مسائل متفرقه اعتکاف
مرور درسها در حال اعتکاف
سوال 462 :
آيا جايز است دانشجويان معتکف درسهاى دانشگاهى خود را مرور کنند؟
جواب :
اشکال ندارد.
تأخير از وقت واجب اعتکاف
سوال 463 :
اگر معتکف مثلاً يک ساعت از ابتداى روز ـ بعد از طلوع فجر ـ تأخير کند آيا اين روز به عنوان روز اول اعتکاف حساب مىشود؟ چه تأخير عمدى باشد يا اضطرارى؟
جواب :
گذشت که در اعتکاف بايد از ابتداى روز اول شروع کرد، لذا روزى که ناقص مانده جزو اعتکاف محسوب نمىشود هر چند که تأخير از روى اضطرار باشد.
زمان اداى قضاى واجب اعتکاف
سوال 464 :
اگر قضاى اعتکاف به علت بطلان، واجب باشد و ده روز پايانى ماه رمضان تمام شود آيا جايز است که براى درک فضيلت، قضاى اعتکاف را در ماه رمضان آينده بجا آورد يا اينکه بايد فوراً قضا نمايد؟
جواب :
قضا در هر ماهى که خواست اشکال ندارد، مگر اينکه نذر کرده باشد که در ماه خاصى اعتکاف نمايد.
افطار اجبارى در اعتکاف
سوال 465 :
اگر معتکف مبتلا به مرضى شود که مجبور به افطار روزه است چه بايد بکند و حکم اعتکاف او چيست؟
جواب :
اعتکاف بدون روزه صحيح نيست لذا با افطار روزه، اعتکاف باطل مىشود.
اعتکاف مسافر به واسطه نذر
سوال 466 :
من علاقه زيادى دارم که در مراسم اعتکاف در مرکز استان شرکت کنم ولى چون در شهرستان زندگى مىکنم و اگر بخواهم به مرکز استان بروم بايد نماز خود را شکسته بخوانم، آيا از اين نظر مشکلى نخواهم داشت؟
جواب :
کسى که بخواهد در سفر معتکف شود، مىتواند نذر کند که در سفر روزه بگيرد و مىتواند اعتکاف نمايد.
حائض شدن پس از اتمام روز دوم اعتکاف
سوال 467 :
من در سال گذشته در ايام البيض در مسجدي معتکف شدم، پس از اتمام روز دوم اعتکاف، حائض شدم. با توجه به اين امر که اعتکاف بر من واجب شده است، آيا قضاي آن حتماً بايد در ايام البيض ماه رجب و در همان مسجد باشد يا اينکه زمان و مکان آن مهم نيست؟
جواب :
با طروّ حيض ولو در بعض روز سوم اعتکاف باطل مىشود و قضا ندارد و اگر از قبل اعتکافى به سبب نذر بر او واجب شده قضاى آن را مىتواند در هر مسجدى و در هر زمانى بجا آورد مگر آن که در نذر، اعتکاف در مسجد خاص و زمان خاصى را ملحوظ داشته باشد که در اين صورت بايد بر طبق همان نذر خود عمل کند.