سجده و احکام آن
سوال 489 :
سجده و تيمم بر سيمان و موزائيک چه حکمى دارد؟ ج: سجده و تيمم بر آن دو اشکال ندارد. اگرچه احوط ترک تيمم بر سيمان و موزائيک است.
سوال 490 :
آيا گذاشتن دستها هنگام نماز بر موزائيکى که داراى سوراخهاى ريزى است، اشکال دارد؟ ج: اشکال ندارد.
سوال 491 :
آيا سجده بر مهر که سياه و چرک شده، به طورى که لايهاى از چرک روى آن را پوشانده و مانع چسبيدن پيشانى روى مهر است، اشکال دارد؟ ج: اگر چرک روى مهر به مقدارى باشد که حائل بين پيشانى و مهر شود، سجده و نماز باطل است.
سوال 492 :
آيا بر زنى که هنگام سجده بر مهر، پيشانى وى بخصوص جاى سجده با حجاب پوشيده شده است، اعاده نمازهايش واجب است؟ ج: اگر هنگام سجده متوجه وجود حائل نبوده، اعاده بر او واجب نيست.
سوال 493 :
زنى هنگام سجده، سر خود را روى مهر گذاشته، متوجه مىشود که پيشانى وى به طور کامل با مهر تماس ندارد، زيرا چادر يا روسرى وى مانع از تماس کامل پيشانى با مهر است، لذا سرش را از روى آن بلند کرده و بعد از رفع مانع دوباره روى مهر گذاشته است، نماز او چه حکمى دارد؟ اگر عمل وى سجده مستقلى محسوب شود، نمازهائى که خوانده است، چه حکمى دارد؟ ج: واجب است بدون اين که سر خود را از زمين بلند کند، پيشانى اش را حرکت دهد تا روى مهر قرار بگيرد. اگر بلند کردن پيشانى از زمين براى سجده روى مهر بر اثر جهل يا فراموشى بوده و اين عمل را فقط در يکى از دو سجده يک رکعت انجام مىداده، نمازش صحيح است و اعاده واجب نيست. ولى اگر اين کار با علم و عمد بوده و يا در هر دو سجده يک رکعت آن را انجام داده، نمازش باطل و اعاده آن واجب است.
سوال 494 :
در سجده بايد هفت عضو از بدن روى زمين باشد، ولى ما به خاطر وضيعت خاص جسمى که داريم، قادر به انجام اين کار نيستيم، زيرا از معلولين جنگى که از صندلى چرخدار استفاده مىکنند، هستيم و براى نماز يا مهر را به طرف پيشانى بلند مىکنيم و يا آن را روى دسته صندلى چرخدار گذاشته و بر آن سجده مىکنيم، آيا اين کار صحيح است يا خير؟ ج: اگر قادر به گذاشتن مهر روى دسته صندلى چرخدار يا چيز ديگر مانند بالشت يا چهار پايه و سجده بر آن هستيد، بايد سجده را بدين نحو انجام دهيد و نماز شما صحيح است. در غير اين صورت به هر نحو که مىتوانيدهرچندباايماءواشاره، سجدهورکوعراانجام دهيد و نماز شما صحيح است. انشاء الله موفق باشيد.
سوال 495 :
سجده بر سنگفرش مرمر مشاهد مشرفه چه حکمى دارد؟ ج: سجده بر سنگ مرمر اشکال ندارد.
سوال 496 :
آيا جايز است هنگام سجده علاوه بر انگشت بزرگ پا، بعضى از انگشتان ديگر آن را هم بر زمين بگذاريم؟ ج: اشکال ندارد.
سوال 497 :
امروزه مهرى براى نماز ساخته شده که با شمارش رکعتها و سجدههاى نمازگزار باعث مىشود تا حدى شک او بر طرف گردد. با توجه به اين که هنگام گذاشتن پيشانى روى آن، مهر به خاطر دستگاه فلزى که زير آن نصب شده است، به سمت پائين حرکت مىکند، آيا با اين توصيف سجده بر آن صحيح است؟ اميدواريم نظر شريف خود را بيان فرمائيد. ج: اگر محل گذاشتن پيشانى از چيزهائى باشد که سجده بر آن صحيح است و پس از گذاشتن پيشانى ثابت و بى حرکت بماند، سجده بر روى آن اشکال ندارد.
سوال 498 :
هنگام نشستن بعد از سجده کدام پا روى ديگرى گذاشته مىشود؟ ج: مستحب است که بر ران چپ بنشيند و روى پاى راست را بر کف پاى چپ بگذارد.
سوال 499 :
در سجده و رکوع بعد از قرائت ذکر واجب، گفتن چه ذکرى افضل است؟ ج: تکرار همان ذکر واجب و بهتر است که به عدد فرد ختم شود، و در سجده علاوه بر آنچه گفته شد، صلوات و دعا براى حاجتهاى دنيا و آخرت مستحباست.
سوال 500 :
شنيدن آياتى که سجده در اثر شنيدن آنها واجب مىشود از نوارهاى قرآن که از ضبط صوت يا صدا و سيما پخش مىشود چه حکمى دارد؟ ج: در فرض مرقوم، سجده واجب است.