شرايط واجب شدن زکات
مسأله 1863 :
زکات در صورتى واجب مى شود که مال به مقدار نصاب که بعداً گفته مى شود برسد ومالک آن، بالغ وعاقل و آزاد باشد و بتواند در آن مال تصرف کند.
مسأله 1864 :
اگر انسان يازده ماه مالک گاو و گوسفند وشتر و طلا و نقره باشد، اول ماه دوازدهم بايد زکات آنرا بدهد، ولى اول سال بعد را بايد بعد از تمام شدن ماه دوازدهم حساب کند.
مسأله 1865 :
اگر مالک گاو و گوسفند و شتر و طلا ونقره در بين سال بالغ شود، احتياط واجب آنست که زکات را بدهد مثلاً اگر بچه اى در اول محرم مالک چهل گوسفند شود وبعد از گذشتن دو ماه بالغ گردد، يازده ماه که از اول محرم بگذرد، اگر شرايط ديگر راهم داراباشد احتياطاً بايد زکات آنرابدهد.
مسأله 1866 :
زکات گندم و جو وقتى واجب مى شود که به آنها گندم وجو گفته شود، وزکات کشمش بنابر احتياط وقتى واجب مى شود که غوره است، و موقعى هم که رنگ خرما زرد يا سرخ شد، بنابر احتياط زکات آن واجب مى شود. ولى وقت دادن زکات، در گندم و جو موقع خرمن و جدا کردن کاه آنها، و در خرما و کشمش موقعى است که خشک شده باشد.
مسأله 1867 :
اگر موقع واجب شدن زکات گندم و جو و کشمش و خرما که در مسأله پيش گفته شد، صاحب آنها بالغ باشد، بايد زکات آنها را بدهد.
مسأله 1868 :
اگر صاحب گاو و گوسفند و شتر و طلا و نقره در تمام سال ديوانه باشد زکات بر او واجب نيست. ولى اگر در مقدارى از سال ديوانه باشد و در آخر سال عاقل گردد، بنابر احتياط زکات بر او واجب است.
مسأله 1869 :
اگر صاحب گاو و گوسفند و شتر و طلا و نقره در مقدارى از سال مست يا بيهوش شود، زکات از او ساقط نمى شود، و همچنين است اگر موقع واجب شدن زکات گندم و جو و خرما و کشمش مست يا بيهوش باشد.
مسأله 1870 :
مالى را که از انسان غصب کرده اند و نمى تواند در آن تصرف کند زکات ندارد. ولى اگر زراعتى را از او غصب کنند و موقعى که زکات آن واجب مى شود در دست غصب کننده باشد هر وقت به صاحبش برگشت، احتياط واجب آنست که زکات آنرا بدهد.
مسأله 1871 :
اگر طلا و نقره يا چيزى ديگر را که زکات آن واجب است قرض کند و يک سال نزد او بماند، بايد زکات آنرا بدهد، و بر کسى که قرض داده چيزى واجب نيست.