عدّه

عدّه

عدّه

سوال 1115 :

زنى به عقد ازدواج مردى در مى آيد و سپس عروسى مى کنند و به خانه شوهر مى رود، مرد توان نزديکى ندارد; ولى استمتاعات ديگر غير از نزديکى صورت گرفته است، متأسّفانه زندگى مشترک آنها منجر به طلاق مى شود، آيا زن بايد عدّه طلاق نگهدارد؟ و در صورت طلاق، آيا مهريّه زن نصف مى شود؟ آيا زن براى ازدواج بعدى باز احتياج به اذن پدر يا جدّ دارد؟ آيا اين دختر مى تواند خود را به عقد موقّت ديگرى درآورد؟

جواب :

در فرض مسأله زن عدّه ندارد و مهر او با طلاق نصف مى شود و هنوز حکم باکره را دارد.

سوال 1116 :

اگر شخصى زنى را براى خود عقد دائم يا موقّت نمايد و تمام تمتّعات (غير از دخول) را ببرد و بعداً او را طلاق بدهد، يا مدّتش تمام بشود، يا مدّتش را ببخشد، آيا در اين صورت مى تواند بدون رعايت عدّه طلاق، خواهر يا دختر آن زن را عقد کند؟

جواب :

چنين زنى عدّه ندارد و ازدواج با خواهر يا دختر او بلامانع است.

سوال 1117 :

شخصى زن غير يائسه اى را به عقد موقّت خود به مدّت 6 ماه درمى آورد و قبل از اتمام مدّت (مثلاً پس از دو ماه) مابقى مدّت را (که چهار ماه مى باشد) بخشيده و آن زن رابه عقد دائم خود در مى آورد; لطفاً بفرماييد:

الف) آيا عدّه لازم است؟

جواب :

عدّه لازم نيست، هرچند دخول حاصل شده باشد.

ب) با توجّه به اين که آثار عقود از زمان انعقاد عقد جارى مى شود، چنانچه در فرض بالا، پس از بذل مدّت، زن را به عقد دائمى خود درآورد و قبل از دخول طلاق دهد، آيا در اين جا نگهداشتن عدّه بعد از طلاق لازم است؟

جواب :

چنانچه زن بخواهد با ديگرى ازدواج کند بايد عدّه نگهدارد.

جواب :

اگر عدّه لازم است مدّت عده دو طُهر است يا سه طُهر؟ و به عبارتى زن بايد عدّه بذل مدّت را نگه دارد، يا عده طلاق را؟

جواب :

با توجّه به اين که طلاق قبل از دخول بوده عدّه ندارد; ولى بايد باقيمانده عدّه عقد موقّت را نگه دارد.

د) در فرض مسأله بالا، آيا زن مصداق غير مدخولٌ بها در عقد دائم مى باشد؟

جواب :

نسبت به عقد دائم مصداق غير مدخولٌ بهاست; ولى نسبت به عقد موقّت سابق چون مدخولٌ بها بوده عدّه او باقى است; هرچند بقاى عدّه مزاحم ازدواج شوهر سابق نمى باشد; ولى مانع ازدواج ديگران خواهد بود.

هـ) در صورتى که جواب منفى است، دليل آن چيست؟ آيا عنوان مدخوله اى که ناشى از عقد متعه مى باشد مى تواند در عقدى که بعداً منعقد شده و آثار خاصّ آن بر آن بار مى شود تأثير بگذارد؟

جواب :

از جواب بالا معلوم شد.

سوال 1118 :

عدّه زنان بدون رحم (يعنى زنى که رحمش را برداشته اند) چقدر است؟

جواب :

زنانى که رحم ندارند و طبعاً حائض نمى شوند و به سن يائسگى نرسيده اند بايد سه ماه عدّه طلاق نگه دارند.

سوال 1119 :

آيا زن در صورت يقين به عدم انعقاد نطفه، مى تواند قبل از سپرى شدن ايّام عادت اقدام به ازدواج کند؟

جواب :

عدّه در واقع حريم زوجيّت است و فلسفه و حکمت آن منحصر به انعقاد نطفه نيست; به همين دليل اگر مرد سالها جدا از زن خود زندگى کند، يا در مسافرت باشد بعد از طلاق، عدّه بر زن مدخوله غير يائسه واجب است.

سوال 1120 :

امروزه از نظر پزشکى امکانات آزمايشگاهى و تجهيزاتى نظير سونوگرافى وجود دارد که در کوتاهترين زمان مى توان بطور قطع، يقين حاصل نمود که زنى در اثر همبسترى و نزديکى باردار شده است يا خير؟ حال با چنين فرضى، آيا مدّت عدّه طلاق همان است که قبلاً در احکام آورده شده، يا قابل تغيير است؟

جواب :

همان گونه که قبلاً اشاره شد عدّه تنها مربوط به مسأله باردارى نيست; بلکه در واقع حريم زوجيّت است; لذا اگر زنى چند سال از شوهرش دور باشد سپس او را طلاق دهد، بايد عدّه نگه دارد.

سوال 1121 :

امروزه با استفاده از دارو (خوراکى ـ تزريقى)، يا به کار بردن وسايل پيشگيرى پزشکى، بطور قطع مى توان از باردارى زن جلوگيرى کرد، با چنين فرضى آيا بر زنانى که از امکانات فوق استفاده مى کنند لازم است عدّه نگه دارند؟

جواب :

از جواب بالا معلوم شد.

سوال 1122 :

در صورتى که زمان فهميدن اشتباه در وطى به شبهه مدّتى پس از وطى باشد، آيا در اين صورت نيز نگاه داشتن عدّه لازم است؟

جواب :

احتياط نگه داشتن عدّه است.

سوال 1123 :

هرگاه زنى از شوهر خود بصورت خُلع طلاق گرفته باشد و قبل از پايان مدّت عدّه طلاق شوهرش از دنيا برود، آيا چنين زنى عدّه وفات نيز دارد؟

جواب :

در اين گونه موارد که طلاق، طلاق بائن است عدّه وفات ندارد; هرچند احتياط بهتر اس

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

No image

عدّه

No image

عدّه

پر بازدیدترین ها

No image

خمس مغازه ‌ها

No image

احکام غسل جنابت

No image

روزه

Powered by TayaCMS