زکات فطره (آیت الله حسین وحید خراسانی)

زکات فطره (آیت الله حسین وحید خراسانی)

زکات فطره

مسأله 2008 :

کسى که موقع غروب شب عيد فطر بالغ و عاقل است و فقير و بنده ء کسى نيست ، به اين معنى که ماه رمضان را - اگر چه به يک آن تا تحقق غروب - با اين شرايط درک کند ، بايد براى خودش و کسانى که نان خور او هستند ، هر نفرى يک صاع - که تقريبا سه کيلوگرم است - گندم يا جو يا خرما يا کشمش يا برنج و مانند اينها به مستحق بدهد ، و بنابر احتياط واجب غذاى معمول محلش باشد ، و اگر پول يکى از اينها را هم بدهد کافيست ، و بنابر احتياط واجب کسى که وقت غروب شب عيد فطر بى هوش است ، بايد فطره را بدهد .

مسأله 2009 :

کسى که مخارج سال خود و عيالاتش را ندارد و کسبى هم ندارد که بتواند مخارج سال خود و عيالاتش را بگذراند ، فقير است ، و دادن زکات فطره بر او واجب نيست .

مسأله 2010 :

انسان فطره ء کسانى را که در غروب شب عيد فطر نان خور او حساب مى شوند بايد بدهد ، کوچک باشند يا بزرگ ، مسلمان باشند يا کافر ، دادن خرج آنها بر او واجب باشد يا نه، در شهر خود او باشند يا در شهر ديگر .

مسأله 2011 :

اگر کسى را که نان خور اوست و در شهر ديگر است وکيل کند که از مال او فطرهء خود را بدهد ، چنانچه اطمينان داشته باشد که فطره را مى دهد ، لازم نيست خودش فطره ء او را بدهد .

مسأله 2012 :

فطره ء مهمانى که پيش از غروب شب عيد فطر با رضايت صاحبخانه وارد شده و در وقت وجوب زکات فطره نان خور او حساب مى شود ، بر او واجب است .

مسأله 2013 :

مهمانى که پيش از غروب شب عيد فطر بدون رضايت صاحبخانه وارد شده و مدتى نزد او مى ماند ، بنابر احتياط واجب فطره اش را هم خودش و هم ميزبان بدهد ، و همين احتياط در مورد کسى که انسان را مجبور کرده اند که خرجى او را بدهد ، بايد رعايت شود .

مسأله 2014 :

فطره ء مهمانى که بعد از غروب شب عيد وارد مى شود ، بر صاحبخانه واجب نيست ، اگر چه پيش از غروب او را دعوت کرده باشد و در خانهء او هم افطار کند .

مسأله 2015 :

اگر کسى موقع غروب شب عيد فطر ديوانه باشد ، زکات فطره بر او واجب نيست . مسأله 2016 - اگر پيش از غروب بچه بالغ شود يا ديوانه عاقل گردد يا فقير غنى شود ، در صورتى که شرايط واجب شدن فطره را دارا باشد ، بايد زکات فطره را بدهد .

مسأله 2017 :

کسى که موقع غروب شب عيد فطر زکات فطره بر او واجب نيست ، اگر تا پيش از ظهر روز عيد شرطهاى واجب شدن فطره در او پيدا شود ، بنابر احتياط مستحب زکات فطره را بدهد .

مسأله 2018 :

کافرى که بعد از غروب شب عيد فطر مسلمان شده ، فطره بر او واجب نيست ، ولى مسلمانى که شيعه نبوده اگر بعد از ديدن ماه شيعه شود ، بايد زکات فطره را بدهد .

مسأله 2019 :

کسى که فقط به اندازه ء يک صاع - که تقريبا سه کيلوگرم است - گندم و مانند آن دارد ، مستحب است زکات فطره را بدهد ، و چنانچه عيالاتى داشته باشد و بخواهد فطره ء آنها را هم بدهد ، مى تواند به قصد فطره آن يک صاع را به يکى از عيالاتش بدهد ، و او هم به همين قصد به ديگرى بدهد ، و همچنين تا به نفر آخر برسد ، و بهتر است نفر آخر چيزى را که مى گيرد به کسى بدهد که از خودشان نباشد ، و اگر يکى از آنها صغير باشد ، ولى او براى خودش بگيرد ، و آنچه را براى خود گرفته براى صغير به قصد فطره بدهد ، و اگر براى صغير گرفت - بنابر احتياط واجب - آن را به کسى ندهد .

مسأله 2020 :

اگر بعد از غروب شب عيد فطر بچه دار شود ، يا کسى نان خور او حساب شود ، واجب نيست فطره ء او را بدهد ، اگر چه احتياط مستحب آن است که فطره ء کسانى را که بعد از غروب تا پيش از ظهر عيد ، نان خور او حساب مى شوند بدهد .

مسأله 2021 :

اگر انسان نان خور کسى باشد و پيش از غروب نان خور کس ديگر شود ، فطره ء او بر کسى که نان خور او شده واجب است ، مثلا اگر دختر پيش از غروب به خانهء شوهر رود ، بايد شوهرش فطره ء او را بدهد .

مسأله 2022 :

کسى که ديگرى بايد فطره ء او را بدهد ، واجب نيست فطره ء خود را بدهد . مسأله 2023 - اگر فطره ء انسان بر کسى واجب باشد و او فطره را ندهد ، احتياط مستحب آن است که اگر واجد شرايط وجوب زکات فطره باشد ، خودش بدهد .

مسأله 2024 :

اگر کسى که فطره ء او بر ديگرى واجب است ، خودش فطره را بدهد ، از کسى که فطره بر او واجب شده ساقط نمى شود .

مسأله 2025 :

زنى که شوهرش مخارج او را نمى دهد ، چنانچه نان خور کس ديگر باشد ، فطره اش بر آن کس واجب است ، و اگر نان خور کس ديگر نيست ، در صورتى که شرايط وجوب در او جمع باشد ، بايد فطره ء خود را بدهد .

مسأله 2026 :

کسى که سيد نيست نمى تواند به سيد فطره بدهد ، حتى اگر سيدى نان خور او باشد نمى تواند فطره ء او را به سيد ديگرى بدهد .

مسأله 2027 :

فطره ء طفلى که از مادر يا دايه شير مى خورد ، بر کسى است که مخارج مادر يا دايه را مى دهد ، ولى اگر مادر يا دايه مخارج خود را از مال طفل بر مى دارد ، فطره ء طفل بر کسى واجب نيست .

مسأله 2028 :

انسان اگر چه مخارج عيالاتش را از مال حرام بدهد ، بايد فطره ء آنان را از مال حلال بدهد .

مسأله 2029 :

اگر انسان کسى را اجير نمايد و شرط کند که مخارج او را بدهد و به شرط خود وفا کند ، بايد فطره ء او را هم بدهد ، ولى چنانچه شرط کند که مقدار مخارج او را بدهد ، مثلا پولى براى مخارجش بدهد و به عنوان نفقه نباشد - چه به عنوان مزد کارش باشد يا به عنوان ديگرى - واجب نيست فطره ء او را بدهد .

مسأله 2030 :

اگر کسى بعد از غروب شب عيد فطر بميرد ، بايد فطره ء او و عيالاتش را از مال او بدهند ، ولى اگر پيش از غروب بميرد ، واجب نيست فطره ء او و عيالاتش را از مال او بدهند .

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

No image

زکات فطره

No image

زکات فطره

No image

زکات فطره

جدیدترین ها در این موضوع

استفتائات نذر

استفتائات نذر

یائِسِه

یائِسِه

وثیقه

وثیقه

نفقه

نفقه

No image

نری

Powered by TayaCMS