مال حلال مخلوط به حرام
مسأله 1883 :
اگر مال حلال با مال حرام به طورى مخلوط شود که انسان نتواند آنها را از يکديگر تشخيص دهد و صاحب مال حرام و مقدار آن، هيچ کدام معلوم نباشد، بايد خمس تمام مال را بدهد و بعد از دادن خمس، بقيه مال حلال مىشود.
مسأله 1884 :
اگر مال حلال با حرام مخلوط شود و انسان مقدار حرام را بداند، ولى صاحب آن را نشناسد، بايد آن مقدار را به نيّت صاحبش صدقه بدهد و احتياط واجب آن است که از حاکم شرع هم اذن بگيرد.
مسأله 1885 :
اگر مال حلال با حرام مخلوط شود و انسان مقدار حرام را نداند ولى صاحبش را بشناسد بايد يکديگر را راضى نمايند و چنانچه صاحب مال راضى نشود، در صورتى که انسان بداند چيز معيّنى مال اوست و شکّ کند که بيشتر از آن هم مال او هست يا نه، بايد چيزى را که يقين دارد مال او است به او بدهد، و احتياط مستحب آن است مقدار بيشترى را که احتمال مىدهد مال او است به او بدهد.
مسأله 1886 :
اگر خمس مال حلال مخلوط به حرام را بدهد و بعد بفهمد که مقدار حرام بيشتر از خمس بوده چنانچه مقدار زيادى معلوم باشد، بنابر احتياط مستحب مقدارى را که مىداند از خمس بيشتر بوده، از طرف صاحب آن صدقه بدهد.
مسأله 1887 :
اگر خمس مال حلال مخلوط به حرام را بدهد، يا مالى که صاحبش را نمىشناسد به نيّت او صدقه بدهد، بعد از آن که صاحبش پيدا شد لازم نيست چيزى به او بدهد.
مسأله 1888 :
اگر مال حلالى با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفر معيّن بيرون نيست ولى نتواند بفهمد کيست، به احتياط واجب بايد از تمام آنان تحصيل رضايت نمايد و اگر ممکن نگرديد بايد قرعه بيندازد و به نام هر کس افتاد، مال را به او بدهد.