غسل ترتيبى
مسأله 307 :
در غسل ترتيبى بايد به نيّت غسل، اول سر و گردن، بعد طرف راست و بعد طرف چپ بدن را بشويد. و اگر عمداً يا از روى فراموشى يا به واسطه ندانستن مسأله به اين ترتيب عمل نکند غسل او بنابر احتياط، باطل است.
مسأله 308 :
نصف ناف و نصف عورت را بايد با طرف راست بدن و نصف ديگر را بايد با طرف چپ بشويد; بلکه بهتر است تمام ناف و عورت با هر دو طرف شسته شود.
مسأله 309 :
براى آنکه يقين کند هر سه قسمت يعنى سر و گردن و طرف راست و طرف چپ کاملا شستشه شده، بايد هر قسمتى را که مى شويد مقدارى از قسمت هاى ديگر را هم با آن قسمت بشويد.
مسأله 310 :
اگر بعد از غسل بفهمد جايى از بدن را نشسته و نداند کجاى بدن است بايد دوباره غسل کند.
صفحه 163
مسأله 311 :
اگر بعد از غسل بفهمد مقدارى از بدن را نشسته، چنانچه از طرف چپ باشد شستن همان مقدار کافى است. و اگر از طرف راست باشد بايد بعد از شستن آن مقدار دوباره بنابر احتياط واجب طرف چپ را بشويد. و اگر از سر و گردن باشد بايد بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف راست و بعد طرف چپ را بشويد.
مسأله 312 :
اگر پيش از تمام شدن غسل، در شستن مقدارى از طرف چپ بدن شک کند، شستن همان مقدار کافى است. ولى اگر بعد از اشتغال به شستن طرف چپ در شستن طرف راست يا مقدارى از آن شک کند يا بعد از اشتغال به شستن طرف راست در شستن سر و گردن يا مقدارى از آن شک نمايد نبايد اعتنا کند.
غسل ارتماسى
مسأله 313 :
غسل ارتماسى آن است که پس از نيّت، تمام بدن را يک دفعه يا به تدريج در آب فرو برد.
مسأله 314 :
در غسل ارتماسى هرگاه مقدارى از بدن بيرون باشد و نيّت غسل ارتماسى کند و در آب فرو رود غسل او صحيح است و اگر همه بدن زير آب باشد و بعد از نيّت غسل، بدن را حرکت دهد غسل او اشکال دارد.
مسأله 315 :
اگر بعد از غسل ارتماسى بفهمد به مقدارى از بدن آب نرسيده، چه جاى آن را بداند يا نداند، بايد دوباره غسل کند.
مسأله 316 :
اگر براى غسل ترتيبى وقت ندارد و براى ارتماسى وقت دارد، بايد غسل ارتماسى کند.
مسأله 317 :
کسى که روزه واجب گرفته يا براى حج يا عمره احرام بسته، نمى تواند غسل ارتماسى کند; ولى اگر از روى فراموشى، غسل ارتماسى کند صحيح است.
مسأله 318 :
هرگاه کسى روزه خود را عمداً باطل کرد اگر در روز، غسل ارتماسى کند غسل او اشکال دارد.
صفحه 164