سقط جنين
سوال 1452 :
آيا در موارد زير مى توان سقط جنين کرد؟
الف) مادر بيمار باشد، و ادامه حاملگى (با تشخيص پزشک، و وضعيّتى که مادر دارد، و خودش نيز تشخيص داده،) باعث تشديد بيمارى و وخامت حال مادر گردد.
ب) بيمارى فوق به درجه اى برسد که حيات مادر متوقّف بر سقط جنين باشد.
جواب :
مادر در کمال صحّت و سلامتى است، و هيچ گونه خطرى او را تهديد نمى کند، و جنين نيز سالم است، ولى دو سر دارد. يا سر جنين به شکل انسان نيست، و اگر با چنين حالتى متولّد شود، طبق تشخيص پزشک، ممکن است چند روز پس از تولّد از دنيا برود. يا ادامه حيات چنان فرزندى براى خود او، و والدين و جامعه مشکلاتى خواهد داشت.
د) در فروض فوق، حکم مسأله را قبل و بعد از ولوج روح بيان فرماييد.
هـ) در هر صورت، آيا مسؤوليّتى از نظر شرعى براى پزشک و زوجين وجود دارد؟
و) چنانچه لازم باشد پزشک مرد اقدام به سقط جنين نمايد، چه حکمى دارد؟
جواب :
سقط جنين تنها در صورتى جايز است که جان مادر در خطر باشد. همچنين اگر بيمارى شديدى مادر را تهديد کند، و جنين هنوز به مرحله دميدن روح نرسيده باشد. و نيز اگر تشخيص قطعى داده شود که جنين بگونه اى ناقص است که براى پدر و مادر و اطرافيان اسباب عسر و حرج شديد مى شود، مشروط بر اين که روح در آن دميده نشده باشد. در اين سه صورت، ختم حاملگى جايز است، و اگر راه منحصر به طبيب مرد باشد، در اين صورت مانعى ندارد. و احتياط آن است که پدر و مادر، طبيب را نسبت به ديه تبرئه کنند.
سوال 1453 :
نگهدارى جنين مرده در شيشه، جهت آموزش چه حکمى دارد؟ آيا جهت دکور آزمايشگاهى، يا نگهدارى در منزل جايز است؟
جواب :
جهت دکور و امثال آن جايز نيست; ولى اگر ضرورتى براى آموزشهاى لازم ايجاب کند، و چيزى جانشين آن نشود، مانعى ندارد.
سوال 1454 :
آيا زنى که سرطان رحم دارد مى تواند بچّه اش را سقط کند؟
جواب :
اگر ناقص الخلقه شدن او قطعى و شديد باشد، و جنين در مراحل ابتدايى باشد، و راه درمان منحصر به سقط جنين باشد، پايان دادن به حاملگى جايز است.
سوال 1455 :
تبليغات زياد باعث شده که افراد از داشتن فرزند احساس شرمندگى نموده، و مبادرت به سقط جنين نمايند، آيا چنين تبليغاتى جايز است؟
جواب :
جايز نيست.