احکام حج
مسأله 2044 :
حـج : زيارت کردن خانه خدا وانجام اعمالى است که دستورداده اند در آنجا بجا آورده شود و در تمام عمر بر کسى که اين شرايط را دارا باشد,يک مرتبه واجب مى شود: 1 - کمال , بـه ايـن کـه بـالغ وعاقل باشد.
2 - آن که آزادباشد.
3 - بواسطه رفتن به حج مجبور نشود که کار حـرامى را که ترک آن از حج مهمتر است , انجام دهد, يا عمل واجبى را که از حج مهمتر است ترک نـمايد, 4 -آن که مستطيع باشد ومستطيع بودن به چند چيز است : اول - آن که توشه راه ومرکب سوارى يا مالى که بتواند با آن مال , آنها را تهيه کند داشته باشد.
دوم - آن که سلامت مزاج وتوانايى آن را داشـته باشد که بتواند مکه رود و حج را بجا آورد.
سوم - آن که در راه مانعى از رفتن نباشد و اگر راه بسته باشد, يا انسان بترسد که در راه جان يا عرض او از بين برود, يا مال او را ببرند, حج بر او واجب نيست .
ولى اگر ازراه ديگرى بتواند برود, اگر چه دورتر باشد, بايد از آن راه برود.
چهارم - آن که بقدربجا آوردن اعمال حج وقت داشته باشد.
پنجم - آن که مخارج کسانيرا که خرجى آنان بـر او واجـب است مثل زن و بچه ومخارج کسانى را که مردم خرجى دادن به آنهارا لازم مى دانند داشـتـه بـاشد.
ششم - آن که بعد از برگشتن کسب , يا زراعت , ياعايدى ملک , يا راه ديگرى براى معاش خود داشته باشد که مجبور نشود به زحمت زندگى کند.
مسأله 2045 :
کسى که بدون خانه ملکى رفع احتياجش نمى شود, وقتى حج بر اوواجب است که پول خانه را هم داشته باشد.
مسأله 2046 :
زنـى کـه مـى تواند مکه برود, اگر بعد از برگشتن از خودش مال نداشته باشد وشوهرش هم مثلا فقير باشد وخرجى او را ندهد, وناچار شود که به سختى زندگى کند, حج بر او واجب نيست .
مسأله 2047 :
اگر کسى توشه راه ومرکب سوارى نداشته باشد و ديگرى به اوبگويد حج برو من خـرج تـو وعـيالات تو را در موقعى که در سفر حج هستى مى دهم در صورتى که اطمينان داشته بـاشـد کـه خـرج او و عيالاتش را مى دهد حج بر اوواجب مى شود.
اگرچه قرض داشته باشد و در موقع برگشتن هم مالى که بتواند با آن زندگى کند نداشته باشد.
مسأله 2048 :
اگر خرجى رفتن وبرگشتن وخرجى عيالات کسى را در مدتى که مکه مى رود وبـرمـى گـردد, بـه او بـه بـخشند وبا او شرط کنند که حج کند بايد قبول نمايد وحج بر او واجب مـى شـود, اگـرچـه قرض داشته باشد و در موقع برگشتن هم مالى که بتواند با آن زندگى کند نداشته باشد.
مسأله 2049 :
اگر مخارج رفتن و برگشتن و مخارج عيالات کسى را در مدتى که مکه مى رود و بـرمى گردد به او بدهند و بگويند حج برو ولى ملک او نکنند, درصورتى که اطمينان داشته باشد که از او پس نمى گيرند, حج بر او واجب مى شود.
مسأله 2050 :
اگر مقدارى مال که براى حج کافى است به کسى بدهند و با اوشرط کنند که در راه مکه خدمت کسى که مال را داده بنمايد, قبول کردن آن مال بر اوواجب نمى شود.
مسأله 2051 :
اگر مقدارى مال به کسى بدهند و حج بر او واجب شود, چنانچه حج نمايد, هر چند بعدا مالى از خود پيدا کند, و مستطيع شود, ديگر حج بر او واجب نيست .
مسأله 2052 :
اگربراى تجارت مثلا تا جده برود و مالى بدست آورد که اگربخواهد از آنجا به مکه رود مستطيع باشد, بايد حج کند و در صورتى که حج نمايد,اگر چه بعدا مالى پيدا کند که بتواند از وطن خود به مکه رود, ديگر حج بر او واجب نيست .
مسأله 2053 :
اگر انسان اجير شود که از طرف کس ديگر حج کند, چنانچه خودش نتواند برود وبخواهد ديگرى را از طرف خودش بفرستد, بايد از کسى که اورا اجير کرده اجازه بگيرد.
مسأله 2054 :
اگر کسى مستطيع شود ومکه نرود وفقير شود, بايد اگرچه به زحمت باشد بعدا حـج کـند و اگر به هيچ قسم نتواند حج برود, چنانچه کسى او رابراى حج اجير کند, بايد به مکه رود وحـج کسى را که براى او اجير شده بجا آورد وتاسال بعد در مکه بماند وبراى خود حج نمايد.
ولى اگر ممکن باشد که اجير شود واجرت را نقد بگيرد وکسى که او را اجير کرده راضى شود که حـج او در سـال بـعـد بجاآورده شود, بايد سال اول براى خود وسال بعد براى کسى که اجير شده حج نمايد.
مسأله 2055 :
اگر در سال اولى که مستطيع شده به مکه رود و در وقت معينى که دستور داده اند به عرفات و مشعر الحرام نرسد, چنانچه در سالهاى بعد مستطيع نباشد, حج بر او واجب نيست .
ولى اگر از سالهاى پيش مستطيع بوده و نرفته ,اگرچه بزحمت باشد بايد حج کند.
مسأله 2056 :
اگر در سال اولى که مستطيع شده حج نکند وبعد بواسطه پيرى يامرض يا ناتوانى نـتواند حج نمايد ونااميد باشد از اين که بعدا خودش حج کند بايدديگرى را از طرف خود بفرستد, بلکه اگر در سال اولى که بقدر رفتن حج مال پيداکرده بواسطه پيرى يا مرض يا ناتوانى نتواند حج کند, احتياط واجب آن است که کسى را از طرف خود بفرستد که حج نمايد, و بهتر بلکه احوط اين است که در اين صورتها کسى را به نيابت بفرستد که اولين مرتبه حج او باشد.
مسأله 2057 :
کسى که از طرف ديگرى براى حج اجير شده , بايد طواف نسا را ازطرف او بجا آورد و اگر بجا نياورد, زن بر آن اجير حرام مى شود.
مسأله 2058 :
اگر طواف نسا را درست بجا نياورد يا فراموش کند چنانچه بعد ازچند روز يادش بيايد واز بين راه برگردد وبجا آورد صحيح است .