بگيرند، گرچه صحّت آنها توقّف بر اذن ولىّ ندارد، و شاهد حال کفايت از اجازه مىنمايد.
مسأله :
ولىّ زن که در غسل و کفن و دفن او دخالت مىکند شوهر اوست و بعد از او، مردهايى که از ميّت ارث مىبرند مقدم بر زنهاى ايشانند و هر کدام که در ارث بردن مقدم هستند در اين امر نيز مقدمند.
مسأله :
اگر کسى بگويد من وصىّ يا ولىّ ميّتم يا ولىّ ميّت به من اجازه داده که غسل و کفن و دفن ميّت را انجام دهم، چنانچه ديگرى نمىگويد من ولىّ يا وصىّ ميّتم يا ولىّ ميّت به من اجازه داده است، انجام کارهاى ميّت با اوست.
مسأله :
اگر ميّت براى غسل و کفن و دفن و نماز خود غير از ولىّ کس ديگرى را معيّن کند، بايد طبق وصيّت عمل شود و او اجازه دهد گرچه لازم نيست آن شخص اين وصيّت را قبول کند، ولى اگر قبول کرد بايد به آن عمل کند.