شرايط صحت وقوف
درصحت وقوف رعايت اين موارد لازم است:
1 ـ نيت.
2 ـ محل وقوف.
3 ـ وقت وقوف.
4 ـ کيفيت وقوف.
نيت
مسأله 788 ـ ماندن در عرفات از عبادات است، و بايد به قصد قربت انجام شود، و ريا موجب بطلان آن مى شود.
مسأله 789 ـ اگر مى دانسته که ماندن در عرفات به عنوان بخشى از مناسک حج است، و بايد با قصد قربت انجام شود، ولى در زمان وقوف از نيت آن غافل بوده، همين که قصد ارتکازى داشته، وقوف او صحيح است.
(267صفحه)
محل وقوف
مسأله 790 ـ شخص بايد مطمئن باشد محلى را که وقوف کرده سرزمين عرفات است.
مسأله 791 ـ رفتن بالاى «جبل الرحمه»(1) هنگام وقوف مکروه است، ولى قبل از زمان وقوف مانعى ندارد.
مسأله 792 ـ مسجد نمره خارج از عرفات است، لذا حاجى هنگام وقوف نمى تواند به آنجا برود.
مسأله 793 ـ حدود عرفات چنانچه مورد اطمينان يا تأييد اهل محل باشد معتبر است.
وقت وقوف
مسأله 794 ـ وقت وقوف در عرفات از ظهر روز نهم تا مغرب (وقت نماز مغرب) مى باشد.
مسأله 795 ـ تأخير وقوف در عرفات حتى به مقدار نماز ظهر و عصر جايز نيست.
1 ـ جبل الرحمه نام کوهى است معروف در سرزمين عرفات.
(268صفحه)
مسأله 796 ـ وقوف در عرفات در تمام بعدازظهر (از ظهر تا مغرب) واجب است، اما تمام آن رکن نيست. بنابراين اگر تنها مقدارى از اين مدت را در عرفات بماند حج او صحيح است، هر چند در ترک عمدى بقيه مدت گناه کرده است.
مسأله 797 ـ اگر قبل از مغرب عمداً از عرفات بيرون برود بايد يک شتر کفاره بدهد. ولى اگر پشيمان شود و قبل از مغرب به عرفات برگردد کفاره واجب نيست، هر چند مطابق احتياط است. و حتى اگر بدون پشيمان شدن براى انجام کارى برگردد و تا مغرب بماند کفاره واجب نيست.
مسأله 798 ـ احتياطاً کفاره مذکور را در روز عيد و در منى قربانى کند، اما در شرايط فعلى که قربانى در آنجا از بين مى رود در شهر خود قربانى کند و به مصرف فقرا برساند.
مسأله 799 ـ اگر نتواند يک شتر قربانى کند بايد هيجده روز روزه بگيرد، و احتياط مستحب اين است که هيجده روز را پشت سر هم روزه بگيرد.
(269صفحه)
مسأله 800 ـ اگر جهلاً يا سهواً قبل از مغرب از عرفات خارج شد، هر وقت متوجه شد بايد برگردد، و اگر برنگشت گناهکار است ولى کفاره ندارد، هر چند مطابق احتياط است.
مسأله 801 ـ بيماران و ضعفا و همراهان آنها اگر کوچ بعد از غروب برايشان حرج و مشقت داشته باشد مى توانند قبل از غروب از عرفات خارج شوند.
مسأله 802 ـ وقت اضطرارى وقوف در عرفات شب عيد قربان تا طلوع فجر است.
مسأله 803 ـ اگر به جهت عذرى مثل فراموشى، تنگى وقت، ندانستن مسأله، بيمارى، شدت گرما در وقت اختيارى حتى وقوف رکنى عرفات را درک نکرد، بايد در وقت اضطرارى در عرفات بماند، که در اين صورت حج او صحيح است. و اگر بدون عذر وقوف اضطرارى عرفات را هم درک نکرد، حج او باطل مى شود.
(270صفحه)
کيفيت وقوف
مسأله 804 ـ وقوف رکنى عرفات مسماى وقوف است. به اين معنا که بگويند مقدارى در عرفات بوده است، حتى يک يا دو دقيقه، بنابراين اگر همين مقدار را بعدازظهر روز نهم در عرفات باشد حج او صحيح است.
مسأله 805 ـ مراد از وقوف بودن در آن مکان است. خواه سواره باشد يا پياده، نشسته باشد يا ايستاده يا در حال راه رفتن، خواب باشد يا بيدار. ولى اگر در تمام مدت وقوف خواب يا بيهوش باشد وقوف او باطل است.
(271صفحه)