احکام نماز ميت
مسأله 599 :
نماز خواندن بر ميت مسلمان ، و همچنين بچه اى که محکوم به اسلام و شش سال او تمام شده باشد واجب است .
مسأله 600 :
نماز خواندن بر بچه اى که شش سال او تمام نشده رجاء اشکال ندارد ، ولى نماز خواندن بر بچه اى که مرده به دنيا آمده مشروع نيست .
مسأله 601 :
نماز ميت بايد بعد از غسل و حنوط و کفن کردن او خوانده شود ، و اگر پيش از اينها يا در بين اينها بخوانند - اگر چه از روى فراموشى يا ندانستن مسأله باشد - کافى نيست . مسأله 602 - کسى که مى خواهد نماز ميت بخواند لازم نيست با وضو يا غسل يا تيمم باشد ، و بدن و لباسش پاک باشد ، و اگر لباس او غصبى هم باشد ، براى نمازش اشکال ندارد . و احتياط مستحب آن است که تمام چيزهايى را که در نمازهاى ديگر لازم است رعايت نمايد ، ولى - بنابر احتياط واجب - از آنچه بر خلاف معهود بين متشرعه در کيفيت نماز ميت است ، اجتناب شود .
مسأله 603 :
کسى که بر ميت نماز مى خواند بايد رو به قبله باشد ، و واجب است ميت را مقابل او به پشت بخوابانند به طورى که سر او به طرف راست نمازگزار و پاى او به طرف چپ نمازگزار باشد .
مسأله 604 :
احتياط مستحب آن است که مکان نمازگزار غصبى نباشد ، ولى بايد از جاى ميت زياد پست تر يا بلندتر نباشد ، و اگر پستى و بلندى زياد نباشد اشکال ندارد .
مسأله 605 :
نمازگزار بايد از ميت دور نباشد ، ولى کسى که نماز ميت را به جماعت مى خواند ، اگر از ميت دور باشد ، چنانچه صف ها به يکديگر متصل باشند اشکال ندارد .
مسأله 606 :
نمازگزار بايد مقابل ميت بايستد ، ولى اگر نماز به جماعت خوانده شود وصف جماعت از دو طرف ميت بگذرد ، نماز کسانى که مقابل ميت نيستند اشکال ندارد .
مسأله 607 :
بين ميت و نماز گزار بايد پرده و يا ديوار يا چيزى مانند اينها نباشد ، ولى اگر ميت در تابوت و مانند آن باشد اشکال ندارد .
مسأله 608 :
در وقت خواندن نماز بايد عورت ميت پوشيده باشد ، و اگر کفن کردن او ممکن نيست ، بايد عورتش را اگر چه با تخته و آجر و مانند اينها باشد بپوشانند .
مسأله 609 :
کسى که نماز ميت را مى خواند بايد مؤمن باشد ، و نماز غير بالغ هر چند صحيح است ، ولى مجزى از نماز بالغين نيست ، و بايد ايستاده و با قصد قربت و اخلاص بخواند ، و در موقع نيت ميت را معين کند ، مثلا نيت کند : نماز مى خوانم بر اين ميت قربة الى الله .
مسأله 610 :
اگر کسى نباشد که بتواند نماز ميت را ايستاده بخواند ، مى شود نشسته بر او نماز خواند .
مسأله 611 :
اگر ميت وصيت کرده باشد که شخص معينى بر او نماز بخواند ، احتياط مستحب آن است که آن شخص از ولى ميت اجازه بگيرد ، و ولى ميت هم اجازه بدهد .
مسأله 612 :
جايز است بر ميت چند مرتبه نماز بخوانند .
مسأله 613 :
اگر ميت را عمدا يا از روى فراموشى يا به جهت عذرى بدون نماز دفن کنند ، تا وقتى که جسد او از هم نپاشيده واجب است با شرطهايى که براى نماز ميت ذکر شد به قبرش نماز بخوانند ، و همچنين در صورتى که نمازى که بر او خوانده شده باطل بوده است .